Franc Petrač

Color dobil okoljevarstveno dovoljenje

Kar 23 kilogramov dokumentacije in štiriletno delo ekipe je bilo potrebno, da so dokazali, da je Color okolju prijazen.

Preska pri Medvodah – Pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za kemično industrijo, kamor spada tudi Tovarna sintetičnih smol, barv in lakov Color Medvode, je izredno zahteven projekt, saj je prav ta panoga ena tistih, ki lahko naše okolje (izredno nevarno) ogroža. Kot nam je povedal tehnični direktor Colorja Franc Petrač, so se tega lotili pred štirimi leti, ko so imenovali kar celo ekipo strokovnjakov in vodilnih. Znano je, da se pri izdaji okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga izdaja Ministrstvo za okolje in prostor, zahteva izpolnjevanje izredno številnih zahtev, ki jih podrobno opredeljujejo standardi Evropske unije, znani pod kratico IPPC, pridobljeno dovoljenje pa je dokaz, da gre za tovarno, ki je okolju prijazna.

Okoljevarstveno dovoljenje so v Colorju dobili 25. novembra za lokacijo Preska pri Medvodah, kjer, kot smo že poročali, poteka celotna proizvodnja te tovarne. V starih prostorih v Medvodah je le še del upravnih služb in razvoj, ki se bo v Presko preselil, ko bo poleti zgrajen nov upravni objekt. Okoljevarstveno dovoljenje, ki obsega kar 57 strani in velja deset let, se nanaša na vse tri proizvodne programe: na naprave za proizvodnjo premaznih sredstev, na naprave za proizvodnjo praškastih premazov in na naprave za proizvodnjo umetnih smol. Natančno so morali popisati vse izpuste v okolje, tako v zrak kot tudi v vodo in tla, ter dokazati, kako te izpuste obvladujejo v dopustnih mejah. Kako zahtevno je to dokazovanje, zelo zgovorno pove podatek, da je oktobra 2006, ko so oddali dokumentacijo, ta tehtala 23 kilogramov. Agencija za okolje in prostor je nato večkrat pregledala izpolnjevanje pogojev, zahtevala dopolnitve in po generalnem pregledu celotne lokacije podjetja izdala dovoljenje.

In katere preureditve in vlaganja so bila potrebna, da so zadostili zahtevanim pogojem? Predvsem so morali na novo urediti sistem prezračevanja in čiščenja odpadnega zraka, za kar so morali vložiti kar 1,5 milijona evrov. Meteorna voda s streh gre v meteorno kanalizacijo, dvoriščna voda pa najprej v čistilno napravo, sanitarna voda se odvaja ločeno na čistilno napravo v Zalogu. Za hladilno vodo imajo zaprte sisteme s hladilnimi stolpi. Prečrpališče kemikalij sicer ustreza predpisom, vendar ga nameravajo v prihodnjih dveh letih posodobiti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 4. december 2007 / 07:00

Domžalčani prepričljivo jesenski prvaki

Domžale - Z dvajsetim krogom se je minuli konec tedna končal jesenski del državnega prvenstva v nogometu v Prvi ligi Telekom. Nogometaši Domžal, ki so bili jesenski prvaki že kar...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:45

Sušeča se lipa je ogrožala varnost v prometu

Gozd - Martuljek – Lipa na domačiji Dejana Kersnika v Gozdu - Martuljku (pri Spodnjih Zimah) je bila stara več kot sto let, vendar se je že pred leti začela sušiti, veje so še zlasti v vetrovnem vr...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:37

Na Čemšenik tudi po razgled

Dom na Čemšeniku zaradi svoje lege ob gozdu velja za takšnega brez razgledov. Ljubitelji lepih razgledov pa pridejo na svoj račun, če se povzpnejo še malce višje in se podajo po Panoramski poti pod Ja...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:29

Plete z ljubeznijo, piše tudi poezijo in prozo

Kar nekaj časa je trajalo, da je Cvetka Jug spletla prve dokolenke za gorenjski folklorni kostum na en mah, če se izrazimo malce pesniško; ali pa rečemo: od začetka do konca, ne da bi morala na koncu...

Nasveti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:21

Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi po...

Izleti GG / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:20

Vila z okusom (4)

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju...