Okusno in hitro pripravljeno

Solata iz testenin

Sestavine:

- 20 dag polžkov

- 35 dag posebne salame

- pol skodelice oliv

- 2 jabolki

- 4 kisle kumare

- 2 sardelna fileta

- 15 dag majoneze

- sol in poper

Polžke skuhamo in ohladimo, vse druge sestavine pa narežemo na kockice in obročke, začinimo, dobro zmešamo in ohlajeno ponudimo.

Topli kruhki

Sestavine:

- toast

- 20 dag mortadele

- 20 dag šunke

- 1 kisla smetana

- 1 jajce

- 20 do 25 dag naribanega sira

- nekaj kaper

- nekaj šampinjonov

- malo sladke smetane

- sol in poper

Salamo, šunko in vse druge sestavine narežemo na kockice oziroma lističe, pomešamo s sladko in kislo smetano, posolimo, popopramo in s to zmesjo obložimo rezine toasta, ki smo jih naložili v pekač. Potresemo jih še z nastrganim sirom in zapečemo v vroči pečici, da se sir razpusti.

Sadje s skutno kremo

Sestavine:

- vrečka vaniljevega pudinga

- žlica masla

- 20 dag skute

- sadje (jagode ali marelice, breskve ali vloženo sadje)

Vaniljev puding skuhamo po navodilih z vrečke. Še vročemu dodamo maslo, ko je krema ohlajena, pa vanjo zmešamo pretlačeno skuto. Kremo nato prelijemo preko sadja, ki smo ga lepo razporedili po krožniku ali v večji skodelici. Če smo uporabili vloženo sadje, ga moramo dobro odcediti. Sladica naj nekaj časa stoji v hladilniku, lahko pa jo pripravimo že dan prej.

 

Ribezov sok

Sestavine:

- ribez

- sladkor

- malinov ekstrakt

Ribez osmukamo, operemo in skuhamo v sokovniku. V spodnjo posodo dolivamo vodo. Sok prestrežemo, potem pa dodamo na liter soka pol kilograma sladkorja in pustimo, da vre pet do deset minut. Pridno pobiramo pene. Na koncu lahko dodamo še malo malinovega ekstrakta, nato pa vroč sok natočimo v vroče steklenice in jih zapremo s prekuhanimi gumijastimi zamaški. Preden steklenico zamašimo, lahko na sok nalijemo tudi žlico domačega žganja.

 

 

Vir: Kuharske bukve slovenskih gospodinj

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 20. december 2011 / 07:00

Pasti potrošništva v lekarnah

V Gorenjskih lekarnah pripravljajo osebno kartico zdravil, na kateri ne bodo samo zdravila na recept, ampak celo prehranska dopolnila. Z direktorico Gorenjskih lekarn Romano Rakovec smo se pogovarjali...

Objavljeno na isti dan


Železniki / torek, 12. september 2023 / 22:16

Boljši pogoji za plezanje

Na Osnovni šoli Železniki so s pomočjo dobrodelne akcije dogradili plezalne površine.

Nasveti / torek, 12. september 2023 / 22:11

Paradižnik in bučke za poletne jedi

S kombinacijo paradižnika in bučk lahko pripravimo najrazličnejše jedi, ki so hranljive, okusne in osvežilne.Za pripravo testenin s paradižnikovo omako z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa...

Kranjska Gora / torek, 12. september 2023 / 22:05

Prijetno planinsko vzdušje na Tromeji

Rateče – Vremensko čudovita minula nedelja je planince pa tudi gorske kolesarje znova privabila na tradicionalno srečanje na Tromeji - Peči na 1509 metrov nadmorske višine. Za organizacijo vsako le...

Naklo / torek, 12. september 2023 / 22:04

K nižji realizaciji pripomoglo vreme

Naklo – Nakelski občinski svetniki so se na svoji zadnji seji seznanili s poročilom o realizaciji občinskega proračuna za prvo polovico letošnjega leta. Prihodki in drugi prejemki skupaj so bili v...

Kranj / torek, 12. september 2023 / 22:02

Poklon bazoviškim junakom

Kranj – Pri spomeniku bazoviškim junakom v Prešernovem gaju v Kranju je v petek potekala tradicionalna slovesnost s polaganjem vencev v spomin na štiri tržaške Slovence, ki so jih leta 1930 usmrtil...