Dež je za "kampiste" precej nerodna zadeva. Curljalo je prav od povsod, kar je bilo ponavadi všeč le Zali Juliji, drugim Tomu, Darji, Ingrid, Luku in Aljažu pa prav nič.

Sedem jagodovih

Sladka solata, mesni zavitki in nekakšna jagodova voda.

V deževnem zatonu dneva nas je sprejel večerni Krakow. Tretji večer na potovanju je bil pravi, da gremo »ven jest«, saj smo bedrčka, perutničke in druge kremenatlčke pripravljene še doma že spravili v promet. Odločitev, da bomo, kjerkoli si bomo že privoščili kosilo ali večerjo v gostilni, poskušali predvsem hrano značilno za tisto državo, medtem ko bodo kebab, Mc Donald's in podobne prehrambene univerzalije aktualne le za trenutno potešitev lakote. Na recepciji kampa smo tako izvedeli za gostilne, ki se imenujejo U Babici Maliny, s pripisom Kuchnia Staropolska, kar bi pomenilo hrano, kot so jo na Poljskem kuhali nekoč. Kar nekaj časa smo stali pred duhovito izdelano reklamno tablo, razstavljeno na starem šivalnem stroju, preden smo si upali vstopiti skozi velika vrata krakowske umetniške akademije, v katere kletnih prostorih je bila očitno nekakšna študentska prehranjevalnica. Ujeli smo zadnji vlak za naročila, saj je lokal ob osmi zvečer zapiral vrata. Z oštevilčenimi listki smo pri šanku nekaj na hitro naročili in počakali na številke 92, 93 in 94. Najbolj znano so na sicer obsežnem meniju delovali razni mesni zavitki in nekakšne čufte. Seveda smo pozabili, da Poljaki prakticirajo sladko solato, zato smo jo, nevajeni oslajene zelenjave, veselo ponujali eden drugemu. Presenečeni smo bili nad ponudbo pijač, ki je pravzaprav ni bilo. Nobenih sodobnih alkoholnih in brezalkoholnih pivskih uspešnic, imeli so samo neko rdečkasto tekočino v dvodecilitrskih kozarcih. Sedemkrat, naročimo in uživamo ob nekakšni jagodovi vodi. Res priporočljiva restavracija, a drugič se bomo nekoliko bolj pripravili nanjo. Na deževno noč se je namreč nemogoče. Zagotovo nekje priteče v šotor, pa naj ima ta tudi olimpijsko medaljo med šotori. (Prihodnjič: »tetka« pred Warszawo).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 12. oktober 2017 / 14:01

Gobe z žlikrofi

O letošnji evforiji gob smo že pisali. Da bomo dobro izkoristili letošnje gobe, bodo tudi danes in v naslednjih tednih tema receptov prav gobe. Že sama beseda žlikrofi nam pove, da bomo kuhali neka...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Letošnja matura brez posebnosti

Od 7.910 kandidatov, ki so letos splošno maturo opravljali prvič, jih je izpite uspešno opravilo 7.345 ali 92,86 odstotka, kar je primerljivo z lani, ko je bilo uspešnih 92,65 odstotka. Vseh 34 možnih...

GG Plus / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Iz starih časov: Tri dni po sodnem dnevu

Tudi v pismu, ki ga je pisal 5. maja 1575 iz Derendingena deželnemu glavarju, deželnemu oskrbniku, odbornikom in blagajniku v Ljubljano, je lepo razviden Trubarjev način poslovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Zaprta pota proti Triglavu

Rudno polje - Planinska zveza Slovenije obvešča, da so se prejšnji teden začela sanacijska dela pri odstranitvi skalnega podora pod Tošcem, zato je do nadaljnjega zaprt...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Znamenje pod Možicem

Soriška planina - Soriško planino obdajajo zanimivi in sorazmerno lahko dostopni vrhovi: Lajnar (1549 metrov), Slatnik (1598 metrov), Šavnik (1574 metrov) in Možic, ki je visok 1602 metra....

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Priznanja za Čadeževe mesne izdelke

Visoko - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na 46. mednarodni kmetijsko živilski sejem organizirali tudi ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Na oc...