Okusno in hitro pripravljeno

Solata iz testenin

Sestavine:

- 20 dag polžkov

- 35 dag posebne salame

- pol skodelice oliv

- 2 jabolki

- 4 kisle kumare

- 2 sardelna fileta

- 15 dag majoneze

- sol in poper

Polžke skuhamo in ohladimo, vse druge sestavine pa narežemo na kockice in obročke, začinimo, dobro zmešamo in ohlajeno ponudimo.

Topli kruhki

Sestavine:

- toast

- 20 dag mortadele

- 20 dag šunke

- 1 kisla smetana

- 1 jajce

- 20 do 25 dag naribanega sira

- nekaj kaper

- nekaj šampinjonov

- malo sladke smetane

- sol in poper

Salamo, šunko in vse druge sestavine narežemo na kockice oziroma lističe, pomešamo s sladko in kislo smetano, posolimo, popopramo in s to zmesjo obložimo rezine toasta, ki smo jih naložili v pekač. Potresemo jih še z nastrganim sirom in zapečemo v vroči pečici, da se sir razpusti.

Sadje s skutno kremo

Sestavine:

- vrečka vaniljevega pudinga

- žlica masla

- 20 dag skute

- sadje (jagode ali marelice, breskve ali vloženo sadje)

Vaniljev puding skuhamo po navodilih z vrečke. Še vročemu dodamo maslo, ko je krema ohlajena, pa vanjo zmešamo pretlačeno skuto. Kremo nato prelijemo preko sadja, ki smo ga lepo razporedili po krožniku ali v večji skodelici. Če smo uporabili vloženo sadje, ga moramo dobro odcediti. Sladica naj nekaj časa stoji v hladilniku, lahko pa jo pripravimo že dan prej.

 

Ribezov sok

Sestavine:

- ribez

- sladkor

- malinov ekstrakt

Ribez osmukamo, operemo in skuhamo v sokovniku. V spodnjo posodo dolivamo vodo. Sok prestrežemo, potem pa dodamo na liter soka pol kilograma sladkorja in pustimo, da vre pet do deset minut. Pridno pobiramo pene. Na koncu lahko dodamo še malo malinovega ekstrakta, nato pa vroč sok natočimo v vroče steklenice in jih zapremo s prekuhanimi gumijastimi zamaški. Preden steklenico zamašimo, lahko na sok nalijemo tudi žlico domačega žganja.

 

 

Vir: Kuharske bukve slovenskih gospodinj

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 28. november 2008 / 07:00

Bach, prvi jazzist

Nismo prepričani, kajne? Bach prvak med skladatelji baroka, jazz pa se je razvil šele v začetku prejšnjega stoletja.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / torek, 3. junij 2008 / 07:00

Zaključen izbor Poslovni avto leta 2008

S slavnostno prireditvijo se je zaključil izbor Poslovni avto leta 2008, ki ga je organiziral časnik Finance. V posameznih kategorijah so zmagali Toyota Yaris (mali službeni avto leta), Ford Focu...

Kultura / torek, 3. junij 2008 / 07:00

Otroške lutke iz ljudskih pripovedk

Duplje - V dupljanski graščini so v četrtek odprli razstavo lutk, ki so jih izdelali učenci Podružnične šole v Dupljah skupaj z otroki iz tamkajšnjega vrtca. Lutke so nastale po...

Prosti čas / torek, 3. junij 2008 / 07:00

Tribute to Ekatarina Velika

V okviru The best of koncertov v ljubljanski Cvetličarni bodo v četrtek, 5. junija 2008, lahko obujali spomine vsi oboževalci kultne beograjske skupine Ekatarina. Skupina EKV se je...

Prosti čas / torek, 3. junij 2008 / 07:00

Katalenin cvik in cvak

Novi album Cvik cvak slovenske etno zasedbe Katalena je že pristal na glasbenih policah.

Zanimivosti / torek, 3. junij 2008 / 07:00

Izšla je knjiga o letalstvu na Gorenjskem

Lesce - Na letališču v Lescah so v petek slovesno predstavili izid knjige Letalstvo na Gorenjskem in Alpski letalski center Lesce–Bled avtorja Franceta Primožiča, dolgoletnega di...