Jedi s šampinjoni
(S spletne strani www.mojirecepti.com)
Špageti s šampinjoni
Potrebujemo: sol, strok česna, dve žlici oljčnega olja, 250 g špagetov, 250 g slanine, 750 g šampinjonov, 2,5 dl sladke smetane, 1 dl kisle smetane, 100 g parmezana, peteršilj, baziliko, olje.
Priprava: v loncu zavremo vodo, jo solimo in ji dodamo prerezan strok česna. Prilijemo še olje ter dodamo špagete. Kuhamo jih, dokler se ne zmehčajo, nato jih odcedimo. Slanino narežemo na majhna kocke in jo ocvremo v ponvi. Šampinjone operemo in narežemo na lističe. Damo jih v ponev poleg slanine. Pražimo toliko časa, da tekočina, ki jo izpustijo gobe, povre. V posodici zmešamo sladko in kislo smetano, dodamo parmezan, peteršilj in baziliko ter dobro premešamo. Omako prelijemo prek šampinjonov in slanine. Kuhamo še približno 10 minut, nato omako prelijemo prek špagetov.Šampinjoni s sirom
Potrebujemo: 500 g šampinjonov, 4 jajca, pol čebule, 1 žlico masla, sir edamec, 1 jajce, 180 g kisle smetane, sol.
Priprava: šampinjone dobro operemo in narežemo na lističe. Jajca trdo skuhamo, olupimo in narežemo. Čebulo sesekljamo in prepražimo na maslu. Dodamo narezane šampinjone. Pekač namažemo z maslom, potresemo s trdo kuhanimi jajci in z naribanim sirom. Na to stresemo šampinjone. V posodi razžvrkljamo rumenjak, kislo smetano in sol. Prelijemo prek šampinjonov. Pečemo na srednje močni temperaturi toliko časa, da jajčna zmes zakrkne.
Krompirjeva juha z gobami
Potrebujemo: pol čebule, olje, 300 g šampinjonov, 3 krompirje, 2 korenčka, 1 zeleno, 0,75 l vode, sol, poper, 1 čajno žličko gorčice, timijan, majaron, rožmarin, brinove jagode, peteršilj, svež limonin sok.
Priprava: čebulo sesekljamo in prepražimo na žlici olja. Dodamo na lističe zrezane šampinjone, na kocke zrezan olupljen krompir, korenček in steblo zelene. Dušimo 10 minut, nato prilijemo vodo. Solimo, popramo, dodamo žličko gorčice, po ščepec timijana, majarona, rožmarina in par brinovih jagod. Pokrito kuhamo pol ure. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, prilijemo pol žlice limoninega soka in ponudimo.
Krompir s šampinjoni in jajčevci
Potrebujemo: 1 čebulo, 1 jajčevec, sol, 600 g krompirja, 6 žlic olja, poper, 300 g šampinjonov, 1 žlička rožmarina, 3 žlice parmezana.
Priprava: čebulo zrežemo na kolobarčke. Jajčevec narežemo na enakomerno debele rezine, nasolimo in pustimo, da se odcedi. Krompir olupimo, narežemo na ploščice in jih oplaknemo pod mrzlo vodo ter dobro odcedimo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in krompir. Solimo, popramo ter pražimo nekaj minut. Odcejene rezine jajčevca popečemo v drugi ponvi, na olju, solimo in popramo. Šampinjone očistimo in narežemo na lističe. Če imamo možnost, vzamemo večje šampinjone. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Nepregoren pekač namažemo z oljem in vanj kot strešnike izmenično zlagamo rezine krompirja, jajčevca in lističe gob. Zelenjavo solimo, popramo, potresemo s sesekljanim rožmarinom, nastrganim parmezanom in pokapamo z oljem. Pekač postavimo v ogreto pečico za približno 40 minut.