Bohinjski mah za izčrpane
Za islandski lišaj (Cetraria islandica) velja, da zdravi slabokrvnost, izčrpanost, želodčne težave in obolenja dihal, zlasti kašelj. Raste tudi pri nas, vendar so ga v zdravilne namene prvi uporabili Islandci.
Od tod njegovo strokovno ime. A kadar je govora o tej grenki rastlinici nenavadnega videza, mu ljudski jeziki skoraj vedno pravijo bohinjski mah, gorski mah, planinski mah ali grenki mah. Ta ljudska imena je islandski lišaj dobil še v času, ko botanično še niso poznali razlike med lišaji in mahovi. Dandanes vemo, da gre za lišaj. Tvori ga približno deset centimetrov visoka listnata tvorba. Zgoraj je olivno zelene barve, na spodnji strani pa je zelen ali sivo bel in ima svetle, jamaste vdolbinice. Raste skoraj po vsej severni polobli, pri nas v višjih legah in v svetlih iglastih gozdovih. Poleti in jeseni ga naberemo nekaj pesti in posušimo. Takšnega lahko hranimo in uporabljamo po več let. Vsebuje nad 50 odstotkov sluzi, vitamin B12, veliko joda in antibiotične učinkovine.
Mah v mleku in čaju
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da skoraj ni boljšega naravnega zdravila za lajšanje kašlja in pljučnih bolezni, kot je planinski mah. Iz njega si pripravimo odličen napitek. Lišaj damo v mleko in zavremo. Zavreto mleko precedimo na pražen sladkor in segrevamo, da se le ta stopi. Karamelnemu mleku, ki ga dobimo, lahko pridamo še žličko medu, in pijemo zelo toplega v majhnih količinah večkrat na dan. Čaj pripravimo kot zavretek: dve žlički droge stresemo v 250 ml hladne vode, počasi segrejemo do vrenja, pustimo, da stoji 10 minut in precedimo. Pijemo do tri skodelice nesladkanega čaja dnevno. Lišaj lahko draži želodec in črevesje ter moti delovanje jeter, zato ga uporabljamo krajši čas in v predpisani količini.
Na mah prežene kašelj in prehlad
Ljudska medicina zelo ceni čaj iz bohinjskega mahu, saj hitro in uspešno blaži in pomirja kašelj in se zato zelo obnese za zdravljenje prehladov, nagnjenosti k prehladom, hripavosti, zamašenih dihalnih poti in za zdravljenje vseh pljučnih bolezni. Iz pljuč temeljito odstrani sluz, tudi trdo, ki se težko omehča. Dobro dene tudi pri vseh boleznih želodca in črevesja. Zdravi drisko in zaprtje, uravnava želodčno kislino, ureja izločanje žolča, odpravlja prebavne motnje, želodčni katar in vsa vnetja v trebuhu. Zaradi vitamina B12 ga svetujejo slabokrvnim. Pospešuje namreč razmnoževanje rdečih in belih krvničk v pravilnem razmerju. Ker ima zelo poživljajoč učinek, koristi pri izčrpanosti vseh vrst, tako med hudimi boleznimi in po njih, pri velikih izgubah krvi zaradi nesreč in operacij, po hudih nalezljivih boleznih ter po želodčnih in črevesnih obolenjih. Pijemo ga še pri aftah v ustih, zmanjšanem teku, mršavosti in splošnem slabem počutju. Z rednim pitjem naj bi se izboljšalo stanje sladkorne bolezni. Spodbudil naj bi tudi izločanje mleka, zato ga dodajajo čajnim mešanicam za dojenje.
Cenjen tudi v znanstveni medicini
Do sedaj smo govorili o uporabi lišaja v ljudski medicini, sedaj pa poglejmo, kaj o njem meni znanstvena medicina. Pridružuje se ljudskemu mnenju, da lišaj pospešuje izkašljevanje. Je učinkovit antitusik, ki pomirja suh kašelj. Sluzi, ki nastanejo z namakanjem lišaja v vodi, prekrijejo živčne končiče v grlu in požiralniku ter tako preprečujejo vzdraženost in suh kašelj. Zaradi sluzi se uporablja za zaščito sluznic ustne votline, žrela, želodca in črevesja. Grenčine spodbujajo tek in prebavo, krepijo telo kot tonik in tako pomagajo pri zdravljenju podhranjenosti in izčrpanosti. Antibiotično delujoče lišajske kisline pri notranji uporabi zdravijo mozoljavico in akne, pri zunanji pa pospešujejo celjenje ran. Dandanes dodajajo islandski lišaj tudi dražejem zoper kašelj in obremenjene glasilke.
Želatina iz lišaja
Tako imenovana želatina iz lišaja je dobro osvežilo in poživilo za bolnike. Pripravimo jo tako, da zel čez noč namočimo v hladni vodi, nato zavremo in odcedimo. Dodamo lahko nastrgano čokolado. To pijačo pijemo toplo ali hladno. Koristi pri boleznih, ki jih spremlja huda žeja.