Nominator 270
Še dobro, da nam ta nesrečna narava in spreminjajoče se vreme ni poseglo še v zavetje svetega Martina. Čeprav so vinorejci obirali nekaj prej kot običajno, bomo na Martina počakali, kot velevajo običaji.
Rek, da je dan brez vina kot dan brez sonca, s katerim je na drugi Festvina v Galerijo Repanšek v Volčji Potok vabil Moščan Jože Koželj iz Hiše dobrih vin, na žalost tisti dan ni obveljal. Odlično pripravljena vinska predstavitev, sejem v malem, je bila prvič pred dvema letoma na Račjem otoku na Brdu. Koželjevi vinski hiši, letos so povabili 26 domačih in sedem tujih vinarjev, opremljeni s precej sončne energije, na usodni torek ni uspelo sprostiti naše nravi s čari, ki bi nam jih ponujalo vince. Preveč je bilo pogledov na preklemanske telefone, ki so iz ure v uro sporočale vse slabše vesti. Kljub vsemu številni smo bili sprejeti pod streho in imelo se je zgoditi vse to, zaradi česar »kliče« kultura vina. Podjetni gorenjski vinski trgovec in sommelier Jože Koželj je kar se da spodbudno razmišljal, da tudi po takem, hudičevem, posije sonce. V družbi svojih dveh sommelierskih kolegov, gostincev, Krištofa Bolke iz gostišča Krištof in Dušana Čarmana, pri Danilu, so nazdravili z rdeče napolnjenimi glaži. Seveda je šla debata skozi in okoli vina. In združevala. Pa čeprav bi si bila lahko Krištof in Dušan poslovna konkurenca. Dušanov prvorojeni sin Gašper pa celo precej zanimiva konkurenca Jožetu Koželju na slovenskem vinskem trgu. Vidite, za kaj vse je vino zdravo, ha. Franci Jezeršek, eno največjih imen gorenjskega gostinstva, je na izobraževalni popoldan prišel v spremstvu svojih dveh sinov. Jureta, ki skrbi za prvo družinsko lokacijo v Sori pri Medvodah, in Luka, kateremu je zaupan letos odprti Jezerškov Dvor na Spodnjem Brniku. Hišne novosti jim je utekočinjeno predstavil Miha Istenič, prvi zasebni proizvajalec penečih se vin iz Stare vasi na Bizeljskem. Z njihovim penečim Prestige brut nature ´03, bo naša vinska dežela predstavljena na mednarodnem sejmu Viteff 2007. Pri tem jim bosta stala ob strani Vinska družba Slovenije in njen direktor, enolog Dušan Brejc. V družbi strastnega vinoljubca, priznanega arhitekta in oblikovalca Edija Berka sta okušala skrivnost briškega rdečega. Edi Berk, ustanovitelj Studia Krog, je skozi bogato oblikovalsko kariero s svojimi grafičnimi rešitvami »označil« kar nekaj vinskih imen. Njegova dela so objavljena v 140 knjigah, razstavljal je od Tokia do New Yorka, Moskve, Londona. Kot da bi mu vinarji skušali slediti na podobnih trgih. Vinska druščina, ki je nazdravila prireditelju - prijatelju, se že desetletje preizkuša na odprtem vinskem odru. Med začetniki, starejšimi vinarji je Dušan Kristančič iz Medane, največji zasebnik v Goriških Brdih, ki še vedno prepričuje z odličnim rdečim Pavom. Čestitke brez čaše pa so šle Jožetu Koželju družno od simpatičnih zvezdnikov, Aleksa Simčiča (Edi) iz Vipolž, Mihe Isteniča ter Aljoše Jakončiča iz Kozane, ki ga vinska Slovenija pozna z imenom Carolina. Za vedrejše razpoloženje pa je z Dušanovo steklenico poskrbel Aleksij Erzetič iz vasice Višnjevik, od koder izhaja rebula. V slogu »skrivnost kletarja« je Aleksij vzbujal zanimanje s sijajno sestavljenim rdečim »couvéejem« s še bolj domiselnim imenom Pepi. Od izbora grozdja, trgatve leta 2000, do mešanja merlota s cabernet souvignonom, kombinacije francoskega in domače soda je kletarjeva skrivnost skoraj razkrita. Odlično! In kjer naj bi bil še pred časom moški svet, je dobra volja in zanimivo dogajanje, so zdaj tudi ženske. Vse dobro o njihovem vse bolj šolanem okusu. Tako nas je nasmejalo zelo vinsko žensko moštvo. Sommelierka II. stopnje Mira Šemič, nepozabna šefinja »kluba« Monroe, za zelo znanega gorenjskega podjetnika avkcijska agentka v kleti Vina Koper, je bila, kot že tolikokrat doslej, v prvem planu. Pravijo, smeh je pol zdravja - preostalega pol pa … Sommelierska kolegica, Kranjčanka Nina Levičnik, arhitektka, dobro pišoča poznavalka vinskega dogajanja, je tokrat za Festvino oblikovala bogat in koristen spremni katalog. Kako gredo tiskovine v promet, ve in zna Matjaž Povše, tiskarski mag, zelo šolan vinski navdušenec, ki z Boštjanom, bratom dvojčkom, povsem enakim »frikom«, občasno uživa čar Pokljuke. Čedna Urška Cvilak pa že leta dolgo beleži in ureja gastro-enološko dogajanje v reviji Pet zvezdic, kamor bo prav gotovo sodil zapis izpod Repanškove strehe. Tudi Jeseničanki Slavici Jejinić, šefinji francoske restavracije Chez Eric iz Ljubljane, ni tuje vinsko okušanje, ki ga službeno vzdržuje ob pomoči burgundcev in bordojcev. »Fejst« punce, ni kaj. Zgodilo se je še nekaj prisrčnih srečanj in trkov. In ker kvaliteta vina ni absolutna, je bila debata tolikanj pestrejša. Za vse v pričakovanju podobnih ponovitev. Le da, žal, tisti dan »sonce« ni sijalo vsem enako. Zgodbo Decantarjevih nagrajencev predstavim v 271. Nominatorju. Dotlej se zgodi Gostinsko turistični zbor v Podčetrtku, zanimiva druščina gre jadrat z Velikim Viharnikom, indijansko poletje pa zavaja v jesen. Tudi »predsednike«.