Dežela ruma, doda in vetra - Mauritius

Ali mi je bil Mauritius všeč? Bilo je zanimivo, a še vedno sestavljam sliko. Polna sem takšnih in drugačnih vtisov. Sestavljam občutke in se navajam na evropski čas in temperaturno razliko. Ali bi se na Mauritiusu poročila? Ne vem. Morda v prihodnosti obiščem kakšen podoben kraj, da bom lahko primerjala.

En teden Mauritiusa na La Plantation d'Albion Club Med (severozahodni del otoka, območje petih zvezdic) dobre pol ure stran od glavnega mesta Port Louis, kjer skrbijo za gosta kot kralja, ponujajo vse od najdražjih viskijev do lokalnega ruma, snorkelinga, tenisa, fitnesa, golfa, celo lokostrelstva, savne in izbora različnih masaž, vodnih športov, morskega ribolova (big fish), jadranja. Organizirajo izlete v notranjost otoka, s katamaranom pričarajo svojevrstno vzdušje na odprtem morju, popeljejo do naslednje, morda še bolj peščene plaže, te na vsakem koraku ogovarjajo z 'madam', pospravljajo sobo dvakrat na dan, od raznolikosti ponujene hrane pa se ti že meša; ob vrnitvi v Slovenijo se človek počuti, kot bi iz solarija prišel na minus dve stopinji.

 

S fotoreportažo vam morda pričaram vroč, vetroven, aktiven in tudi 'razvajalni' teden v deželi, kjer se je turistična sezona pravkar začela. Na Mauritiusu je trenutno med 23 in 29 stopinj Celzija – odvisno od dneva. Stopnja vlažnosti je visoka, vedno je vetrovno. Ravno zato otok v Indijskem oceanu predstavlja raj za kajtarje. Še vedno se na nebu pojavljajo oblaki, sem ter tja vas lahko v popoldanskih urah ujame ploha.

 

Peščene plaže so … peščene. Najlepše (moj okus!) so neprimerne za plavanje, vendar ponujajo svojevrsten pogled na črne vulkanske kamne. Morski koralni svet okoli Mauritiusa je sivo rjav, ribe še kar pisane.

 

Plačilno sredstvo je mauricijska rupija. Za sto evrov dobite okoli 39.000 rupij. Domačini so prijazni, govorijo francosko in tekoče angleško, čeprav večino osebja na La Plantation sestavljajo tujci.

 

In če imamo Slovenci medvede in človeško ribico, je Mauritius poznan po izumrlem dodu, ptiču neletalcu iz družine golobov. Spominja na flaminga, ujetega v telo gosi ali race. Upodobljen tudi na mauricijskem grbu, najbolj znan pa je njegov lik iz knjige Alica v čudežni deželi.

 

                                                                                       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 15. april 2011 / 07:00

Sortirnice še niso začeli graditi

Na deponiji Mala Mežakla bi do konca junija morala začeti obratovati sortirnica, a zanjo še niso pridobili gradbenega dovoljenja.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 10. januar 2019 / 18:25

Tehnični kotiček za stare in mlade

Razvoj tehnologije je moč občutiti v vsakdanjem življenju. Računalniki, stroji in naprave nas obdajajo na vsakem koraku. Inženirji vseskozi razvijamo tehnologijo z namenom, da bi ljudem ol...

Zanimivosti / četrtek, 10. januar 2019 / 18:10

Z baklami do Krive jelke

Kulturno-turistično društvo (KTD) Pod Krivo jelko iz Dupelj je v soboto organiziralo tradicionalni nočni pohod do Krive jelke.

Razvedrilo / četrtek, 10. januar 2019 / 18:10

Zavrtela sta se tisočkrat

Kot vsako leto je tudi lani Festivalna dvorana na Bledu 29. decembra gostila prireditev Veselo po domače. Tokrat že dvajseto, je bil pa večer poseben tudi za Francko in Franca Pogačnika, folklorista,...

Razvedrilo / četrtek, 10. januar 2019 / 18:08

Ponosni na svojo Tjašo

V Bohinjski Češnjici so v nedeljo zvečer pripravili sprejem za zmagovalko šova Slovenija ima talent Tjašo Dobravec. Pri njej je sprejem ponovno obudil čustva, ki jih je čutila ob velikem uspehu.

Kronika / četrtek, 10. januar 2019 / 18:01

Zanikala vpletenost v smrt jeseniškega brezdomca

Na kranjskem okrožnem sodišču se je s predobravnavnim narokom zoper Jeseničanko Glorio Kleindienst začel kazenski proces zaradi nasilne smrti jeseniškega brezdomca Matevža Potočnika Muzge. Za njegovo...