Čas je za kislo zelje

Segedin golaž

Potrebujemo: 800 g svinjine, 3 žlice olja, 3 čebule, ščep soli, ščep popra, 1 žlico sladke rdeče paprike, 2 žlici paradižnikove mezge, 1 lovorov list, 500 gramov kislega zelja, 125 ml belega vina ali juhe, 1 žlica limoninega soka.

Priprava: meso oplaknemo, do suhega popivnamo in narežemo na večje kocke. Segrejemo olje in na njem meso po vseh straneh rjavo opečemo. Medtem čebulo olupimo in narežemo na obročke. Ko je vse meso opečeno, ga začinimo s soljo, poprom in papriko. Dodamo čebulo in še malo pražimo. Primešamo paradižnikovo mezgo. Dodamo lovorov list. Na meso porazdelimo odcejeno kislo zelje. Prilijemo vino ali juho in malo limoninega soka ter 200 ml vode. Posodo pokrijemo in na zmerni vročini dušimo 30 minut. Zdušenega zmešamo in ponudimo. Poleg pripravimo slan krompir.

Krvavica z zeljem

Potrebujemo: 4 krvavice, 500 g kislega zelja, 1 manjša čebula, 4 stroki česna, 4 lovorovi listi, 1 žlička popra v zrnju, 1 žlička rdeče paprike v prahu, 1 žlica arašidovega olja.

Priprava: kislo zelje speremo. Čebulo in česen olupimo in grobo sesekljamo. V posodi segrejemo arašidovo olje in na njem opražimo čebulo, česen in poprova zrna. Dodamo zelje in rdečo papriko, prilijemo 10 ml vode in dušimo v pokriti posodi približno 30 minut. V ponvi segrejemo žlico arašidovega olja in pri srednji temperaturi pečemo pečenice, dokler niso pečene, kar traja približno 30 do 45 minut.

Jota

Potrebujemo: pol kg kislega zelja, 3-4 lovorove liste, 1 klobaso, 6 srednje velikih krompirjev, jušno kocko, pol stroka česna, 1 konzervo fižola, 3 žlice ocvirkov, poper, sol.

Priprava: zelje in lovorove liste kuhamo 15 minut. Ko je kuhano, odlijemo vodo. Posebej skuhamo krompir, narezan na kose, klobaso, kocko in česen. Ko je kuhano, vodo odlijemo v posebno posodo. Krompir zmečkamo z mečkalnikom, dodamo zelje z lovorovimi listi, zalijemo z vodo, ki je ostala od krompirja. Na koncu dodamo še fižol in pogrete ocvirke ter popopramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 4. julij 2012 / 07:00

Pravi dom bosta vedno ostali Slovenija in Gorenjska

Prvi Slovenec, ki je osvojil naslov prvaka najmočnejše hokejske lige na svetu NHL, Anže Kopitar, je od sredine junija spet doma na Gorenjskem, kjer uživa v družbi domačih in prijateljev.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 12. april 2022 / 16:38

Bazenski kompleks do nadaljnjega zaprt

Gozd - Martuljek – Iz hotela Špik v Gozdu - Martuljku so obvestili, da je njihov bazenski kompleks zaradi četrtkovega požara v bazenski strojnici do nadaljnjega zaprt. Gostom se opravičujejo in pro...

Nasveti / torek, 12. april 2022 / 16:37

Tanja odgovarja

Sem v zgodnjih tridesetih letih in sem v službi, ki je ne maram. Rad bi kaj spremenil, pa ne vem, kako. Fakultete nisem dokončal, saj sem hitro dobil službo. Ali bom v kratkem zamenjal slu...

GG Plus / torek, 12. april 2022 / 16:32

Ukrajina, razpeta med Vzhodom in Zahodom

Ta kratki in dragoceni prikaz ukrajinske zgodovine je posebej za ta Snovanja napisal doktor Jurij Kurillo, zdravnik v pokoju. Njegov oče se je po prvi svetovni vojni kot emigrant pred boljševiki zatek...

Razvedrilo / torek, 12. april 2022 / 15:03

Čupakabrin beli zajec

Priljubljena žonglerska skupina Čupakabra, ki ustvarja na področju cirkusa in je zlasti znana po ognjenih predstavah, je minuli konec tedna zabavala najmlajše – pa tudi starejše, saj jih je vedno z...

Kronika / torek, 12. april 2022 / 15:01

Grozila javni uslužbenki

Jesenice, Tržič – Jeseniški policisti so v petek obravnavali prijavo o ženski, ki je z nožem v javnem objektu grozila javni uslužbenki. Žensko so obvladali s strokovnim prijemom, kasneje pa jo je p...