Kapelica bo od obojih

Prej so jo imeli Binkeljčani, po rekonstrukciji cestnega odseka Podlubnik-Klančar pa so kapelico preselili na drugo stran ceste, v Podlubnik. Ob Marijinem prazniku so jo blagoslovili.

Škofja Loka - Kapelica, ki je 130 let stala na Mertančevem svetu v Binklju, sedaj pa bo v Podlubniku, bo odslej od obojih, je ob blagoslovu Marijine kapelice na veliki šmaren dejal župnik iz Stare Loke dr. Alojzij Snoj. Ob blagoslovu kapelice, ki je pred poldrugim mesecem doživela spektakularen prevoz z ene strani ceste na drugo, potem pa so jo restavratorji temeljito obnovili, se je na največji Marijin praznik zbralo lepo število ljudi. Najprej so možje in fantje v narodnih nošah ponesli Marijino bandero z mesta, kjer je prej stala kapelica, na drugo stran ceste. Zatem je o preselitvi kapelice, ki zaradi rekonstrukcije ceste Podlubnik–Klančar ni več mogla stati na starem mestu, spregovoril škofjeloški župan Igor Draksler. Njeno selitev in skrbno obnovo je povezal z ljubeznijo, ki jo Slovenci gojimo do Marije, poudaril pa, da je treba za ohranitev kulturne dediščine, ki jo predstavljajo tudi sakralni objekti, tudi nekaj žrtvovati. Za kapelico z imenom Marijin hramček sta občina in država dali 20 milijonov tolarjev. O zgodovini kapelice je spregovoril Alojz Pavel Florjančič. Župnik iz Stare Loke Alojzij Snoj pa je izrazil veselje, da ima sedaj tudi veliko naselje Podlubnik z okoli tisoč prebivalci svoje božje znamenje, ki ga doslej ni imelo. Hkrati s kapelico je blagoslovil tudi obnovljeni cestni odsek, da bi bila pot po njem čimbolj varna.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 5. oktober 2011 / 07:00

Delovno in zabavno

Test: ATV CF Moto X6

Objavljeno na isti dan


Bled / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Etno vseh razsežnosti

Bled - V čudovitem ambientu blejskega Zdraviliškega parka se je v torek zvečer z nastopom mladih umetnikov in izkušenih poznavalcev romunskega folklornega izročila iz pokrajine Tim...

Kultura / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Petek za četrti Jazz kamp

Danes zvečer se bo na Pungertu začel 4. Jazz kamp Kranj. Preverjen recept preteklih let bo letos zaznamovala tudi novost.

Zanimivosti / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Končana obnova Homanove hiše

Prejšnji teden so v Škofji Loki končali z obnovo Homanove hiše, ki je trajala vse od aprila. Naložba je stala 66 tisoč evrov, od tega jih je 27 tisoč prispevala država.

Zanimivosti / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Urška, oblečena le v barve

Znana umetnica Alenka Peternel iz Gozd Martuljka je uspešno predstavljala Slovenijo na svetovnem prvenstvu poslikave teles v Avstriji.

Gospodarstvo / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Zanimiv za Gorenjce

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni bo od 25. do 31. avgusta mednarodni kmetijsko živilski sejem.