Puding, liker in kompot iz borovnic
Ker je letos res prava sezona borovnic, je prav, da jo na polno izkoristimo. Ko pridemo iz gozda, se še kako prileže rižev puding z borovnicami, iz preostalih borovnic pa lahko pripravimo borovničev liker ali borovničev kompot in si tako zagotovimo, da se bomo lahko z borovnicami sladkali skozi celotno leto.
Za pripravo riževega pudinga z borovnicami potrebujemo: 250 g riža, 7 dl polnomastnega mleka, 2 dl smetane, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlica sladkorja, pol žličke soli, naribano lupinico 1 bio limone, 0,5 kg borovnic, 3 žlice želirnega sladkorja.
Riž speremo pod tekočo vodo, ga stresemo v posodo ter mu dodamo sol, sladkor in vanilin sladkor. Prelijemo z mlekom in zavremo. Na zmerni temperaturi kuhamo 15 minut oz. dokler riž ni skuhan. Kuhan mlečni riž ohladimo. Nato primešamo limonino lupinico in stepeno smetano.
Priprava borovničevega preliva: V kozico stresemo 400 g borovnic in prilijemo 3 žlice vode. Zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Primešamo želirni sladkor in kuhamo še 5 minut.
Na dno skodelic položimo po 1 žlico svežih borovnic in jih prekrijemo z riževo kremo. Po vrhu prelijemo z borovničevim prelivom in postrežemo.
Nasvet: Za mlečni riž uporabimo srednjezrnat ali okroglozrnat riž.
Za pripravo borovničevega likerja potrebujemo: 600 g borovnic, 1 kg sladkorja, 2 l belega vina, pol l ruma, 5 vaniljevih sladkorjev.
Vse skupaj stresemo v večji lonec in zavremo. Ko se ohladi, nalijemo v steklenice in zavremo.
Za pripravo borovničevega kompota potrebujemo: 4 l borovnic, 1 kg sladkorja, 1 l vina črni merlot, pol žličke cimeta, 10 klinčkov.
Vse skupaj stresemo v večji lonec in zavremo. Pustimo vreti 15 minut in nato takoj še vroče prelijemo v kozarce in zapremo.
Nasvet: Tako borovničev liker kot tudi borovničev kompot sta primerna kot preliva za razne sladice, sladolede … Lahko ju uporabimo tudi namesto borovničevega preliva pri zgornjem receptu za rižev puding z borovnicami.