Pri pripravi ozimnice sta Marti Jereb v veliko pomoč mož Vinko in vnuk Timotej.

Najraje vlaga kisle kumarice

Marta Jereb je letos vložila že preko tisoč kozarcev zelenjave in sadja.

Podboršt pri Komendi – Glavna sezona vlaganje zelenjave in sadja se je za letos v glavnem že zaključila, a Marta Jereb ima s pripravo ozimnice tako veselje, da se z njo ukvarja večji del leta. Vlaga namreč sezonsko sadje in zelenjavo iz domačega sadovnjaka in vrta, pa tudi tisto, kar med letom dobi ali odkupi pri okoliških kmetih ali prodajalcih zelenjave.

»Vlagam zato, ker se mi zelenjava z domačega vrta preprosto zdi najboljša, pa tudi zato, ker mi različne alergije preprečujejo uživanje surove zelenjave in sadja, hrane iz pločevink, salam in podobnega,« razloži Marta, ki je oktobra tudi uradno prestopila med upokojence, kjer že dva meseca uživa tudi njen mož Vinko. Zdaj imata oba za pripravo ozimnice še več časa; da pa gre delo še lažje od rok, sta si pred hišo uredila pravo kuhinjo na prostem. V njej vsako leto vložita na desetine kozarcev korenčkove marmelade, mešane solate, rdeče pese, kislih kumaric, sladkih feferonov, marmelade iz kivija, češnjevega kompota, stročjega fižola, jurčkov in mnogo drugih dobrot, s katerimi se med letom sladka cela družina. »Večino res pojemo doma, nekaj kozarcev zamenjam za svežo zelenjavo, ki jo potem vložim, veliko pa tudi podarim. Namesto kave na obisk preprosto nesem kakšen kozarec doma vložene zelenjave, pa so vsi veseli,« pravi Marta, ki je za svoje kisle kumarice, ki jih od vsega najraje vlaga, prejela tudi že eno priznanje. Pri čiščenju in rezanju zelenjave jima z velikim veseljem pomaga tudi eden od treh vnukov, štiriletni Timotej.

Vsa opravila in število vloženih kozarcev pridno beleži na koledar, iz katerega je med drugim razvidno, da je korenčkovo marmelado letos kuhala že februarja, da so bile domače kumarice za v kis pripravljene že 20. junija in da je do konca julija napolnila kar 514 kozarcev. Teh bo ob koncu leta nabralo še vsaj enkrat toliko, čeprav je bila, kakor pravi, letošnja sezona zaradi vročine razmeroma slaba.

»Dela nama z možem res ne manjka, in če bi vstala kasneje kot ob petih zjutraj, kakor sem sicer navajena, bi bil dan kar prekratek,« zaključli Marta Jereb.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 8. november 2018 / 13:06

Začetek sveta

Če verjamemo ali ne – po izračunih rabina Hitela je prišlo 7. oktobra leta 3761 pred Kristusovim rojstvom do stvarjenja sveta. Tako je zapisano v Svetem pismu in v Talmudu.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 14. avgust 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem, da sem dobila pošto od svoje prijateljice, v kateri je sporočala, da se prodaja stanovanje v hiši. Šla sem na pot in naenkrat se znajdem v avtu z agentko. Hiša ni bila nova. Not...

GG Plus / nedelja, 14. avgust 2011 / 07:00

Huda Jama

Huda Jama, 3. marca 2009. Se še spominjate, kaj so odkrili tega dne? »Po skoraj osmih mesecih odstranjevanja ovir, ki so nas ločile od žrtev, smo končno stali pred njimi. Stali smo pred ogromno b...

Tržič / nedelja, 14. avgust 2011 / 07:00

Hotel Gora je odprt

Podljubelj - Najemnik hotela Gora (nekdanji TGT) v Podljubelju, ki je bil dolga leta zaprt, je gostinec Veljko Stupar, ki ima v Izoli restavracijo Jasna, v Hrvatinih pa še eno. A...

Šport / nedelja, 14. avgust 2011 / 07:00

Našim vaterpolistom je bil žreb naklonjen

Kranj - Minulo sredo so na sedežu evropske plavalne federacije opravili žreb dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko vaterpolsko prvenstvo, ki bo od 16. do 29. januarja na...

Kranj / nedelja, 14. avgust 2011 / 07:00

Za pravno in socialno državo

Kranj – »Vseh dvajset let so neodgovorni državni oblastniki načrtno, zaradi iskanja osebnih in strankarskih koristi in interesov, vplivali na poslovno strategijo uspešnih velikih podjetij....