Žlica oljčnega olja
Laško olje, kot so svoj čas rekli oljčnemu olju, je zelo koristno v dietni prehrani bolnih na želodcu in žolču, krepi odpornost organizma, znižuje raven holesterola, varuje pred infarktom in aterosklerozo, razstruplja telo ...
Tudi zdravi ljudje naj potrebe po maščobah nadomestijo s tem tekočim zlatom, kot ga je imenoval Homer, in naj ga ne uporabljajo le za solate. Žlica oljčnega olja na dan lahko odžene zdravnika stran.
Zimzelena mediteranska kraljica
Oljka, kolikokrat opevano in čislano drevo! Zimzelena vejica iz oljke, drevesa, ki pooseblja Mediteran, je v stari Grčiji veljala za simbol miru, zmage in modrosti. Posebno mesto je oljka ohranila v krščanstvu, kjer je prav tako simbol miru, pa tudi upanja in življenja. Kdo ne pozna svetopisemske zgodbe o Noetovi barki in belem golobu z oljčno vejico v kljunu. Oljko je opeval naš znameniti pesnik Simon Gregorčič v pesmi Oljki: »Ti v rane vlivaš nam zdravila, svetostna nam rodiš mazila, oživljaš nam telesno moč, preganjaš z lučjo temno noč ...« Iz nje zvemo, da je oljčno olje svoj čas veljalo za cenjeno zdravilo pri zdravljenju ran. Že stari Grki so z njim mazilili telo, da so povrnili moč utrujenim mišicam ter ga zaščitili pred soncem in mrazom. Z masiranjem so si ogreli telo in ga naredili voljnega, gibkega, pa tudi mikavnega za nasprotni spol. Vsak, ki je kaj dal nase, je imel vedno stekleničko oljčnega olja pri sebi.
Olje za bolne in zdrave
Kar se zdravilnih učinkov oljke (Olea sativa) tiče, so jih poznali že 3000 let pred Kr. Izkoriščali so jih tako stari Grki, Egipčani kot Rimljani. Dandanes je oljčno olje trend zdravega prehranjevanja. Zaradi velike količine nenasičenih maščobnih kislin, ki znižujejo holesterol v krvi, je odlično živilo. Vendar velja to le za deviško oljčno olje, ki ga pridobivajo s prvim rahlim stiskanjem plodov. Znano je, da so bolezni srca in ožilja, debelost in rak na grških otokih, zlasti na Kreti, veliko redkejše kot drugod po Evropi. Strokovnjaki menijo, da zaradi oliv in oljčnega olja, ki ga porabijo kar trikrat več kot drugi. Pri nas so jim podobni Primorci, saj porabijo precej več oljčnega olja kot prebivalci drugih pokrajin. Oljčno olje je lahko prebavljivo, zbuja izločanje želodčnih sokov in omogoča boljše vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E.
Varuje jetra, preganja kamne
V ljudskem zdravilstvu ekstra deviško oljčno olje uporabljajo za vrsto obolenj. Zdravilno deluje na tvorbo in izločanje žolča, vpliva na krčenje žolčnika ter se tako uporablja za izločanje žolčnih kamnov in peska. Zelo uspešno varuje jetra pred strupi, obenem pa pospešuje delo in funkcije jeter. Obnese se pri zastrupitvah s hrano, alkoholom ali nikotinom. Kot snov, ki nevtralizira ali zmanjša oz. odpravi učinke strupa ali druge škodljive snovi, ga uživamo tudi pri drugih obolenjih, pri katerih je treba razstrupiti telo s terapijo z oljčnim oljem. Hrvaški zdravilec in homeopat Ivan Lesinger pravi, da so oljke izvrstna hrana za ljubitelje dobre kapljice, zato jim priporoča, da pred aperitivom pojedo nekaj oljk. Plodovi so hkrati zaščitnik jeter, pa tudi celotnega organizma. Oljčno olje koristi pri vnetju želodca in tankega črevesa, je blago odvajalo in se precej uporablja pri zdravljenju krvavečih hemoroidov. Primerno je tudi kot odvajalo za otroke in slabotne bolnike. Za starejše je vitalnega pomena, zato naj ga vsak dan uživajo v raznih jedeh, solatah ali samega po žlico ali dve. Pri bronhitisu, kašlju, hripavosti in angini jemljemo oljčno olje, saj odpravlja krče in pospešuje izkašljevanje sluzi. Deluje tudi proti bakterijam, tako, da preprečuje njihov razvoj. Krepilo naj bi tudi vid, če z njim mažemo veke. Mehča trde čire, če ga uporabljamo zunanje, v obliki lahno pogretih obkladkov. Je pomembna sestavina mazil za vtiranje in je nepogrešljivo pri izdelavi kozmetičnih preparatov. Za masaže uporabljamo oljčno olje, v katerega namočimo zdravilne rastline, denimo šentjanževko, sivko, meto, rožmarin, ognjič. Znanstveniki predvidevajo, da oljčno olje pri redni uporabi zmanjšuje nevarnost nastanka kožnega raka, krepi odpornost organizma ter znižuje raven celotnega holesterola v krvi, pri čemer ohranja vrednost »dobrega« holesterola (HDL) in zagotavlja učinkovito zaščito pred infarktom in aterosklerozo.