Okusno in hitro pripravljeno

Solata iz testenin

Sestavine:

- 20 dag polžkov

- 35 dag posebne salame

- pol skodelice oliv

- 2 jabolki

- 4 kisle kumare

- 2 sardelna fileta

- 15 dag majoneze

- sol in poper

Polžke skuhamo in ohladimo, vse druge sestavine pa narežemo na kockice in obročke, začinimo, dobro zmešamo in ohlajeno ponudimo.

Topli kruhki

Sestavine:

- toast

- 20 dag mortadele

- 20 dag šunke

- 1 kisla smetana

- 1 jajce

- 20 do 25 dag naribanega sira

- nekaj kaper

- nekaj šampinjonov

- malo sladke smetane

- sol in poper

Salamo, šunko in vse druge sestavine narežemo na kockice oziroma lističe, pomešamo s sladko in kislo smetano, posolimo, popopramo in s to zmesjo obložimo rezine toasta, ki smo jih naložili v pekač. Potresemo jih še z nastrganim sirom in zapečemo v vroči pečici, da se sir razpusti.

Sadje s skutno kremo

Sestavine:

- vrečka vaniljevega pudinga

- žlica masla

- 20 dag skute

- sadje (jagode ali marelice, breskve ali vloženo sadje)

Vaniljev puding skuhamo po navodilih z vrečke. Še vročemu dodamo maslo, ko je krema ohlajena, pa vanjo zmešamo pretlačeno skuto. Kremo nato prelijemo preko sadja, ki smo ga lepo razporedili po krožniku ali v večji skodelici. Če smo uporabili vloženo sadje, ga moramo dobro odcediti. Sladica naj nekaj časa stoji v hladilniku, lahko pa jo pripravimo že dan prej.

 

Ribezov sok

Sestavine:

- ribez

- sladkor

- malinov ekstrakt

Ribez osmukamo, operemo in skuhamo v sokovniku. V spodnjo posodo dolivamo vodo. Sok prestrežemo, potem pa dodamo na liter soka pol kilograma sladkorja in pustimo, da vre pet do deset minut. Pridno pobiramo pene. Na koncu lahko dodamo še malo malinovega ekstrakta, nato pa vroč sok natočimo v vroče steklenice in jih zapremo s prekuhanimi gumijastimi zamaški. Preden steklenico zamašimo, lahko na sok nalijemo tudi žlico domačega žganja.

 

 

Vir: Kuharske bukve slovenskih gospodinj

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 12. januar 2021 / 16:17

Na Hrvaško še dvajset ton hrane za živali

Bled – Potem ko je po rušilnem potresu na Hrvaškem prostovoljka z Bleda Nuša Stanić na prvi dan letošnjega dela na prizadeta območja odpeljala sedem ton krme za domače živali, ki so jo darovali kme...

Objavljeno na isti dan


Gorje / četrtek, 14. november 2019 / 14:58

Posadili bodo jagode

Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) je Osnovni šoli Gorje minuli četrtek slovesno predal visoko gredo, ki je pripravljena za sajenje, info točko v obliki interaktivnega zemljevida in dostop do T...

Rekreacija / četrtek, 14. november 2019 / 14:56

Dediščina tudi v gorah

Ob vse večji obiskanosti slovenskih planin in gora je pomembno, da se tudi planinci zavedajo pomena kulturne dediščine, ki jih obdaja v gorskem svetu. Tudi o tem je v domžalski knjižnici spregovorila...

Razvedrilo / četrtek, 14. november 2019 / 14:54

Slovo od mladosti

Udarna blejska rokovska zasedba John F. Doe, ki je pred poletjem izdala drugi album s pomenljivim naslovom Druga stran, bo to soboto, 16. novembra, s skupino Društvo mrtvih pesnikov delila oder kranjs...

Nasveti / četrtek, 14. november 2019 / 14:50

Zelje

Za martinovo na mizi ne sme manjkati rdeče zelje. Temu pogosto dodamo jabolko, vendar se k njemu odlično poda tudi hokaido buča, ki vse skupaj še barvno popestri. Kot prilogo pa lahko pripravimo tu...

Kultura / četrtek, 14. november 2019 / 14:48

Tržič med zemljo in vesoljem

V Galeriji Paviljon NOB je na ogled razstava, ki se prepleta z zgodovino, energijo in legendami Tržiča. Ob razstavi je avtor Marko Pogačnik pripravil tudi predavanje in delavnico.