Portorož pa prazen
Z barko Meja smo se peljali od Portoroža do Ankarana, v nedeljo pa smo se udeležili odprtja Stare Mačke v Ljubljani. Na Cankarjevem nabrežju je dopolnila že tako pestro gostinsko ponudbo.
Vsako leto se radijska ekipa Dobro jutro, Slovenija! odpravi v Portorož, povabi stanovske kolege in sodelavce na barko Meja, ter jih popelje po slovenski obali. Ekipa je znana po svojem ocenjevanju in predstavljanju kopališč v letnem času, v zimskem pa se ustavlja in poroča s slovenskih smučišč. Zaščitna oziroma prepoznavna znamka ekipe, če temu lahko tako rečemo, je star radijski maček Franci Potočnik. Odkar pa je vajeti v svoje roke prevzela njegova hči Barbara, se je delo ekipe precej razširilo, pa tudi obseg vsebin se je povečal. Francija smo srečali že na blejskem Grajskem kopališču kakšen teden pred Portorožem, v senci in prijetni družbi blejskega podžupana ter vodje Turistične infrastrukture Bled Bojana Žerovca.
Barka Meja pa je lesenjača, ki je bila zgrajena leta 1926 na Korčuli. V svojih prvih letih je med jadranskimi otoki prevažala različen tovor, kasneje pa so jo preuredili pa prevoz potnikov. Njen kapetan, izkušen pomorščak Jurij Gorjan jo je kupil leta 1986.
Tako je v soboto barka 'gostila' četico povabljenih, ki jih je zelo nasmejala predvidena radijska prometna napoved - po večini ista: na cestah proti morju in ob slovenski obali je gneča, vozite previdno. Z barke Meja smo tako opazovali cesto, ki povezuje Koper in Portorož, kjer pa (žal) gneče ni bilo, pa tudi Portorož je bil prej prazen kot poln turistov. Plaže, ki smo jih ravno tako lahko videli z barke, tudi znana v Fiesi, niso bile polne kopalcev. Več obiska je morda beležila glavna portoroška plaža.
V Ljubljani pa so na Cankarjevem nabrežju v nedeljo zvečer odprli in končno po desetih letih oživili znano gostilno Maček. Nov lokal so poimenovali Stara Mačka, bo pa kar obogatil ponudbo Ljubljane tako s hrano kot pijačo, saj zavzema dve nadstropji: v prvem postrežejo s široko paleto izbora tako latino ritmov kot koktejlov pa tudi običajnih pijač, medtem ko v drugem poskrbijo za vaše prazne želodčke – na prefinjen način. Najde se hrana tako za mesojede, vsejede kot tudi vegetarijance. Njihova posebna ponudba je Red Angus (kanadska pasma), čeprav je govedo pravzaprav vzrejeno na kmetiji Horvat v Prekmurju, lahko pa si privoščite samo tuno ali lososa, izberete eno izmed solat. Tokrat nas je na vratih pričakal še zvok saksofona, zanimiv interjer pa prijetno presenetil. Čarobnost in okusnost koktajlov pa je po nekaj urah povabljene spravila v sproščen smeh.