Jedi s šampinjoni

(S spletne strani www.mojirecepti.com)

Špageti s šampinjoni

Potrebujemo: sol, strok česna, dve žlici oljčnega olja, 250 g špagetov, 250 g slanine, 750 g šampinjonov, 2,5 dl sladke smetane, 1 dl kisle smetane, 100 g parmezana, peteršilj, baziliko, olje.

Priprava: v loncu zavremo vodo, jo solimo in ji dodamo prerezan strok česna. Prilijemo še olje ter dodamo špagete. Kuhamo jih, dokler se ne zmehčajo, nato jih odcedimo. Slanino narežemo na majhna kocke in jo ocvremo v ponvi. Šampinjone operemo in narežemo na lističe. Damo jih v ponev poleg slanine. Pražimo toliko časa, da tekočina, ki jo izpustijo gobe, povre. V posodici zmešamo sladko in kislo smetano, dodamo parmezan, peteršilj in baziliko ter dobro premešamo. Omako prelijemo prek šampinjonov in slanine. Kuhamo še približno 10 minut, nato omako prelijemo prek špagetov.

Šampinjoni s sirom

Potrebujemo: 500 g šampinjonov, 4 jajca, pol čebule, 1 žlico masla, sir edamec, 1 jajce, 180 g kisle smetane, sol.

Priprava: šampinjone dobro operemo in narežemo na lističe. Jajca trdo skuhamo, olupimo in narežemo. Čebulo sesekljamo in prepražimo na maslu. Dodamo narezane šampinjone. Pekač namažemo z maslom, potresemo s trdo kuhanimi jajci in z naribanim sirom. Na to stresemo šampinjone. V posodi razžvrkljamo rumenjak, kislo smetano in sol. Prelijemo prek šampinjonov. Pečemo na srednje močni temperaturi toliko časa, da jajčna zmes zakrkne.

Krompirjeva juha z gobami

Potrebujemo: pol čebule, olje, 300 g šampinjonov, 3 krompirje, 2 korenčka, 1 zeleno, 0,75 l vode, sol, poper, 1 čajno žličko gorčice, timijan, majaron, rožmarin, brinove jagode, peteršilj, svež limonin sok.

Priprava: čebulo sesekljamo in prepražimo na žlici olja. Dodamo na lističe zrezane šampinjone, na kocke zrezan olupljen krompir, korenček in steblo zelene. Dušimo 10 minut, nato prilijemo vodo. Solimo, popramo, dodamo žličko gorčice, po ščepec timijana, majarona, rožmarina in par brinovih jagod. Pokrito kuhamo pol ure. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, prilijemo pol žlice limoninega soka in ponudimo.

Krompir s šampinjoni in jajčevci

Potrebujemo: 1 čebulo, 1 jajčevec, sol, 600 g krompirja, 6 žlic olja, poper, 300 g šampinjonov, 1 žlička rožmarina, 3 žlice parmezana.

Priprava: čebulo zrežemo na kolobarčke. Jajčevec narežemo na enakomerno debele rezine, nasolimo in pustimo, da se odcedi. Krompir olupimo, narežemo na ploščice in jih oplaknemo pod mrzlo vodo ter dobro odcedimo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in krompir. Solimo, popramo ter pražimo nekaj minut. Odcejene rezine jajčevca popečemo v drugi ponvi, na olju, solimo in popramo. Šampinjone očistimo in narežemo na lističe. Če imamo možnost, vzamemo večje šampinjone. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Nepregoren pekač namažemo z oljem in vanj kot strešnike izmenično zlagamo rezine krompirja, jajčevca in lističe gob. Zelenjavo solimo, popramo, potresemo s sesekljanim rožmarinom, nastrganim parmezanom in pokapamo z oljem. Pekač postavimo v ogreto pečico za približno 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 30. november 2022 / 16:35

Cilj tudi dvig normativa financiranih reševalcev

Normativno število financiranih gorskih reševalcev je letos, ko se bo število gorskih nesreč približalo številu sedemsto, še vedno enako kot leta 2001, ko je bilo 262 gorskih nesreč.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Teroristični napad na kulturno dediščino?

V noči s sobote na nedeljo je zagorelo v salonu Lazarinijevega gradu v Valburgi pri Smledniku. Požar je uničil dragoceno pohištvo v salonu, freske v viteški dvorani in nekaj stolov KUD Smlednik, ki je...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Komu verjeti

V slovenskem javnem življenju vlada anarhija; namesto da odnosi temeljijo na argumentih, temeljijo na govoricah in fantomskih dokumentih. Šolski primer teh podalpskih razmer je vprašanje...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Včasih je ravno obratno

Vsi so se norčevali iz mojega šepanja

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Med sosedi 22

Slovenci na Koroškem na poseben način ohranjajo spomin na pomembnega rojaka dr. Joška Tischlerja, ustanovitelja Narodnega sveta koroških Slovencev in Slovenske prosvetne zveze, po...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Teritev

V našem opisovanju preje smo prišli do teritve, opravila, »pri katerem iz godnih, posušenih lanenih ali konopljinih stebel s trlico izločijo vlakna, tj. predivo«. Tako to opravilo oprede...