Koper

Koper je že stoletja poznana začimba v kulinariki, je aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 120 centimetrov visoko. Ima značilno nitasto deljene lističe in majhne rumene cvetove v kobulih. Izvira iz mediteranskih dežel in je nepogrešljiv v grški kuhinji, pogosto pa ga uporabljajo tudi Skandinavci in Nemci. Cenjen je tako zaradi okusnih lističev kot tudi prijetno pikantnih semen. Koprovi listi imajo prijeten okus in aromo po peteršilju, limonah in janežu, okus semen oz. plodov pa je nekoliko ostrejši in malce spominja na kumino. Najboljši okus bo imel, če ga bomo nabirali tik pred cvetenjem. Sveže lističe nabiramo zjutraj, ko se posuši jutranja rosa. Koprovo seme pa pobiramo, ko ga je večina dozorelega, navadno je to dva do tri tedne po začetku cvetenja. V prodaji svežega dobimo bolj poredko, zato ga je najbolje imeti doma na vrtu, obstajajo pa tudi manjše sorte, ki jih imamo lahko v lončku na okenski polici. Koprovi lističi imajo sveži najboljši okus, sicer pa: v hladilniku jih lahko hranimo nekaj dni v plastični vrečki, nekaj mesecev jih hranimo prav tako v hladilniku, posoljene v zaprtem kozarcu. Nato jih pred uporabo operemo, lahko pa jih tudi zamrznemo. Sušimo ponavadi semena, medtem ko lističi med sušenjem precej izgubijo na okusu. Sesekljane liste dodajamo juham, krompirjevi solati, kremnim sirom, jajcem, ribam in na žaru pečenemu mesu. Kuhamo jih tudi skupaj z mladim krompirjem. Semena zmleta ali cela dodajamo juham, ribjim jedem, zelju, jabolčnim pitam, kolačem in kruhu ter koprovemu maslu. S solatami jih postrežemo na koncu obrokov, da spodbudimo prebavo. Po en cvetni vrh pa damo k vloženim kumaram, paprikam in cvetači, saj ima močnejšo aromo kot listi.

Kumarična juha s koprom in krompirjem

Za 5 oseb potrebujemo: 2 čebuli, 2 žlici masla, 60 dag kumar, 2 velika krompirja, 1 dl sladke smetane, 1 žlico svežega in drobno narezanega kopra, sol in sveže mlet poper.

V kozici razpustite maslo in na njem prepražite čebulo. Ko postekleni, dodajte oprane, olupljene in na kocke narezane kumare ter krompir. Malo popražite, zalijte z 1,2 l vode, posolite, popoprajte in kuhajte toliko časa, da se krompir zmehča. Zatem juho zalijte s sladko smetano, posujte s koprom, dobro prevrite in postrezite.

Dušene kumare s koprom

Za 5 oseb potrebujemo: 5 srednje velikih kumar, 3 dl goveje juhe ali vode, 2,5 dl homogenizirane sladke smetane, 2 žlici svežega in drobno narezanega kopra kopra, sol in sveže mlet poper.

Kumare operite, olupite, narežite na kocke, zalijte z juho in jih na močnem ognju med mešanjem kuhajte toliko časa, da skoraj vsa tekočina izpari. Zalijte s sladko smetano, posujte s sesekljanim koprom, solite po okusu in močno prevrite, da vam smetana omako zgosti. Tako pripravljene kumare se zelo dobro podajo h kakršnemu koli pečenemu mesu ali zelenjavi in vsem jedem iz krompirja.


Lososov file v koprovi omaki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg lososovega fileja (lahko je tudi file kakšne druge ribe), 10 dag masla, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, 1 žlico drobno narezanega svežega kopra, 1 dl belega suhega vina, sol in sveže mlet poper.

Lososove fileje narežite na kose in jih solite ter popoprajte. Na stopljenem maslu jih z obeh strani popecite. Dodajte strt česen, zalijte z belim vinom in dodajte koper. Dušite nekaj minut, zalijte s sladko smetano in solite ter popoprajte po okusu. Omako dobro prevrite. Kose lososovega fileja porazdelite po krožnikih, jih prelijte z nastalo omako in postrezite s kuhanim krompirjem ali zelenjavo ter okrasite s koprovimi lističi.

Rižota iz piščančjih prsi s kozicami

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag piščančjih prsi brez kosti, 30 dag repkov kozic, 2 žlici oljčnega olja, 1 srednje veliko čebulo, 25 dag svežega ali zamrznjenega graha, 30 dag riža, 5 žlic olja, 1 žličko svežega in drobno narezanega kopra, sol in sveže mlet poper.

Piščančje prsi narežite na kocke ali trakove in jih solite ter popoprajte. Na segretem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z mesom. Dodajte grah in riž, vse skupaj malo popražite in zalijte z malo vode. Ko riž vpije vso vodo, premešajte in prilijte novo ter postopek ponavljajte toliko česa, da se riž skuha. Medtem na oljčnem olju prepražite kozice in jih dodajte rižoti tik pred koncem kuhanja skupaj s koprom. Gotova rižota mora biti kremasta ter sočna in jo je potrebno takoj postreči.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 8. oktober 2016 / 10:18

Rodila se je na novo in napisala knjigo

Maji Činku je huda prometna nesreča spremenila življenje. Zaradi poškodbe glave se je morala vsega naučiti od začetka. Jesti, hoditi, govoriti ... Z neizmerno voljo in pogumom je doštudirala in svojo...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:54

Slivov zavitek in ovsene ploščice

Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.

Gorje / sreda, 29. september 2021 / 16:50

O koncesiji za vlečnice na Zatrniku niso odločali

Gorje – Gorjanski občinski svet prejšnji teden na seji ni obravnaval odloka o koncesiji za obstoječe žičniške naprave na Zatrniku. Točko so umaknili z dnevnega reda, ker po županovih besedah odlok...

Domžale / sreda, 29. september 2021 / 16:50

V središču Domžal dve garažni hiši?

Idejna rešitev ureditve makadamskega parkirišča v središču Domžal je znana, a besedo bodo imeli tudi občani.

Gospodarstvo / sreda, 29. september 2021 / 16:49

Izbrali kmetico leta

Med kandidatkami za laskavi naziv sta bili tudi Valentina Brlec in Vera Lukan iz Društva podeželskih žena Tuhinjske doline.

Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:48

Pravilno shranjevanje semen

Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro...