Plakat, ki bo letos vabil na koncerte v okviru Festivala Bled, je naslikal Bili Mahle iz Poljčan.

En Bled, dva festivala

Tudi v letošnjem letu na Blejskem gradu in na Bledu pripravljajo pestro koncertno dogajanje. Osrednji prireditvi sta vsekakor julijski Festival Bled in Okarina etno festival julija in avgusta. Prvi v dvajseti izvedbi, drugi že petindvajsetič.

Bled – Pravzaprav je Bled od nekdaj bilo mesto festivalov, jazzovskih, zabavne glasbe, alpskih poskočnic ..., zagotovo pa sta dva, ki sta se obdržala najdlje prav Festival Bled in Okarina etno festival. Kot je na novinarski konferenci uvodoma poudaril direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik, na Bledu verjamejo, da bo festivalsko dogajanje s kvalitetnim programom in v že ustaljenih terminih tudi letos prepričalo tako domačo javnost kot obiskovalce iz drugih delov Slovenije in tujine. Na Blejskem gradu se zaključujejo gradbena dela, prenavljajo grajski prostori, kar pa ne bo okrnilo bogatega kulturnega dogajanja v poletnih dneh.

Festival Bled, letos bo potekal med 2. in 16. julijem, je v dvajsetih letih prerasel lokalne okvire in se z letošnjim jubilejnim programom vrača k svojim koreninam, saj s svežimi avtorskimi prijemi poustvarja prvi festival izpred dvajsetih let. Sredica festivala so seveda vsakokratni mojstrski tečaji violine in viole, ki se jih udeležujejo mladi glasbeniki z vsega sveta, širši publiki pa bo letos na voljo kar dvanajst koncertnih večerov v Viteški dvorani Blejskega gradu, Grand Hotelu Toplice, Belvederu, Festivalni dvorani in v cerkvi sv. Martina. Umetniški vodja festivala Jernej Brence med drugim izpostavlja otvoritveni koncert Golden clasisics v izvedbi članov Slovenskega orkestra saksofonistov, poseben bo večer s tamburaši KUD Dobreč Dragatuš, prav tako pa bo zanimiv večer opernih arij in duetov Angel Voices v izvedbi mladih pevk in pevcev, udeležencev mojstrskega tečaja pri profesorici in operni pevki Editi Garčevič Koželj.

Še pet let daljšo zgodovino ima Okarina etno festival, ki ga od vsega začetka vodi Leo Ličof. Na letošnjo izdajo festivala v juliju in avgustu prihajajo vrhunski glasbeniki iz Slovenije, Hrvaške, Kube, Peruja, Brazilije, Poljske, Reuniona, Sardinije, Vietnama, Irske, ZDA, Španije, Katalonije, Izraela in Portugalske. Poleg Blejskega gradu bo festival letos glasbenike v večjem delu gostil na velikem odru v promenadnem parku, kar bo po Ličofovem mnenju omogočilo povsem novo glasbeno izkušnjo. V okviru festivala se bo zvrstilo osemnajst koncertov. Okarina se bo začela 17. julija, ko bodo v okviru Blejske noči nastopili Neca Falk, Smaal Tokk in skupina Kontrabant. Teden dni kasneje na Bled prihaja skupina Mercandonegro Orchestra (Kuba, Peru, Brazilija), udarni del festivala pa odpirajo domačini, legendarna Gorjanska godba, sledi južnoafriška skupina Abavuki, nastopili pa bodo še poljska zasedba Volosi, sardinski pevci tradicionalne glasbe Tenores di Bitti in irski pevec Frankie Lane ter Lotus Duo iz Vietnama in bluesman Big Daddy Wilson. Med udarnimi imeni letošnjega festivala so zagotovo tudi Ester Rada iz Izraela, portugalska pevka Gisela Joao, skupina Calima iz Katalonije in zasedba Simangavole, Reunion, ter legendarna Josipa Lisac.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 23. julij 2014 / 12:03

Potekel rok za potrditev prisilne poravnave

Naklo – V petek se je iztekel rok, do katerega so upniki nakelskega Merkurja morali na Okrožno sodišče v Kranju poslati glasovnice o ponovni prisilni poravnavi. Rezultati glasovanja naj bi bili zna...

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 16. avgust 2013 / 07:00

Od zadaj

Začetek konca recesije v evrskem območju. Ja seveda. Jeseni pa volitve v Nemčiji, kajne Angela.

Šport / petek, 16. avgust 2013 / 09:00

Kosić še naprej vodi Triglav

Kranj - V šestem krogu prve slovenske nogometne ligi Telekom Domžalčani jutri odhajajo na zahtevno srečanje s trenutno drugim moštvom prvenstva Rudarjem v Velenju, kjer bodo poskušali nado...

Kultura / petek, 16. avgust 2013 / 15:00

Jubilej džezovskega kampa

V petek se bo začela letošnja, deseta po vrsti, izvedba Jazz Kampa Kranj. Deset koncertov z izvrstnimi glasbeniki in solisti je nedvomno prava popotnica.

Medvode / petek, 16. avgust 2013 / 12:41

Dovolili prireditve pred Lipo

Upravna enota Ljubljana je dovolila prireditve na prostem pred pirniško Lipo, ki so jih za ta konec tedna prijavili Zavašnikovi.

GG Plus / petek, 16. avgust 2013 / 11:39

Vaš razgled

Minuli konec tedna se je veliko turistov in dnevnih obiskovalcev zateklo k Bohinjskem jezeru, kjer so se hladili v vodi, poležavali na obali, prebirali časopis ... V teh časih lahko samo u...