Kislice
Kislice so kislo grenke trajnice, ki divje rastejo v naravi, marsikje pa jo že tudi gojijo. Poznamo več vrst kislic, ki jih vse razen konjske, ki je neuporabna, kulinarično združimo kot navadno kislico.
Vsa razlika med njimi je skoraj le v obliki listov. Kislice so brez vonja, okus pa se lahko spreminja glede na starost listov. Starejših listov ne nabiramo, ker so že precej grenki in trši. Najboljši so mladi listi, ki imajo podobno čvrstost kot špinača in so gojeni, saj so le ti zaradi boljše kakovosti zemlje mehkejši in večji. Kislice lahko od zgodnje pomladi pa vse do pozne jeseni nabiramo po vseh negnojenih travnatih površinah. Lahko jo je gojiti doma na vrtu, saj je trajnica, ki jo v jeseni le združimo v večje šope in spomladi znova zraste. Semena ali sadike je možno kupiti v nekaterih zeliščnih vrtnarijah, medtem ko sveže kislice na tržnicah in v trgovinah skoraj nikoli ne prodajajo, ker namreč hitro ovenijo in ostanejo uporabne največ dva dni, če jih hranimo v plastični vrečki ter v hladilniku. Listi niso primerni za sušenje, dobro pa se jih da zamrzniti. Liste le na kratko prepražimo na maslu ali pa jih skuhamo nad soparo, da ovenijo, nato pa jih zamrznemo v majhnih posodah in uporabljamo kot sveže. V kuhinji se odlično obnese kot začimba in kot nadomestek špinače ali rukole. Listi so privlačen dodatek solatam, smetanastim jedem, omletam in ribam. Manj je primerna le za bolnike z arteriosklerozo in revmatizmom. Spomladi pa le sezimo po njej, saj je zdravilo za slabokrvne, pospešuje prebavo, ureja menstruacijo, umirja bolečine v trebuhu, odpravlja gliste in zdravi kožne nečistoče.
Krompirjeva juha s kislico
Za 5 oseb potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja, 3 stroke česna, 1 grobo sesekljano čebulo, 1,2 l mesne juhe, 40 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 žlico koruzne moke, 1,5 dl sladke smetane, 30 dag sveže sesekljane kislice, sol in sveže mlet poper.
V večji kozici segrejte oljčno olje in na njem pet minut pražite čebulo in na kolobarje narezan česen. Zalijte z juho, dodajte krompir in kuhajte dvajset minut. Dodajte sesekljano kislico in sladko smetano, v katero ste zmešali koruzno moko. Med mešanjem dobro prevrite, solite in popoprajte po okusu, kuhajte še nekaj minut ter postrezite.
Ravioli s skuto in kislico
Za 4 osebe potrebujemo: za testo: 20 dag moke, 3 jajca, 1 ščep soli, za nadev: 20 dag kuhanih in odcejenih kislic, 15 dag skute, 5 dag drobno naribanega parmezana, sol in sveže mlet poper.
Iz moke, jajc in ščepa soli ugnetite testo in ga pustite počivati v hladilniku. Medtem spasirajte skuto in ji primešajte sesekljane koprive ter parmezan. Solite in popoprajte po okusu. Testo razdelite na dva dela in oba razvaljajte 1 milimeter na debelo. Razvaljani testi razrežite na 5 centimetrov široke trakove. Na polovico trakov naložite po žličko nadeva in sicer v razmakih po 5 centimetrov. Trakove z nadevom pokrijte s trakovi brez nadeva in jih rahlo pritisnite, da iztisnete zračne žepke. Trakove narežite na kvadrate z nadevom v sredini. Če se robovi ne držijo dovolj tesno, jih navlažite z mlekom in stisnite skupaj, da se zlepijo. Tako pripravljene raviole skuhajte v slanem kropu, jih odcedite in prelijte z maslom ali oljčnim oljem, na katerem ste prepražili nekaj vejic žajblja.
Piščančji medaljončki v omaki iz kislice in špinače
Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag piščančjih prsi brez kosti, 2 žlici oljčnega olja, 3 mlade čebulice, 10 dag sveže kislice in ravno toliko špinače, 2 stroka česna, 5 žlic mesne juhe ali vode, 2 žlici pinjol, 1 žlico limoninega soka in sol.
Na štedilnik postavite ponev in v njej segrevajte oljčno olje. Piščančje prsi narežite na 12 medaljončkov, jih solite ter popoprajte in jih na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite jih na krožnik in postavite v na 70 stopinj Celzija ogreto pečico. Na preostalem olju prepražite pinjole, dodajte na kolobarje narezano čebulo in česen ter pražite še nekaj minut. Dodajte še sesekljano kislico s špinačo in juho ter vse skupaj počasi dušite še nekaj minut. Tako pripravljeno omako zmiksajte v mikserju in jo začinite s soljo, poprom in limoninim sokom. Piščančje medaljončke preložite na krožnike in jih prelijte z omako. Zraven se zelo prileže kuhan slan krompir.
Motovilec s kislico, fižolom, slanino in balzamičnim kisom
Za 5 oseb potrebujemo: 30 dag sveže kislice, 30 dag motovilca, 5 žlic kuhanega fižola, 15 dag slanine, narezane na tanke rezine, 2 stroka česna, 4 žlice najboljšega balzamičnega kisa, 3 žlice oljčnega olja, sol po okusu.
Slanino skupaj z razpolovljenima strokoma česna scvrite v ponvi, jo odcedite in ohladite. Očistite in operite kislico ter motovilec in zložite v primerno posodo. Posujte s kuhanim fižolom in drobno zdrobljeno slanino ter prelijte z balzamičnim kisom, oljčnim oljem in solite po okusu. Solato zmešajte in takoj postrezite k pečenemu mesu.