Okusno in hitro pripravljeno
Solata iz testenin
Sestavine:
- 20 dag polžkov
- 35 dag posebne salame
- pol skodelice oliv
- 2 jabolki
- 4 kisle kumare
- 2 sardelna fileta
- 15 dag majoneze
- sol in poper
Polžke skuhamo in ohladimo, vse druge sestavine pa narežemo na kockice in obročke, začinimo, dobro zmešamo in ohlajeno ponudimo.
Topli kruhki
Sestavine:
- toast
- 20 dag mortadele
- 20 dag šunke
- 1 kisla smetana
- 1 jajce
- 20 do 25 dag naribanega sira
- nekaj kaper
- nekaj šampinjonov
- malo sladke smetane
- sol in poper
Salamo, šunko in vse druge sestavine narežemo na kockice oziroma lističe, pomešamo s sladko in kislo smetano, posolimo, popopramo in s to zmesjo obložimo rezine toasta, ki smo jih naložili v pekač. Potresemo jih še z nastrganim sirom in zapečemo v vroči pečici, da se sir razpusti.
Sadje s skutno kremo
Sestavine:
- vrečka vaniljevega pudinga
- žlica masla
- 20 dag skute
- sadje (jagode ali marelice, breskve ali vloženo sadje)
Vaniljev puding skuhamo po navodilih z vrečke. Še vročemu dodamo maslo, ko je krema ohlajena, pa vanjo zmešamo pretlačeno skuto. Kremo nato prelijemo preko sadja, ki smo ga lepo razporedili po krožniku ali v večji skodelici. Če smo uporabili vloženo sadje, ga moramo dobro odcediti. Sladica naj nekaj časa stoji v hladilniku, lahko pa jo pripravimo že dan prej.
Ribezov sok
Sestavine:
- ribez
- sladkor
- malinov ekstrakt
Ribez osmukamo, operemo in skuhamo v sokovniku. V spodnjo posodo dolivamo vodo. Sok prestrežemo, potem pa dodamo na liter soka pol kilograma sladkorja in pustimo, da vre pet do deset minut. Pridno pobiramo pene. Na koncu lahko dodamo še malo malinovega ekstrakta, nato pa vroč sok natočimo v vroče steklenice in jih zapremo s prekuhanimi gumijastimi zamaški. Preden steklenico zamašimo, lahko na sok nalijemo tudi žlico domačega žganja.
Vir: Kuharske bukve slovenskih gospodinj