V taborišču še vedno veje duh smrti.

Solzno nebo Auschwitza

V taborišču smo preživeli enega redkih deževnih dni na potovanju.

V za popotniške oglede zanimivem trikotniku Katowice – Krakow – Bielsko Biala, mestih na jugu Poljske, ki med seboj niso oddaljena več kot 70 kilometrov, smo si izbrali Krakow s čudovitim starim mestnim jedrom, Wadowice, rojstno mesto in hišo prejšnjega papeža Karola Wojtyle, ter zloglasno nacistično taborišče Auschwitz oziroma Oswiecim, kot se je ta kraj imenoval, preden so črn madež v njegovo zgodovino zabeležili nacisti. Ogledali smo si koncentracijsko taborišče, z dobro ohranjenimi zgradbami, v katerih so na ogled muzejske dokumentarne zbirke, medtem ko je nekaj kilometrov oddaljeni Auschwitz II v kraju Birkenau, kjer je bilo uničevalno taborišče, bil po vojni povsem porušen in je za ogled mogoče manj zanimiv. Če mi je v tem primeru sploh dovoljeno uporabiti besedi, kot sta zanimivo in manj zanimivo.

Auschwitz je bil ustanovljen že leta 1940 in si lasti marsikakšno »posebnost« v načinu uničevanja ljudi. Tu je gestapo prvič preizkusil »izjemno zmogljivost« smrtonosnega plina cianida, tu je poskuse na ljudeh delal zloglasni dr. Mengele, tu je umrlo več kot milijon ljudi, največ židov, in prav tu so nad vhodna vrata napisali Arbeit Macht Frei (Delo osvobaja). Razen nekaj zlotov parkirnine, vstopnine za ogled taboriščnega kompleksa ni. V stavbah so na ogled različni predmeti in dokumenti iz obdobja taborišča, je pa res, da bi muzejska postavitev potrebovala temeljito prenovo, saj je način predstavitve s slikami in panoji daleč od sodobnih trendov muzejske stroke. V zgradbah so paviljoni posameznih držav, katerih ljudje so umirali v taborišču. Našli smo tudi jugoslovanskega, ki 16 let po razpadu države nekako ne vzdrži več. Res pa je tudi, da že samo okolje, nekakšen uničevalski duh ubijanja, ki mi je vseskozi polnil glavo in dušil pljuča, ne potrebuje nobene multivizije. Kako enostavno je vse izgledalo. Živ človek v komoro, plin, truplo na voziček in v peč. Zala Julija je vseskozi z grozo opazovala stavbe od zunaj. Vstopila ni. V očeh sem ji videl strah? Čas, da ji povem kaj več o tem očitno še ni prišel. 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 9. maj 2021 / 16:03

V soboto 289 okužb z novim koronavirusom, število hospitaliziranih pod 500

Ljubljana – V soboto so v Sloveniji ob opravljenih 2406 PCR testih potrdili 289 okužb z novim koronavirusom, je na Twitterju sporočila vlada. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je padlo s 625...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

Rešitev ali boj za stranke

Očitke ustanoviteljev portala Izberem.si, da večina upravnikov stavb od izvajalcev pobira nezakonite provizije, največja gorenjska upravnika zavračata in označujeta kot del oglaševalske taktike.

Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

Zlasti pozimi potrebujejo mir

Letošnja zima je s snegom in nizkimi temperaturami otežila življenje divjadi. Čeprav so živali prilagojene tudi na nizke temperature, pa bo naravna selekcija bistveno večja kot sicer, menijo na Lovski...

Razvedrilo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

An flet’n večer in peklenska zabava

Tradicionalni marčevski koncert je v Tržiču ponovno navdušil, Dvorana tržiških olimpijcev pa je tokrat kot glavnega glasbenega gosta gostila Prifarske muzikante. Poklonili so se tudi pokojnemu Francu...

Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:04

Poudarek na razvoju prašičereje

V podjetju Meso Kamnik so prejšnji teden gostili župana Marjana Šarca. Predstavili so mu poslovanje in novo pakirno linijo, pogovarjali pa so se tudi o stavbi stare klavnice na Usnjarski, ki naj bi jo...

Nasveti / petek, 23. marec 2018 / 00:03

Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničes...