Puding, liker in kompot iz borovnic

Ker je letos res prava sezona borovnic, je prav, da jo na polno izkoristimo. Ko pridemo iz gozda, se še kako prileže rižev puding z borovnicami, iz preostalih borovnic pa lahko pripravimo borovničev liker ali borovničev kompot in si tako zagotovimo, da se bomo lahko z borovnicami sladkali skozi celotno leto.

Za pripravo riževega pudinga z borovnicami potrebujemo: 250 g riža, 7 dl polnomastnega mleka, 2 dl smetane, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlica sladkorja, pol žličke soli, naribano lupinico 1 bio limone, 0,5 kg borovnic, 3 žlice želirnega sladkorja.

Riž speremo pod tekočo vodo, ga stresemo v posodo ter mu dodamo sol, sladkor in vanilin sladkor. Prelijemo z mlekom in zavremo. Na zmerni temperaturi kuhamo 15 minut oz. dokler riž ni skuhan. Kuhan mlečni riž ohladimo. Nato primešamo limonino lupinico in stepeno smetano.

Priprava borovničevega preliva: V kozico stresemo 400 g borovnic in prilijemo 3 žlice vode. Zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Primešamo želirni sladkor in kuhamo še 5 minut.

Na dno skodelic položimo po 1 žlico svežih borovnic in jih prekrijemo z riževo kremo. Po vrhu prelijemo z borovničevim prelivom in postrežemo.

Nasvet: Za mlečni riž uporabimo srednjezrnat ali okroglozrnat riž.

Za pripravo borovničevega likerja potrebujemo: 600 g borovnic, 1 kg sladkorja, 2 l belega vina, pol l ruma, 5 vaniljevih sladkorjev.

Vse skupaj stresemo v večji lonec in zavremo. Ko se ohladi, nalijemo v steklenice in zavremo.

Za pripravo borovničevega kompota potrebujemo: 4 l borovnic, 1 kg sladkorja, 1 l vina črni merlot, pol žličke cimeta, 10 klinčkov.

Vse skupaj stresemo v večji lonec in zavremo. Pustimo vreti 15 minut in nato takoj še vroče prelijemo v kozarce in zapremo.

Nasvet: Tako borovničev liker kot tudi borovničev kompot sta primerna kot preliva za razne sladice, sladolede … Lahko ju uporabimo tudi namesto borovničevega preliva pri zgornjem receptu za rižev puding z borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / četrtek, 17. maj 2018 / 13:50

Razstava o Antonu Janši

V Čebelarskem muzeju je vse do prihodnje pomladi na ogled razstava o Antonu Janši v luči prvega praznovanja svetovnega dneva čebel.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. junij 2014 / 17:51

Zavržemo več kot tretjino hrane

Vsako leto na svetu zavržemo več kot milijardo ton živil oziroma tretjino vse pridelane hrane. Pri nas je ta količina približno osemdeset kilogramov na prebivalca letno in to navkljub ekon...

Gorenjska / torek, 10. junij 2014 / 17:18

Gorenjski glas pred volitvami

V časopisu Gorenjski glas s prilogami in spletno stranjo bomo priprave za volitve v državni zbor Republike Slovenije 2014 spremljali in komentirali po lastni presoji, v skladu s programsko...

Kronika / torek, 10. junij 2014 / 17:13

Umrl pri spravilu lesa

Kamnik – V okolici Kamnika se je včeraj dopoldne pri spravilu lesa smrtno ponesrečil 42-letni moški. Po prvih podatkih ga je traktorski vitel tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju ne­sreče. Dos...

Nasveti / torek, 10. junij 2014 / 17:06

Tanja odgovarja

Najprej bi pohvalila vašo rubriko in vaše pozitivno razmišljanje, da znate vsakomur v pravem trenutku dati konkreten nasvet in zanj vas tudi jaz spet sprašujem. Ko že mislim, da se bodo st...

Gospodarstvo / torek, 10. junij 2014 / 17:00

Bencin se je podražil, dizel pa pocenil

Kranj – Danes, v torek, so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, in sicer so se podražili: 95-oktanski motorni bencin za 0,4 centa na 1,487 evra za liter,...