Breskve zorijo

Breskve z robidnicami

Za 4 osebe potrebujemo: 4 breskve, 2 zvrhani žlici sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 15 dag robidnic, 0,5 dl sadnega likerja, žličko viljamovke, češnjevega žganja ali ruma, sok od polovice limone, mali lonček sladke smetane (1,5 dl), malo sesekljanih mandljevih ali lešnikovih jedrc.

Breskve na hitro potopimo v krop, jim odstranimo kožico, jih razpolovimo in odstranimo pečke. V ponvi segrejemo 1,5 dl vode, dodamo sladkor in vanilin sladkor ter v tej tekočini pet minut dušimo breskvine polovice. Sadeže nato poberemo iz tekočine in v njej prevremo še robidnice. Kompot iz robidnic ohladimo in hladnemu primešamo sadni liker, žganje ali rum in limonin sok. Breskve nadevamo v steklene posodice ali kozarce tako, da prerezana stran gleda navzgor, vdolbinice pa zapolnimo s stepeno sladko smetano, potresemo z jedrci, oblijemo s kompotom iz robidnic in ponudimo.

Jogurt z breskvami

Breskve olupimo; manj zrelo sadno meso narežemo na drobne kocke, zelo zrelo pa zmečkamo z vilicami in zamešamo v jogurt. Po želji in okusu lahko jogurt tudi osladkamo.

Skuta z breskvami

30 dag skute, sladkorja po okusu, sok polovice limone, pol kilograma zrelih breskev, še malo sladkorja in sok od druge polovice limone.

Skuto pretlačimo, dodamo sladkor in limonov sok in mešamo z mešalcem, da postane gladka in se peni. Breskve potopimo za nekaj trenutkov v krop, jim olupimo kožico, jih razpolovimo, najbolj mehke pretlačimo z vilicami, druge pa narežemo z nožem na lepe rezinice. Mehko sadno meso zmešamo s skuto, po okusu osladimo, naložimo v stekleno skledo in okrasimo z breskvinimi rezinicami, ki smo jih marinirali s preostalim sladkorjem in limonovim sokom.

Breskve v pudingu

Potrebujemo: 1 vanilijev puding, 3 do 4 breskve, 1 žličko limoninega soka, 2 žlički sladkorja, 1 žličko ruma, 2 dl sladke smetane, 1 žličko sladkorja z vanilinom in še 1 žličko limonovega soka.

Puding skuhamo po navodilih na vrečki in ga vlijemo v steklene skodelice. Ohladimo ga, povrh pa naložimo olupljene, osladkane in z limonovim sokom poškropljene breskvine rezine. Če so sadeži zelo mehki, jih preprosto pretlačimo in naložimo na strjen puding ter obložimo s stepeno sladko smetano. Na koncu sladico še pokapljamo z rumom, še boljše pa bi bilo z breskvinim ali mareličnim likerjem.

Bovla z breskvami

6 do 8 (glede na družbo, ki jo pričakujemo) ne premehkih breskev, 3 do 4 dcl dobrega polsuhega belega vina ali šampanjca, 3 do 5 dag sladkorja.

Breskve na hitro potopimo v krop, jih olupimo, jim odstranimo pečke, meso pa narežemo na primerne rezine in damo v steklen vrč. Sadeže zdaj potresemo s sladkorjem, prelijemo z vinom in postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ponudimo ledeno mrzle.

Breskve s sladoledom v malinovi omaki

Potrebujemo 4 olupljene, izkoščičene in na kocke narezane zrele breskve, 4 kepice vanilijevega sladoleda, 4 kepice stracciatelle, lističe melise ali mete za okras, 350 g zrelih malin, 4 žlice sladkorja v prahu.

Narezane breskve razdelimo v steklene skodelice ali kozarce. V vsako skodelico damo po dve kepici sladoleda, ga prelijemo z malinovo omako ter okrasimo z odbranimi lepimi celimi malinami in lističi mete ali melise.

 

Malinova omaka

Maline zmeljemo oz. zmiksamo v mešalniku, jih pretlačimo skozi sito, da odstranimo pečke, potresemo s sladkornim prahom in zmešamo.

Breskov liker po prababičino

60 breskovih koščic polij z litrom špirita in jih pusti tako stati tri mesece. Po tem času pridaj liter finega belega vina in liter lahkega štajerca. Posebej kuhaj kilogram sladkorja v pol litra vode in vse skupaj zmešaj, precedi in uporabljaj.

Sladka solata iz breskev po babičino

Zavri pol litra vode in v vrelo stresi majhen krožnik opranih, olupljenih ali neolupljenih breskev. Prideni nekoliko sladkorja in skorjo cimeta, pokrij in kuhaj nekaj minut. Ohladi in ponudi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 14. julij 2010 / 07:00

Sindikati zahtevali umik zakonov

Ljubljana – V petek se je začela redna julijska seja državnega zbora, na kateri so nameravali sprva obravnavati tudi zakone s področja delovnopravne zakonodaje, namreč novelo zak...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 14. december 2019 / 17:11

Večerja treh dežel

Za turistični produkt Večerja treh dežel je kranjskogorska HIT Alpinea prejela sejalca, najvišje priznanje za inovativne turistične produkte, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Odzvali...

Slovenija / sobota, 14. december 2019 / 17:08

Spoštujmo človekove pravice

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic, 10. decembru, je varuh človekovih pravic Peter Svetina na Brdu pri Kranju priredil sprejem. Ko govorimo o človekovih pravicah, govorimo o dostojanstvu, poudarja P...

Gorenjska / sobota, 14. december 2019 / 16:58

Kakšna je »cena« ošpic

Ošpice so bile dolga leta najpogostejša nalezljiva bolezen. Od leta 1968, ko smo pri nas uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam, je število bolnikov začelo upadati. Po podatkih Nacionalneg...

Kronika / sobota, 14. december 2019 / 16:56

Po požaru zaskrbljenost prebivalcev

Po ponedeljkovem požaru so v Civilni iniciativi za zeleno Stražišče ponovno pozvali k izselitvi podjetja za predelavo nevarnih odpadkov Ekol iz industrijske cone Laze.

Gospodarstvo / sobota, 14. december 2019 / 13:36

Podaljšanje za eno leto ali celo dve

Kmetije, ki so vključene v ukrepa kmetijsko-okoljska in podnebna plačila in ekološko kmetovanje, bodo petletne obveznosti lahko podaljšale še za eno leto, v ta dva ukrepa pa se bodo lahko vključile tu...