Učenci VIZ Smlednik na jadranju

Veter jim je bil naklonjen

Šest učencev Vzgojno izobraževalnega zavoda Smlednik se je v soboto vrnilo z enotedenskega jadranja.

Smlednik – Na jadranju je sodelovalo šest učencev: Saša, Domen, Andraž, Matjaž, Egzon in Igor, vodila pa sta jih socialna pedagoga Tjaša Šlibar in Daniel Horvat. Jadrnico je vodil zdaj že njihov nekajletni skiper Boris Sekereš, ki je v tem času postal že kar del posadke. Izhodišče enotedenskega druženja na morju je bila marina Agana pri Trogirju.

»Morje in veter so nam bili naklonjeni in zato smo dokaj hitro prejadrali 30 milj do Visa. Prenočili smo v mestu Komiža. Znanec z otoka nas je preskrbel z veliko vrečo limon, ki so jih otroci med vso potjo pridno jedli, kakor tudi vse drugo sadje. Spomnili smo se, da so bile limone včasih edini vir vitaminov za mornarje na dolgih poteh po morju. Naslednji dan smo zaradi visokih valov napenjali jadra proti Hvaru, natančneje Paklenim otokom. Med posadko se je pojavila slabost, vendar smo jo z malo "medicine", dobre volje in humorja uspešno prestali. Kopanje v lepem zalivu je iz nas zvabilo otroke, gusarje in "petelinčke", ki so se bojevali med seboj,« je pojasnil Daniel Horvat.

Naslednji dan so se glede na slabe izkušnje iz prejšnjega dne in na ne prav dobre vremenske napovedi le stežka odločili za nadaljevanje poti proti Lastovu. Pot je bila dolga in naporna, predvsem zaradi visokih valov, vendar je pogled na prekrasen otok in čisto morje razveselil vso posadko. Tudi naslednji dan so ostali na otoku in si ga še natančneje ogledali. Nato so pot nadaljevali proti Korčuli in nazaj v Agano. »Vsak dan posebej je prinašal mnogo lepih in enkratnih dogodivščin: potapljanje, vleka na vrvi za jadrnico, raziskovanje pod vodo in na kopnem, lovljenje rib, drobne mornarske spretnosti (vozli, jadranje, navigacija), skrb za racionalno porabo vode, hrane, učenje samostojnosti. Predvsem so bile to za otroke prijetne, zanimive počitnice, polne novih izkušenj. Projekt je v celoti uspel. V takšnem okolju in situacijah, kjer smo odvisni drug od drugega, v nenehnih interakcijah se učimo (tudi odrasli) hitreje in naše izkušnje so bogate. Tukaj ni prostora za sprenevedanje, dvoličnost, izmikanje odgovornosti ... Vsak dan posebej se srečamo sami s seboj in seveda z vsemi, s katerimi si delimo prostor,« je zaključil Horvat.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 31. oktober 2017 / 19:26

Trubar na Gorenjskem in njegova Gorenjka

Ste vedeli, da je bila Trubarjeva prva žena Kranjčanka? Vas zanima, kako je Trubar potoval na Nemško? Pot ga je vodila čez Gorenjsko, kjer se je spotoma večkrat ustavil. Za celo pot od Ljubljane do Ur...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 11. april 2014 / 11:53

Iskali so ga zaradi droge

Škofja Loka – Gorenjski policisti so ta teden zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo, kazensko ovadili dve osebi. Brniški policisti so na letališču pri mejni kontroli obravnavali 60-letnega Alba...

Gorenjska / petek, 11. april 2014 / 11:50

Znano število prijav v srednjih šolah

Kranj – Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so včeraj objavili stanje prijav za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega oziroma tehniškeg...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:12

Petdeset do sto

Slavc se vozi v spačku, ki od 0 do 100 km/h potrebuje 50 sekund. Sam jih ima do sto še enkrat toliko. Let.

Zanimivosti / petek, 11. april 2014 / 11:11

Neja med zajtrkom »prebere« Gorenjski glas

Ljubka Neja Havliček je tretjega aprila upihnila štiri svečke na torti in predvidevamo lahko, da je konec tedna izkoristila za praznovanje z družino in prijatelji. Da slučajno ne boste mislili, da...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:05

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.