Puding, liker in kompot iz borovnic

Ker je letos res prava sezona borovnic, je prav, da jo na polno izkoristimo. Ko pridemo iz gozda, se še kako prileže rižev puding z borovnicami, iz preostalih borovnic pa lahko pripravimo borovničev liker ali borovničev kompot in si tako zagotovimo, da se bomo lahko z borovnicami sladkali skozi celotno leto.

Za pripravo riževega pudinga z borovnicami potrebujemo: 250 g riža, 7 dl polnomastnega mleka, 2 dl smetane, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlica sladkorja, pol žličke soli, naribano lupinico 1 bio limone, 0,5 kg borovnic, 3 žlice želirnega sladkorja.

Riž speremo pod tekočo vodo, ga stresemo v posodo ter mu dodamo sol, sladkor in vanilin sladkor. Prelijemo z mlekom in zavremo. Na zmerni temperaturi kuhamo 15 minut oz. dokler riž ni skuhan. Kuhan mlečni riž ohladimo. Nato primešamo limonino lupinico in stepeno smetano.

Priprava borovničevega preliva: V kozico stresemo 400 g borovnic in prilijemo 3 žlice vode. Zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Primešamo želirni sladkor in kuhamo še 5 minut.

Na dno skodelic položimo po 1 žlico svežih borovnic in jih prekrijemo z riževo kremo. Po vrhu prelijemo z borovničevim prelivom in postrežemo.

Nasvet: Za mlečni riž uporabimo srednjezrnat ali okroglozrnat riž.

Za pripravo borovničevega likerja potrebujemo: 600 g borovnic, 1 kg sladkorja, 2 l belega vina, pol l ruma, 5 vaniljevih sladkorjev.

Vse skupaj stresemo v večji lonec in zavremo. Ko se ohladi, nalijemo v steklenice in zavremo.

Za pripravo borovničevega kompota potrebujemo: 4 l borovnic, 1 kg sladkorja, 1 l vina črni merlot, pol žličke cimeta, 10 klinčkov.

Vse skupaj stresemo v večji lonec in zavremo. Pustimo vreti 15 minut in nato takoj še vroče prelijemo v kozarce in zapremo.

Nasvet: Tako borovničev liker kot tudi borovničev kompot sta primerna kot preliva za razne sladice, sladolede … Lahko ju uporabimo tudi namesto borovničevega preliva pri zgornjem receptu za rižev puding z borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 8. oktober 2014 / 11:51

Sladka bučna pita

Sladica iz buč? Pa kaj še … To je bilo moje mišljenje, dokler nisem pokusila neke sladice, za katero se mi še sanjalo ni, da vsebuje buče. Ker sem bila nad okusom prijetno začudena, sem se odločil...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 25. avgust 2015 / 07:00

Zavrtimo Slovenijo!

Stražišče – Zveza paraplegikov Slovenije ter klub Tuš-Bauerfeind bosta jutri ob 17. uri skupaj s Kolesarskim klubom Sava Kranj na velodromu predstavila projekt z imenom Zavrtimo Slovenijo. S to akc...

Razvedrilo / torek, 25. avgust 2015 / 13:04

Theo Tahiti Nui show

Theo se ni šolal. Doma so ga naučili zgodbo njegove dežele, mu približali kulturo in ples ljudstva, žal pa opaža, da današnja mladina o tem ne ve več veliko. Theo je doma z Markeških otokov in s svoji...

Kronika / torek, 25. avgust 2015 / 12:55

Izdali za štiri milijone evrov glob

Zaradi nespoštovanja časa vožnje so mobilne enote Finančne uprave Republike Slovenije voznikom tovornjakov in avtobusov predpisale za štiri milijone evrov kazni.

Radovljica / torek, 25. avgust 2015 / 12:55

Indijska izkušnja: živeti sleherni trenutek

Andreja in Žiga Kovač iz Lesc sta v vasici brez imena v srednjem zahodnem delu Indije otroke in ženske prostovoljno poučevala angleščino in matematiko.

Cerklje na Gorenjskem / torek, 25. avgust 2015 / 12:52

Pot z devetimi pomniki

Poti po spominskem parku tovarištva na Davovcu pod Krvavcem in okolici privabljajo vse več pohodnikov. Dobro obiskan je bil tudi sobotni spominski pohod.