Puding, liker in kompot iz borovnic

Ker je letos res prava sezona borovnic, je prav, da jo na polno izkoristimo. Ko pridemo iz gozda, se še kako prileže rižev puding z borovnicami, iz preostalih borovnic pa lahko pripravimo borovničev liker ali borovničev kompot in si tako zagotovimo, da se bomo lahko z borovnicami sladkali skozi celotno leto.

Za pripravo riževega pudinga z borovnicami potrebujemo: 250 g riža, 7 dl polnomastnega mleka, 2 dl smetane, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlica sladkorja, pol žličke soli, naribano lupinico 1 bio limone, 0,5 kg borovnic, 3 žlice želirnega sladkorja.

Riž speremo pod tekočo vodo, ga stresemo v posodo ter mu dodamo sol, sladkor in vanilin sladkor. Prelijemo z mlekom in zavremo. Na zmerni temperaturi kuhamo 15 minut oz. dokler riž ni skuhan. Kuhan mlečni riž ohladimo. Nato primešamo limonino lupinico in stepeno smetano.

Priprava borovničevega preliva: V kozico stresemo 400 g borovnic in prilijemo 3 žlice vode. Zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Primešamo želirni sladkor in kuhamo še 5 minut.

Na dno skodelic položimo po 1 žlico svežih borovnic in jih prekrijemo z riževo kremo. Po vrhu prelijemo z borovničevim prelivom in postrežemo.

Nasvet: Za mlečni riž uporabimo srednjezrnat ali okroglozrnat riž.

Za pripravo borovničevega likerja potrebujemo: 600 g borovnic, 1 kg sladkorja, 2 l belega vina, pol l ruma, 5 vaniljevih sladkorjev.

Vse skupaj stresemo v večji lonec in zavremo. Ko se ohladi, nalijemo v steklenice in zavremo.

Za pripravo borovničevega kompota potrebujemo: 4 l borovnic, 1 kg sladkorja, 1 l vina črni merlot, pol žličke cimeta, 10 klinčkov.

Vse skupaj stresemo v večji lonec in zavremo. Pustimo vreti 15 minut in nato takoj še vroče prelijemo v kozarce in zapremo.

Nasvet: Tako borovničev liker kot tudi borovničev kompot sta primerna kot preliva za razne sladice, sladolede … Lahko ju uporabimo tudi namesto borovničevega preliva pri zgornjem receptu za rižev puding z borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 10. marec 2015 / 11:43

Zaradi hrupa ne zdržijo več

Krajani Kokrice, ki živijo v bližini avtoceste med odsekoma Kranj vzhod in Kranj zahod že leta opozarjajo na protihrupne ograje v obliki kozolcev, ki svoje funkcije ne opravljajo tako, kot bi jo moral...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:13

Izkoriščamo priložnosti in delamo drugače

»Vsako povišanje cen zelo vpliva na končno ceno. Žal je v Sloveniji veliko takšnih in drugačnih obremenitev, edino, kar nam ostane, je prilagoditev. Dokler lahko dodajamo vrednost na zaposlenega in zr...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:13

Stara mežnarija spet diha

Besničani so s spominsko mašo v cerkvi sv. Tilna v Zgornji Besnici počastili stoto obletnico rojstva kulturnih zanesenjakov Janeza in Ivane Kozjek, kulturi in druženju pa bodo namenili tudi prenovljen...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:12

Bili smo nič, bodimo vse

Je besedilo iz pesmi Internacionala. Pesem, ki je vzpodbujala in povezovala delavstvo v času, ko je nastala. Pa tudi kasneje, zlasti delavstvo evropskih narodov. Razumljivo je, da je pesem izraz ta...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:11

Petdeset let nazaj (2)

»Učiteljica Marija si je kljub temu vzela čas zame, po pouku sva kar nekaj ur neuspešno vadili, vendar ni in ni šlo. V sedmem razredu smo se neprostovoljno srečali s podaljšanim bivanjem v...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:10

Raubarski cesar

»V Poljanah so se mu (Igorju Torkarju) zelo priljubila domača imena, narečje, ljudje. Ob prebiranju Tavčarja je naletel na zgodbe, ki so bile iz mesa in krvi še vedno žive. Prizorišča in d...