Bučna semena so izvrsten prigrizek.

Bučna jesen in zima (3)

Še zadnjič se poglobimo v buče in njihovo domala čarobno zdravilno učinkovitost, ki smo jo v predhodnih dveh člankih zavoljo njihove čarovniške grozljivosti in kulinarične vsestranskosti - roko na srce - kar malo zanemarili.

Za živahno rumeno barvo bučnega mesa so »krivi« karotini, najljubša hrana našega imunskega sistema. Še večji dragulj zdravja pa se skriva v bučnih semenih oz. peškah. Vsaka zase je majhen biološki zaklad. Zaradi velike obdarjenosti z nukleinskimi kislinami so bučne pečke prave pomlajevalne ampule iz narave.

Bučno meso

Če strnemo zdravilnost buč v kratek in jedrnat sestavek, lahko zapišemo: krepijo imunski sistem, spodbujajo prebavo in razstrupljajo črevesje, pospešujejo izločanje seča in pomagajo pri ledvičnih težavah in težavah s prostato, znižujejo količino maščob v krvi, razbremenjujejo trebušno slinavko, oskrbujejo telo z vitaminom A, pomirjajo, s tem, ko krepijo varovalno ovojnico živcev. Bučno meso je izjemno bogato z vodo in vlakninami in kot takšno nadvse učinkovito pri pospeševanju prebave. Pri tem veže in izloča strupene snovi, pa tudi maščobe in žolčne snovi.

Nazdravimo z bučnim sokom

Bučni sok lahko mirne duše razglasimo za enega boljših, če ne celo najboljši zelenjavni napitek. Vsi vitamini in minerali, kot so denimo železo, magnezij, kalij ali baker, so zastopani v naravnost idealnih razmerjih in odlično ustrezajo naši presnovi. Kdor bi želel izgubiti kakšen odvečni kilogram ali si telo očistiti strupov in nesnage, naj si brez zadržkov privošči kozarec bučnega soka na dan.

Zobajmo pečke

Če bi želeli postati ali ostati mladostni, vitki, vitalni in čili, si za prigrizek pogosto privoščimo bučne pečke. Namesto da bi pred televizorjem zobali čips in podobno industrijsko manj vredno hrano, zagrizimo v bučne peške. Prgišče si jih nesimo v službo in jih pohrustajmo med delom ali ob malici. Bučna semena vsebujejo vse mikroelemente, vrsto vitaminov in naravnost navdušujočo količino bioaktivnih fosfatov, ki jih potrebujemo za pridobivanje celične in telesne energije.

Bučno olje – balzam mladosti

Bučno olje, ta žlahtna naravna maščoba, ki je shramba vitaminov, mineralov in nenasičenih maščobnih kislin, je pravcati balzam mladosti. Za mehko in napeto kožo, sijoče in zdrave lase in prav takšne zobe dodajmo nekaj kapljic bučnega olja v kopeli, kure in masaže. Bučno olje se uporablja za masažo pri glavobolih, bolečinah v hrbtu, revmatskih težavah ter pri vnetih in bolečih mišicah.

Oljna terapija

Bučno olje lahko uživamo tudi hladno kot preventivno zdravilo. Pri težavah s spanjem, spominom, apetitom, prekomerno telesno težo, majavih zobeh, zobobolih, glavobolih, bronhitisu, kožnih ekcemih in pri številnih drugih obolenjih se obnese oljna terapija, pri kateri damo v usta jedilno žlico bučnega olja in ga žvrkljamo ter po določenem času izpljunemo. Ta terapija se priporoča tudi po napornem fizičnem in psihičnem delu. Ker sproti odpravlja vse strupe iz telesa, je primerna za vse ljudi, tudi tiste, ki se počutijo povsem zdravi. Saj ni treba poudarjati, da pogosto dihamo onesnažen zrak, uživamo industrijsko osiromašeno hrano …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 15. november 2015 / 11:14

Na ljubljanskem območju priznanje Antonu Kaduncu

Zgornji Tuhinj – Zavod za gozdove Slovenije vsako leto podeli priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozda, po enemu ali eni skupini lastnikov iz vsake območne enote zavoda. Letos jih je podelil prejš...

Objavljeno na isti dan


Žiri / nedelja, 7. december 2014 / 13:38

Iz Žirov odnesla le žirovsko trmo

V galeriji DPD Svoboda v Žireh so v ponedeljek pripravili pogovorni večer z naslovom Tek je moje življenje, na katerem so gostili tekačico Heleno Žigon.

Razvedrilo / nedelja, 7. december 2014 / 13:27

Ko se luč ugasne

... je naslov zmagovalne polke izbora za letošnjo naj polko Radia Gorenc ansambla Dor ma cajt. Majo Bobnar oziroma Majči pa smo najprej srečali v najboljši družbi, kasneje pa s harmoniko.

Nasveti / nedelja, 7. december 2014 / 13:26

Kako je nastal Gradec?

Obisk kakšnega božično-novoletnih sejmov v okolici je vsako leto prijeten. Letos je najmočnejše lovke po obiskovalcih iztegnil Gradec, kjer je v starem delu mesta kar 14 božičnih trgov. A za pravo...

GG Plus / nedelja, 7. december 2014 / 13:25

Ne maramo te več, so ji rekli

Anka je prvič postala babica že pri dobrih osemintridesetih letih. Hči edinka, ki jo je rodila kakšen mesec po maturi, jo je presenetila s svojo nosečnostjo nekoč pri zajtrku, preden je od...

Tržič / nedelja, 7. december 2014 / 13:21

Dobrodelna dražba slaščic

Tržiški muzej je v sodelovanju z Lions klubom Bled Golf pripravil dobrodelno dražbo slaščic. Največ so bili udeleženci licitacije pripravljeni plačati za pehtranovo potico.