Breskve zorijo

Breskve z robidnicami

Za 4 osebe potrebujemo: 4 breskve, 2 zvrhani žlici sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 15 dag robidnic, 0,5 dl sadnega likerja, žličko viljamovke, češnjevega žganja ali ruma, sok od polovice limone, mali lonček sladke smetane (1,5 dl), malo sesekljanih mandljevih ali lešnikovih jedrc.

Breskve na hitro potopimo v krop, jim odstranimo kožico, jih razpolovimo in odstranimo pečke. V ponvi segrejemo 1,5 dl vode, dodamo sladkor in vanilin sladkor ter v tej tekočini pet minut dušimo breskvine polovice. Sadeže nato poberemo iz tekočine in v njej prevremo še robidnice. Kompot iz robidnic ohladimo in hladnemu primešamo sadni liker, žganje ali rum in limonin sok. Breskve nadevamo v steklene posodice ali kozarce tako, da prerezana stran gleda navzgor, vdolbinice pa zapolnimo s stepeno sladko smetano, potresemo z jedrci, oblijemo s kompotom iz robidnic in ponudimo.

Jogurt z breskvami

Breskve olupimo; manj zrelo sadno meso narežemo na drobne kocke, zelo zrelo pa zmečkamo z vilicami in zamešamo v jogurt. Po želji in okusu lahko jogurt tudi osladkamo.

Skuta z breskvami

30 dag skute, sladkorja po okusu, sok polovice limone, pol kilograma zrelih breskev, še malo sladkorja in sok od druge polovice limone.

Skuto pretlačimo, dodamo sladkor in limonov sok in mešamo z mešalcem, da postane gladka in se peni. Breskve potopimo za nekaj trenutkov v krop, jim olupimo kožico, jih razpolovimo, najbolj mehke pretlačimo z vilicami, druge pa narežemo z nožem na lepe rezinice. Mehko sadno meso zmešamo s skuto, po okusu osladimo, naložimo v stekleno skledo in okrasimo z breskvinimi rezinicami, ki smo jih marinirali s preostalim sladkorjem in limonovim sokom.

Breskve v pudingu

Potrebujemo: 1 vanilijev puding, 3 do 4 breskve, 1 žličko limoninega soka, 2 žlički sladkorja, 1 žličko ruma, 2 dl sladke smetane, 1 žličko sladkorja z vanilinom in še 1 žličko limonovega soka.

Puding skuhamo po navodilih na vrečki in ga vlijemo v steklene skodelice. Ohladimo ga, povrh pa naložimo olupljene, osladkane in z limonovim sokom poškropljene breskvine rezine. Če so sadeži zelo mehki, jih preprosto pretlačimo in naložimo na strjen puding ter obložimo s stepeno sladko smetano. Na koncu sladico še pokapljamo z rumom, še boljše pa bi bilo z breskvinim ali mareličnim likerjem.

Bovla z breskvami

6 do 8 (glede na družbo, ki jo pričakujemo) ne premehkih breskev, 3 do 4 dcl dobrega polsuhega belega vina ali šampanjca, 3 do 5 dag sladkorja.

Breskve na hitro potopimo v krop, jih olupimo, jim odstranimo pečke, meso pa narežemo na primerne rezine in damo v steklen vrč. Sadeže zdaj potresemo s sladkorjem, prelijemo z vinom in postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ponudimo ledeno mrzle.

Breskve s sladoledom v malinovi omaki

Potrebujemo 4 olupljene, izkoščičene in na kocke narezane zrele breskve, 4 kepice vanilijevega sladoleda, 4 kepice stracciatelle, lističe melise ali mete za okras, 350 g zrelih malin, 4 žlice sladkorja v prahu.

Narezane breskve razdelimo v steklene skodelice ali kozarce. V vsako skodelico damo po dve kepici sladoleda, ga prelijemo z malinovo omako ter okrasimo z odbranimi lepimi celimi malinami in lističi mete ali melise.

 

Malinova omaka

Maline zmeljemo oz. zmiksamo v mešalniku, jih pretlačimo skozi sito, da odstranimo pečke, potresemo s sladkornim prahom in zmešamo.

Breskov liker po prababičino

60 breskovih koščic polij z litrom špirita in jih pusti tako stati tri mesece. Po tem času pridaj liter finega belega vina in liter lahkega štajerca. Posebej kuhaj kilogram sladkorja v pol litra vode in vse skupaj zmešaj, precedi in uporabljaj.

Sladka solata iz breskev po babičino

Zavri pol litra vode in v vrelo stresi majhen krožnik opranih, olupljenih ali neolupljenih breskev. Prideni nekoliko sladkorja in skorjo cimeta, pokrij in kuhaj nekaj minut. Ohladi in ponudi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 25. maj 2024 / 16:27

Muzeji iščejo strani, ki niso vidne

V torek so na slovesnosti v Narodni galeriji Slovenije podelili letošnja Valvasorjeva odličja. Valvasorjevi nagradi za življenjsko delo, ki jih podeljuje stanovsko Slovensko muzejsko društvo, sta prej...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 7. november 2010 / 07:00

Kriminal

Ropar si je premislil in odšel brez denarja Mengeš - Minulo soboto dopoldne je neznani moški poskušal oropati prodajalno v Mengšu, dan prej pa je nekd...

Kultura / nedelja, 7. november 2010 / 07:00

Na vrsti so Miniature

Ob stoletnici Fotografskega društva Janez Puhar se letos v Kranju in tujini vrstijo številne razstave. Trenutno so na ogled Miniature 2010.

GG Plus / nedelja, 7. november 2010 / 07:00

Občina je kot veliko podjetje

Novi župan v občini Naklo je podjetnik Marko Mravlja. Sam je vodil firmo s šestimi delavci, občina jih ima osem. Meni, da je županu lažje, ker so plače zagotovljene. Zaveda pa se, da je denarja za odh...

Zanimivosti / nedelja, 7. november 2010 / 07:00

Spet zbrali za poln kombi oblačil

Krajevna organizacija Rdečega križa Šenčur-Srednja vas je že četrtič zbrala za poln kombi oblačil in obutve za stanovalce Posebnega socialno varstvenega zavoda Prizma Ponikve.

Kronika / nedelja, 7. november 2010 / 07:00

Alkohol tudi vinjenim in mladoletnim

Tudi v drugem poostrenem nadzoru so policisti več gostincev zalotili, da točijo alkohol vidno vinjenim in mladoletnim.