Lovor

To manjše drevo z usnjatimi, bleščeče temno zelenimi listi izvira iz Sredozemlja, kjer tudi samoniklo raste, že stoletja pa ga gojijo po vsej Evropi in v velikem delu Amerike.

Za stare Grke in Rimljane je bil lovor simbol modrosti, moči in slave, zato so z lovorovimi listi kronali vladarje, zmagovite vojskovodje, pesnike in olimpijske zmagovalce. Poznamo več vrst lovora, vendar je za prehrano uporaben le pravi ali navadni lovor. Razen pravega lovora so vse druge vrste nevarne: oleander, rdeči češnjev lovor in drugi. Uporabljamo skoraj izključno samo posušene liste, saj so sveži listi preveč grenki in za povrh še izrazito manj aromatični. Z nikakršnim drugim konzerviranjem si ni treba delati opravka, posušene pa dobimo še v vsaki živilski trgovini, lahko jih seveda naberemo tudi sami kje na morju in jih posušimo doma. V tesno zaprti posodi bodo posušeni listi svoj vonj ohranili vsaj eno leto, morebitne plesnive ali porumenele liste pa zavrzite, ker so brez vonja. Poleg vonja, ki ga lovor daje jedem, prenaša nanje tudi svoj spodbujajoči učinek, ki pospešuje prebavo, je pa tudi dober naravni konzervans in zato uporaben v marinadah in pri pripravi ozimnice. Z lovorjem začinjamo mesne in ribje marinade, fižolovo juho, pasulj, krompirjevo juho, kislo zelje, joto, golaž, paprikaš, obare in meso divjačine. Posebej je priporočljiv za začinjanje ovčjega mesa, saj dobro prekrije svojevrsten vonj ovčetine. Dajemo ga tudi v zelenjavo in gobe, vložene v kisu in celo v nekatere sladice iz fig in agrumov. Pri uporabi moramo paziti, da ga ne dodamo preveč, saj lahko okus jedi postane hitro trpek in grenak.

Krompirjeva juha s porom in lovorom

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag krompirja, 30 dag pora, 1 l mesne juhe, 2 žlici masla, 1 žlico moke, 5 lovorovih listov, 2 žlici kisle smetane, sol in sveže mlet poper.

Opran krompir olupite in ga narežite na kocke. Por vzdolžno razpolovite, operite in narežite na rezine. Na stopljenem maslu prepražite moko, dodajte krompir, lovor in por ter zalijte z mesno juho. Zavrite, začinite s soljo in poprom ter kuhajte, da se krompir zmehča. Nazadnje primešajte kislo smetano ter postrezite z opečenimi kruhovimi kockami.

Brancin z lovorom in koromačem

Za 5 oseb potrebujemo: 5 postrvi, 10 lovorovih listov, 1 koromač, oljčno olje, koruzno moko in sol.

Brancine očistite, solite in v trebušno votlino vsakega položite po dva lista lovora in petino na tanko narezanega koromača. Tako pripravljene brancine povaljajte v koruzni moki in jih v ponvi ali na žaru hrustljavo zapecite. Vsakega pokapajte z oljčnim oljem in postrezite s kuhanim ali s pečenim krompirjem.

Goveji file s čebulo in lovorom

Za 2 osebi potrebujemo: 2 zrezka iz govejega fileja težka po 20 dag, 20 dag čebule, 1 žlico olja, 5 dag, masla, 5 lovorovih listov, 1 dl suhega rdečega vina, sol in sveže mlet poper.

V naoljeni ponvi z obeh strani poljubno specite osoljeno in popoprano meso. Postavite ga na ogret krožnik in ga hranite na toplem. V ponev dodajte maslo in na njem spražite na tanke rezine narezano čebulo skupaj z lovorovimi listi. Vse skupaj rahlo solite in popoprajte ter zalijte z vinom. Dobro prevrite in prelijte preko mesa ter postrezite s solato in pire krompirjem.

Nabodala z jurčki, lovorom in kraškim pršutom

Za 5 oseb potrebujemo: 50 dag jurčkov, 30 dag kraškega pršuta, 3 žlice oljčnega olja, 1 lonček navadnega jogurta, 1 pest lovorovih listov in lesene palčke za nabadanje.

Jurčke dobro operite in jih v kuhinjski krpi osušite. Vsako gobo razdelite na več delov in jih ovijte s tanko rezino pršuta. Tako pripravljene jurčke nabadajte na vejice izmenjaje s polovicami lovorovih listov in jih pokapajte z oljčnim oljem. Nabodala z obeh strani specite v ponvi ali na žaru in jih postrezite z navadnim jogurtom, ki ga solite in razmešate, da dobite preprosto omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 6. december 2016 / 21:14

Vodo kar pogolta

Boskovec (1590 m) – Golte so zakrasela planota, ki golta vodo. Od tod tudi njeno ime. Starejši zemljevidi jo imenujejo tudi Mozirska planina.

Objavljeno na isti dan


Jezersko / sreda, 5. avgust 2015 / 13:36

Knjigobežnice – od mene k tebi

Na Jezerskem so letos postavili pet knjigobežnic, hišk za izmenjevanje čtiva, in se s tem pridružili vseslovenskemu gibanju, ki se je na družbenem omrežju Facebook začelo pred skoraj štirimi leti.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 5. avgust 2015 / 13:34

Na Krvavec na kislo mleko in žgance

Cerklje – Poleti so na Krvavcu znosnejše temperature kot v dolini, za številne obiskovalce pa je Krvavec še posebno privlačen takrat, ko pašnike na planini Jezerca in na Kriški planini zavzamejo kr...

Škofja Loka / sreda, 5. avgust 2015 / 13:33

Primanjkuje velikih številk

Vsako prvo sredo v mesecu dopoldne in vse ostale srede od 11. ure do 11.30 in od 16. ure do 16.30 je v nekdanji vojašnici odprto skladišče Območnega združenja RKS Škofja Loka.

Kamnik / sreda, 5. avgust 2015 / 13:31

Odstranjevali so ambrozijo

Ambrozija je sicer lepa, a tujerodna rastlina, ki je močno alergena in zaradi preslabega poznavanja tudi pri nas povzroča vse več težav. Akcijo odstranjevanja so minuli konec tedna prvič organizirali...

Kronika / sreda, 5. avgust 2015 / 13:30

Medved napadel ovce

Bohinj – Na planini Storeča ravan je minuli petek medved napadel in poškodoval tri ovce. O dogodku so obvestili pristojne službe.