Da bo zadišalo po svežem kruhu ...

Poiskali smo nekaj receptov za pripravo domačega kruha in peciva.

Domači kruh

Sestavine: 75 dag moke, 25 g svežega kvasa, 2 čajni žlički sladkorja, 3 čajne žličke soli, približno 0,5 l mlačne vode, 1 jedilna žlica olja.

Priprava: V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode. Premešamo in pustimo, da kvasec vzhaja. V skledi zmešamo moko, žličko sladkorja in sol. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in kvasec, malo premešamo in dolijemo mlačno vodo. Z električnim mešalcem testo gnetemo toliko časa, da dobimo elastično testo, ki samo odstopi od sklede. Nato ga še ročno pognetemo v obliko hlebčka in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino. Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke dobro pregnetemo. Položimo ga v pekač in postavimo na toplo, da testo še enkrat vzhaja. Vzhajano testo postavimo v ogreto pečico na srednjo rešetko in 15 minut pečemo pri temperaturi 220 stopinj Celzija, nato pa še 20 minut na 200 stopinj.

Primorska pinca

Sestavine: 40 g kvasa, 100 g sladkorja, 500 g moke, 4 dl mleka, 8 rumenjakov, limonina lupina, koriander, janež, 1 žlica ruma, 1 žlica kisle smetane, 100 g margarine.

Priprava: V posodi zmešamo kvas, dodamo ena žlico sladkorja, malo moke in približno 0,5 dl mlačnega mleka. Vse dobro premešamo in pustimo vzhajati približno 30 minut. Moko presejemo in ji dodamo vzhajano zmes. Sedem rumenjakov in sladkor penasto umešamo, dodamo malo limonine lupinice, malo koriandra, malo janeža, rum, kislo smetano in zmehčano margarino. Prilijemo še preostalo mleko in dobro premešamo. Vse skupaj dodamo k moki s kvasom. Dobro pregnetemo da nastane gladko testo. Testo nato pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajano testo razdelimo na 3 dele in vsak del oblikujemo v hlebček. Hlebčke polagamo na pekač obložen s papirjem za peko. Nato hlebčke pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. Premažemo jih s rumenjakom in od sredine navzven naredimo 3 zareze. Pečemo 45 min na 180 stopinj Celzija.

Čebulni kruh

Sestavine: 30 g kvasa, 500 g moke, 1 žlica sladkorja, 3 dl vode, 100 g čebule, 1 dl olja, 200 g ržene moke, sol, 1 rumenjak.

Priprava: V manjšo skledo damo kvas, dodamo mu žličko moke, žličko sladkorja in malo mlačne vode. Dobiti moramo gosto maso. Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem 15 minut. Čebulo olupimo in sesekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. V skledo damo obe moki, prepraženo čebulo, kvasec, olje, sol in toliko mlačne vode, da dobimo gladko testo. Testo rahlo pomokamo, pokrijemo in postimo vzhajati približno 30 min, da se testo podvoji. Testo še enkrat zgnetemo, oblikujemo ga v hlebec in ga položimo na pekač obložen s papirjem za peko. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut. Testo nato premažemo z rumenjakom. Na vrhu z nožem zarežemo tri črte. Kruh pečemo 60 minut na 180 stpinj Celzija.

Lepinja

Sestavine: Sestavine: 450 g moke, 2 dl jogurta, kvas, sol, sladkor, olje, voda.

Priprava: Moko stresemo v plastično posodo in ji dodamo kvas. Dodamo sol, sladkor, malo olja, jogurt in vodo. Testo dobro zgnetemo in pustimo vzhajati na toplem približno 30 minut. Vzhajano testo pregnetemo in dodamo še toliko moke, da se testo ne lepi. Testo razdelimo na štiri dele. Vsako kepo razvaljamo v tanek krog. Lepinje položimo na peki papir in pečemo približno 15 minut na 200 stopinj Celzija. Nasvet: pri gnetenju testa lahko uporabimo tudi mešalnik. Lepinja lahko vzhaja tudi v rahlo ogreti pečici.

Mlečni kruh

Sestavine: 30 g kvasa, 80 g sladkorja, 500 g moke, 3 dl mleka, 80 g masla, 2 rumenjaka, 10 g soli, limonina lupina, 1 jajce za premaz.

Priprava: V manjšo skledo zdrobimo kvas. Dodamo mu žlico sladkorja in žlico moke. Prilijemo pol decilitra mlačnega mleka. Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati 15 minut. V ponvi stopimo maslo. Stopljeno maslo nato nekoliko ohladimo. Dodamo mu sladkor, rumenjake, sol in limonino lupino. V skledo stresemo moko in ji dodamo maslo z drugimi sestavinami. Dodamo še vzhajan kvasec in preostalo mleko. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo pomokamo, pokrijemo in pustimo vzhajati približno 30 minut, da se podvoji. Nato testo še enkrat pregnetemo, ga oblikujemo v hlebec in položimo na pekač obložen se papirjem za peko. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut. Testo premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 60 minut na 180 stopinj Celzija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Spet bo tradicionalni ovčarski bal

Jezersko - Na Jezerskem bo drugo nedeljo v avgustu, 12. avgusta torej, spet tradicionalni ovčarski bal. Z željo, da ohranijo nekdanje običaje, uprizorijo prigon ovac v dolino, sreč...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Med sosedi 93

Leta 1994 so takratni Zavod za šolstvo in šport Republike Slovenije in njegova svetovalka za medkulturno sodelovanje Dragica Motik na slovenski strani in Ursula Schwendwein in Rudiger Tentsch iz Medku...

Humor / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Pa še v Estonijo

Ne, zimsko biatlonsko športno središče Otepaa ni na Finskem.

Humor / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Četverec brez

Zapornica O tem, ali se dobro počuti: »Mogla bi, da kažem, da sem dobro. Ovi dečkeci, koji su ponoči jako radili (ala su vatreni), su me lepo namestili ovde na put cve...

Humor / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Dva gladka

Lipicanci za Busha Na Brdu bodo Busha vprašali, če ve, kakšna je razlika med lipicancem in Michaelom Jacksonom. Pravilni odgovor je: »Nobene. Oba sta bila ob rojstvu č...

Gorenjska / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Menjava v občinskem svetu

Gorenja vas - Vesna Bogataj, na listi SDS leta 2006 izvoljena svetnica Občine Gorenja vas-Poljane, je v začetku marca predložila nepreklicno odstopno izjavo o prenehanju mandata...