Timijan
Timijan je prastaro zelišče, ki raste tudi samoniklo v naravi in ga poznamo tudi pod imenom materina dušica. Njegovo razkuževalno moč so poznali že Egipčani, ki so ga uporabljali za balzamiranje mrtvih. Priljubljen je pri zdravilcih, ki ga cenijo, ker naj bi pospeševal tek in preprečeval napihovanje, poleg tega naj bi bil odličen diuretik. Že rimski učenjak Plinij (1. stol.) pa je trdil, da je enkratno zdravilo za preganjanje mačka. Timijan je večleten grmiček, do 30 centimetrov visok, s številnimi pokončnimi stebelci, ki v spodnjem delu olesenijo. Gladki robovi majhnih ozkih lističev so zavihani navzdol. Lističi so zelene do vijoličaste barve, pri limoninih vrstah tudi sivo ali rumeno obrobljeni, cvetovi pa so drobni roza do temno vijoličasti, redkeje beli in so zbrani v socvetja, podobna klasu. Timijan je prijetnega, močno dišečega vonja in plemenitega, nekoliko grenkega in ostrega okusa. Kot začimbo uporabljamo liste in cvetne vršičke. Najboljši so sveže nabrani listi, ki jih je potrebno čim hitreje porabiti, zato ga je najbolje gojiti doma na vrtu ali pa kar v lončku na okenski polici. Kupljene ali nabrane sveže liste zavijemo v vlažen prtiček in jih za nekaj dni shranimo v hladilniku, primeren je za sušenje; ker posušen za razliko od večine drugih zelišč skoraj ne spremeni okusa. Lahko ga tudi zamrznemo ali vložimo v olje ali kis. Timijan, zlasti po limoni dišeče zvrsti, se odlično poda k ribam, perutnini in h kuhani zelenjavi, nekateri ga dodajajo celo marmeladam in sadnim solatam, drugače pa bodo s timijanom boljši divjačina, jetrca, jetrne paštete in klobase. Uporabite ga za različne nadeve. Ljubi zelenjavo: od stročnic, krompirja, paradižnika, zelene paprike do bučk, še najbolj pa pride do izraza, če z njim začinimo jedi, ki se počasi kuhajo v vinu. S timijan pa se olajša tudi prebavo mastnih jedi.
Piščanec z gorčico in timijanom
Za 5 oseb potrebujemo: 1 piščanca težkega 1,5 kg, 1 žlico gorčice v prahu, 1 žlico sesekljanega timijana, 1 žlico moke, 1dl suhega belega vina, sol in sveže mlet poper.
Piščanca razkosajte in ga solite ter popoprajte po okusu. Z mešalnikom zmešajte gorčico, moko, timijan in vino, da dobite gladko zmes, ki jo s čopičem nanesete na kose piščanca z vseh strani. V pomaščen pekač razporedite kose piščanca in pecite uro in pol na 180 stopinj Celzija. Vmes po potrebi zalivajte z vodo.
Marinirana paprika s feto in timijanom
Za 4 osebe potrebujemo: 2 rdeči in 2 zeleni papriki, 2 žlici oljčnega olja, 4 stroke česna, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa, 1 žličko svežih timijanovih lističev, sol, 15 dag feta sira.
Paprike operite, po dolžini narežite na četrtine in jim odstranite semena. V ponvi segrejte oljčno olje in na njem 10 minut pecite papriko na strani, kjer ima olupek. Vzemite jo iz ponve in olupite. Ekstra deviško olje zmešajte s kisom in segrejte. V mešanici 10 minut rahlo pražite papriko skupaj s sesekljanim česnom in timijanom. Solite in pustite, da se ohladi. Feto narežite na 16 kock in vsako kocko ovijte z rezino paprike. Tako nadevane rezine paprik naložite na krožnike in prelijte z marinado ter okrasite z vejico timijana.
Paradižnikova juha s timijanom
Za 4 osebe potrebujemo: 60 dag svežih zrelih paradižnikov, 1 čebulo, 1 steblo stebelne zelene, 1 strok česna, 1 žlico oljčnega olja, 7 dl piščančje juhe ali vode, 1 žličko sesekljanega timijana, sol, sveže mleti poper.
Paradižnike, čebulo, zeleno in česen dajte v naoljeno kozico, pokrijte in na šibkem ognju dušite 40 minut, da se vsebina zmehča. Vmes kozico občasno pretresite. Zdušeno zelenjavo pretresite v multipraktik in jo gladko zmiksajte ter jo vrnite nazaj v posodo. Zalijte s piščančjo juho ali vodo, zavrite in začinite s timijanom soljo in poprom. Kuhajte še približno 10 minut in postrezite s kuhanim rižem ali s testeninami.
Biftek v gorgonzolni omaki s timijanom
Za 4 osebe potrebujemo: 4 bifteke težke 20 dag, sol, sveže mleti poper, 2 žlici olja, 20 dag gorgonzole, 0,5 dl sladke smetane, 1 dl mesne juhe in 1 žličko sesekljanega timijana.
Bifteke posolite, popoprajte in jih v ponvi na vročem olju z obeh strani poljubno specite (krvavo, srednje …). Odstranite jih iz ponve in v njej pripravite omako tako, da dodate gorgonzolo, sladko smetano, timijan in juho. Na močnem ognju naj vre nekaj minut, da se omaka zgosti. Bifteke položite na krožnike, jih prelijte z omako in postrezite s poljubno prilogo.