Rožmarin

Rožmarin izvira s sredozemskih gričev, predvsem Portugalske in jugozahodne Španije. Zanimiv je izvor imena. Latinsko ros maris pomeni morska solza, tako se imenuje zaradi solzam podobne oblike kapljic, ki jih na rastline ob morju razprši veter. V številnih deželah je rožmarin veljal za sveto zelišče. Grki so verjeli, da se bogovi bolj razveselijo rožmarinovega kakor zlatega venca. Rožmarin so posvetili Afroditi, grški boginji ljubezni. Ponekod še dandanes na poročni dan na vrt potaknejo rožmarinovo vejico. Če vzbrsti, je to obet za harmoničen zakon. Ločimo pokončne in plazeče sorte rožmarina z modrimi rožnatimi ali belimi cvetovi, ki pa se po okusu in aromi skorajda ne razlikujejo. Rožmarin je nekoliko grenkega, trpkega in aromatičnega okusa, ki spominja na smolo, vonj pa je izrazit in zelo prijeten. Če ga želimo posaditi na domači vrt, nam bo spomladi ali jeseni najlažje uspelo z 20 do 30 centimetri dolgimi potaknjenci, ali pa spomladi enostavno kupimo sadike. Rožmarin je nezahtevna rastlina, ki dobro prenese tudi poletne suše. Uspešno ga lahko gojimo v cvetličnem lončku na okenski polici v domači kuhinji. Spomladi lonček preselimo na balkon ali na zunanjo stran okna, jeseni pa ga znova preselimo v notranjost. Sveže rožmarinove vejice prodajajo tudi na živilskih tržnicah, v hladilniku ali vtaknjene v kozarec vode jih lahko hranim tudi več kot dva tedna. Na daljši rok pa shranjujemo posušenega, odlično se ohrani v (olivnem) olju, sveže vejice ali vršičke pa lahko tudi zamrznemo. Rožmarin ima močan in prodoren vonj, ki se ne ublaži niti z dolgim kuhanjem, zato ga uporabljajte v majhnih količinah za ribe, svinjino in jagnjetino, v omakah in marinadah, dopolni okus tudi enolončnicam, juham, pečenemu krompirju in rižu. Ponekod dodajajo nekaj lističev v jajčne jedi. Je zelišče za zeliščno maslo, zeliščni kis in olje. Cvetove ponekod potresejo na solate in jih kristalizirajo v sladkorju za okras slaščic. Lističe dodajajo za aromatiziranje vinu, zeliščnim likerjem in digestivom.

Namaz iz polenovke z rožmarinom

Potrebujemo: 30 dag kuhane in očiščene polenovke, 10 dag oljčnega olja, 2 stroka česna, 1 žličko svežega ter nasekljanega rožmarina, sol, sveže mlet poper in malo sladke smetane.

Polenovki odstranite kosti in jo zmeljite v mešalniku ter dodajte na oljčnem olju rahlo popražen česen, rožmarin, sol, poper, in malo sladke smetane, da bo namaz bolj mazav. Vse skupaj dobro premešajte in postrezite s svežim črnim kruhom ali toastom.

Piščančji file s slanino in rožmarinom

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag piščančjega fileja brez kosti, 8 tanjših rezin mesnate slanine, 8 svežih vršičkov rožmarina in sol.

Piščančje fileje narežite na 8 medaljončkov, na vsakega položite en vršiček rožmarina in okrog vsakega posebej ovijte v rezino slanine. Medaljončke specite ne žaru ali v ponvi in takoj postrezite s poljubnim krompirjem in vašo najljubšo solato.

Osličev file v omaki z rožmarinom in česnom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg osličevih filejev, 5 strokov česna, 5 žlic oljčnega olja, sol, 1 žlico svežega ter narezanega rožmarina in 2,5 dl homogenizirane sladke smetane.

Osličeve fileje posolite, potresite z rožmarinom in jih opecite na oljčnem olju ter opečene zlagajte na krožnik. Na preostalem olju rahlo prepražite strt česen in zalijte s smetano. V omako dodajte opečene osličeve fileje, dušite še 10 minut ter postrezite s krompirjevim pirejem ali zelenjavo z žara.

Pomarančni sorbet z rožmarinom

Potrebujemo: 4 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, sveže iztisnjen sok ene limone, 15 dag sladkorja, 1 veliko vejico svežega rožmarina in 1 beljak.

Sladkor skuhajte v enem decilitru vode skupaj z vejico rožmarina in ohladite. Primešajte pomarančni in limonin sok, nalijte v model in zamrznite. Maso občasno premešajte in ko začne kristalizirati, primešajte še sneg iz beljaka. Sorbet je izboljšana granita in je postal obvezna točka klasičnega francoskega menija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sobota, 18. junij 2016 / 12:33

Dan odprtih vrat Hotela Kanu

Valburga – Hotel Kanu v Valburgi ob Zbiljskem jezeru bo v nedeljo, 19. junija, odprl vrata obiskovalcem. Dan odprtih vrat bo namenjen celotnim družinam. Pripravljajo pester program, ki bo vključeva...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 7. avgust 2009 / 07:00

Inšpekcija zavrača obtožbe župana

Stanje v prostoru je predvsem odraz in posledica kakovosti prostorskih izvedbenih aktov, ki jih sprejme občina.

Bled / petek, 7. avgust 2009 / 07:00

Na Okarino še ta konec tedna

Bled - Letošnji Okarina etno festival, ki že devetnajsto leto glasbeno plemeniti Bled in v Zdraviliški park privablja ljubitelje etno glasbe iz Slovenije in tujine, se ta konec t...

Tržič / petek, 7. avgust 2009 / 07:00

Praznik v Kovorju

Kovor – Prebivalci naselij v Krajevni skupnosti Kovor imajo krajevni praznik 15. avgusta. Prireditve pripravljajo že konec tega tedna. Jutri, 8. avgusta, ob 18. uri bo slovesnost...

Zanimivosti / petek, 7. avgust 2009 / 07:00

Kresna noč v Bohinju

Bohinj - Konec tedna bo v Bohinju znova v znamenju tradicionalne Kresne noči, ki jo organizira Turistično društvo Bohinj. V okviru Kresne noči bo tako drevi ob 19. uri v Ribčevem...

Šport / petek, 7. avgust 2009 / 07:00

Najbolj si želijo ugodnega vremena

Padalce čaka ta konec tedna že četrta tekma za svetovni pokal, doslej je bila regularna le ena.