Slez je poln sluzi, ki ščitijo sluznice dihal in prebavil.

Slez za sluznice

V ljudskem zdravilstvu še danes prisegajo na čaj ali sirup iz sleza oz. ajbiša (Althea officinalis), saj ta izredna zdravilna rastlina vsebuje veliko sluzi, ki blažilno delujejo na razdraženo sluznico ust in žrela, pomirjajo kašelj in olajšujejo izkašljevanje.

Svojo moč pokažejo tudi pri vnetjih želodčne sluznice. V pogovornem jeziku mu lahko pravimo tudi ajpš, ajbiž, beli popelj, oslez, slezen, sliz, slizka, velika žlez ali zelnik.

Čas za korenine

Močne in mesnate korenine sleza kopljemo v jeseni, ko je količina sluzi v njih največja. Treba jih je oprati, zrezati po dolgem in hitro sušiti, najbolje pri umetni toploti. Sušimo jih več dni, vendar ne pri več kot 35 stopinjah Celzija. Posušene korenine stremo ali zrežemo na polcenitmetrske koščke in jih hranimo v dobro zaprtih posodah. Liste, ki so žametni in dlakavi, ter belo rožnate cvetove nabiramo poleti ob času cvetenja in jih fino posušimo.

Že dolgo res je v rabi slez

Viri poročajo, da so slez uporabljali že v starem veku. Omenjalo naj bi ga Sveto pismo, uporabljala kitajska in arabska medicina. V času velikih lakot je bilo zelo cenjeno hranilo. Stari Grki so z njim okrasili grobove, Rimljani pa so ga radi dodajali ječmenovi juhi. Precej pozneje je prah zdrobljenih slezovih korenin postal glavna sestavina slastnih angleških penastih slaščic, poznanih pod imenom Marshmallow. To ime je v bistvu tudi angleško ime za slez. Iz tega prahu so svoj čas pripravljali tudi bonbone. Bolj pomembno kot ti podatki je dejstvo, da so ga kot vir zdravilnih slezovih sluzi ljudje od nekdaj uporabljali za lajšanje in pomirjanje kašlja. Z njim so spodbujali izločanje seča in ledvičnih kamnov, zdravili vnetja in čire na želodcu ter celili rane.

Slez danes

Sluzi, ki jih slez vsebuje, učinkujejo na kožo in sluznice ter preprečujejo in blažijo vnetja v celotnem prebavnem traktu, v zgornjih dihalih in na koži. Kot piše dr. Katja Galle Toplak v Zdravilnih rastlinah na Slovenskem, je uporaba korenine sleza mnogostranska: pri katarjih prebavil, pri driskah, posebej pri dojenčkih in majhnih otrocih, pri vnetju želodčne in črevesne sluznice, živčnih bolečinah želodca, želodčnih čirih. Pomembna je uporaba pri katarju glasilk, pri hripavosti, kašlju, oslovskem kašlju, vnetjih v ustni votlini, pri parodontozi in pri rasti zobovja otrok. Slez uporabljamo tudi za grgranje pri vnetjih v ustih in grlu. Obkladke uporabljamo pri kožnih vnetjih, pri srbeči, suhi koži otrok in pri srbenju kože v starosti. Slez pripomore k ohranjanju gladke, mladostne in voljne kože. Tople obloge iz strte droge polagamo na ognojke, da hitreje dozore in se omehčajo.

Slezov preliv in sirup

Zdravilne rastline, ki vsebujejo sluzi, pripravimo na hladen način. Tako storimo tudi s slezom in ga pripravimo kot preliv oz. prelivek: dve žlički suhe ali sveže korenine namočimo v hladno vodo in pustimo, da stoji nekaj ur. Pred pitjem napitek segrejemo do primerne temperature. Tako storimo tudi s slezovimi listi in cvetovi. Pri kašlju in prehladu je učinkovita čajna mešanica iz slezovih korenin, plodov komarčka in plodov janeža, ki jo pripravimo kot poparek iz dveh žličk mešanice na skodelico čaja. Pijemo do tri skodelice vročega in z medom sladkanega čaja dnevno. Staro domače pomagalo zoper suh in dražeč kašelj, priljubljeno tudi pri otrocih, je slezov sirup, ki ga pripravimo sledeče: žličko zrezanih korenin na cedilu prelijemo z mešanico 1 g žganja in 45 g vode. Tekočino prestrežemo in jo ponovno prelijemo preko droge. To ponavljamo eno uro. Tako dobimo 40 g izvlečka, ki ga skuhamo skupaj s 60 g sladkorja. Še vroče nalijemo v stekleničke in dobro zapremo. Uživamo ga tri do petkrat na dan po eno do dve žlički. Če nimamo možnosti, da sami skuhamo ta zdravilni pripravek, ga kupimo v lekarni.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 14. november 2022 / 16:32

Rekordna letina kakija

Škofja Loka – Kaki ali zlato jabolko, kot ga tudi imenujemo, izvira iz gora centralne Kitajske, kjer ga gojijo že nekaj tisočletij. Zunaj Azije se je začel razširjati predvsem v 19. stoletju, v zad...

Objavljeno na isti dan


Gorje / četrtek, 14. november 2019 / 14:58

Posadili bodo jagode

Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) je Osnovni šoli Gorje minuli četrtek slovesno predal visoko gredo, ki je pripravljena za sajenje, info točko v obliki interaktivnega zemljevida in dostop do T...

Rekreacija / četrtek, 14. november 2019 / 14:56

Dediščina tudi v gorah

Ob vse večji obiskanosti slovenskih planin in gora je pomembno, da se tudi planinci zavedajo pomena kulturne dediščine, ki jih obdaja v gorskem svetu. Tudi o tem je v domžalski knjižnici spregovorila...

Razvedrilo / četrtek, 14. november 2019 / 14:54

Slovo od mladosti

Udarna blejska rokovska zasedba John F. Doe, ki je pred poletjem izdala drugi album s pomenljivim naslovom Druga stran, bo to soboto, 16. novembra, s skupino Društvo mrtvih pesnikov delila oder kranjs...

Nasveti / četrtek, 14. november 2019 / 14:50

Zelje

Za martinovo na mizi ne sme manjkati rdeče zelje. Temu pogosto dodamo jabolko, vendar se k njemu odlično poda tudi hokaido buča, ki vse skupaj še barvno popestri. Kot prilogo pa lahko pripravimo tu...

Kultura / četrtek, 14. november 2019 / 14:48

Tržič med zemljo in vesoljem

V Galeriji Paviljon NOB je na ogled razstava, ki se prepleta z zgodovino, energijo in legendami Tržiča. Ob razstavi je avtor Marko Pogačnik pripravil tudi predavanje in delavnico.