Puding, liker in kompot iz borovnic

Ker je letos res prava sezona borovnic, je prav, da jo na polno izkoristimo. Ko pridemo iz gozda, se še kako prileže rižev puding z borovnicami, iz preostalih borovnic pa lahko pripravimo borovničev liker ali borovničev kompot in si tako zagotovimo, da se bomo lahko z borovnicami sladkali skozi celotno leto.

Za pripravo riževega pudinga z borovnicami potrebujemo: 250 g riža, 7 dl polnomastnega mleka, 2 dl smetane, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlica sladkorja, pol žličke soli, naribano lupinico 1 bio limone, 0,5 kg borovnic, 3 žlice želirnega sladkorja.

Riž speremo pod tekočo vodo, ga stresemo v posodo ter mu dodamo sol, sladkor in vanilin sladkor. Prelijemo z mlekom in zavremo. Na zmerni temperaturi kuhamo 15 minut oz. dokler riž ni skuhan. Kuhan mlečni riž ohladimo. Nato primešamo limonino lupinico in stepeno smetano.

Priprava borovničevega preliva: V kozico stresemo 400 g borovnic in prilijemo 3 žlice vode. Zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Primešamo želirni sladkor in kuhamo še 5 minut.

Na dno skodelic položimo po 1 žlico svežih borovnic in jih prekrijemo z riževo kremo. Po vrhu prelijemo z borovničevim prelivom in postrežemo.

Nasvet: Za mlečni riž uporabimo srednjezrnat ali okroglozrnat riž.

Za pripravo borovničevega likerja potrebujemo: 600 g borovnic, 1 kg sladkorja, 2 l belega vina, pol l ruma, 5 vaniljevih sladkorjev.

Vse skupaj stresemo v večji lonec in zavremo. Ko se ohladi, nalijemo v steklenice in zavremo.

Za pripravo borovničevega kompota potrebujemo: 4 l borovnic, 1 kg sladkorja, 1 l vina črni merlot, pol žličke cimeta, 10 klinčkov.

Vse skupaj stresemo v večji lonec in zavremo. Pustimo vreti 15 minut in nato takoj še vroče prelijemo v kozarce in zapremo.

Nasvet: Tako borovničev liker kot tudi borovničev kompot sta primerna kot preliva za razne sladice, sladolede … Lahko ju uporabimo tudi namesto borovničevega preliva pri zgornjem receptu za rižev puding z borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 30. junij 2012 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za govejo meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 11. in...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 11. oktober 2011 / 07:00

Franica Košenini postane Franja dr. Tavčarjeva

Po vrsti ljubezni, ki so bile večinoma bolj umišljene kot resnične, se je Tavčar po treh letih osvajanja tudi oženil, z Ljubljančanko Franico Košenini, ki je 22. maja 1887 postala Franja dr. Tavčarjev...

Zanimivosti / torek, 11. oktober 2011 / 07:00

Srečujejo se že več kot 25 let

Družinskega srečanja Anžonovih v Podljubelju se je letos udeležilo 72 sorodnikov.

GG Plus / torek, 11. oktober 2011 / 07:00

Tavčarjeve ljubezni: Emilija, Nežka, Hermina

Kakšno je bilo Tavčarjevo zgodnje ljubezensko življenje? V Ljubljani ga je navdihovala Emilija, njegova Laura in Julija. V rodnih Poljanah pa sestrična Nežka, ki jo je poveličal v svojih delih. Iz Kra...

Zanimivosti / torek, 11. oktober 2011 / 07:00

Gasilci treh dežel bodo še sodelovali

Jesenice - Minuli četrtek so v Kolpernu na Jesenicah gasilci Gorenjske, Koroške in Furlanije Julijske krajine proslavili 45 let od prvih oz. 40 let organiziranih stalnih srečanj...

Šport / torek, 11. oktober 2011 / 07:00

Začetek odbojkarskega prvenstva

S tekmami prvega kroga se je minuli konec tedna začelo državno prvenstvo v odbojki tako za ženske kot tudi za moške. Največja sprememba je v moški konkurenci, kjer v prvi ligi tekmuje deset in ne več...