Pri pripravi ozimnice sta Marti Jereb v veliko pomoč mož Vinko in vnuk Timotej.

Najraje vlaga kisle kumarice

Marta Jereb je letos vložila že preko tisoč kozarcev zelenjave in sadja.

Podboršt pri Komendi – Glavna sezona vlaganje zelenjave in sadja se je za letos v glavnem že zaključila, a Marta Jereb ima s pripravo ozimnice tako veselje, da se z njo ukvarja večji del leta. Vlaga namreč sezonsko sadje in zelenjavo iz domačega sadovnjaka in vrta, pa tudi tisto, kar med letom dobi ali odkupi pri okoliških kmetih ali prodajalcih zelenjave.

»Vlagam zato, ker se mi zelenjava z domačega vrta preprosto zdi najboljša, pa tudi zato, ker mi različne alergije preprečujejo uživanje surove zelenjave in sadja, hrane iz pločevink, salam in podobnega,« razloži Marta, ki je oktobra tudi uradno prestopila med upokojence, kjer že dva meseca uživa tudi njen mož Vinko. Zdaj imata oba za pripravo ozimnice še več časa; da pa gre delo še lažje od rok, sta si pred hišo uredila pravo kuhinjo na prostem. V njej vsako leto vložita na desetine kozarcev korenčkove marmelade, mešane solate, rdeče pese, kislih kumaric, sladkih feferonov, marmelade iz kivija, češnjevega kompota, stročjega fižola, jurčkov in mnogo drugih dobrot, s katerimi se med letom sladka cela družina. »Večino res pojemo doma, nekaj kozarcev zamenjam za svežo zelenjavo, ki jo potem vložim, veliko pa tudi podarim. Namesto kave na obisk preprosto nesem kakšen kozarec doma vložene zelenjave, pa so vsi veseli,« pravi Marta, ki je za svoje kisle kumarice, ki jih od vsega najraje vlaga, prejela tudi že eno priznanje. Pri čiščenju in rezanju zelenjave jima z velikim veseljem pomaga tudi eden od treh vnukov, štiriletni Timotej.

Vsa opravila in število vloženih kozarcev pridno beleži na koledar, iz katerega je med drugim razvidno, da je korenčkovo marmelado letos kuhala že februarja, da so bile domače kumarice za v kis pripravljene že 20. junija in da je do konca julija napolnila kar 514 kozarcev. Teh bo ob koncu leta nabralo še vsaj enkrat toliko, čeprav je bila, kakor pravi, letošnja sezona zaradi vročine razmeroma slaba.

»Dela nama z možem res ne manjka, in če bi vstala kasneje kot ob petih zjutraj, kakor sem sicer navajena, bi bil dan kar prekratek,« zaključli Marta Jereb.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / petek, 17. oktober 2014 / 12:27

Sadili bodo sadna drevesa

Kranjska Gora – Ta konec tedna bodo v Kranjski Gori na javnih površinah sadili avtohtona sadna drevesa. »S tem želimo zagotoviti zdravo, lokalno pridelano sadje, dostopno za vse, ohranjati avtohton...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 20. maj 2009 / 07:00

Izredna odpoved dviga prah

Profesor dr. Metod Černetič, ki je v preteklosti najbolj glasno opozarjal na nepravilnosti na Fakulteti za organizacijske vede, je izgubil službo.

Gospodarstvo / sreda, 20. maj 2009 / 07:00

Štirje izdelki z najvišjo oceno

Andreja Jagodic, Angelca Hlebanja in Darinka Korošec so na ocenjevanju za razstavo Dobrote slovenskih kmetij prejele za mlečne izdelke najvišje možno število točk.

Zanimivosti / sreda, 20. maj 2009 / 07:00

Dom starejših prednostni projekt

Tako meni skoraj polovica vprašanih Šenčurjanov. Blagnečo hišo pa bi namenili za muzej ali mladinske dejavnosti ali knjižnico.

Slovenija / sreda, 20. maj 2009 / 07:00

Erjavec ostaja predsednik

Na petkovem kongresu stranke DeSUS so delegati za predsednika znova izvolili Karla Erjavca.

Prosti čas / sreda, 20. maj 2009 / 07:00

Snubec, frizer in Teden mladih

Boštjan Per, nesojeni snubec Špele Grošelj, je pripravil srečanje vseh njenih snubcev, Teden mladih v Kranju so zaključili Nieti, frizer Stevo pa najprej na Dunaj, sledil naj bi London.