Rožmarin

Rožmarin izvira s sredozemskih gričev, predvsem Portugalske in jugozahodne Španije. Zanimiv je izvor imena. Latinsko ros maris pomeni morska solza, tako se imenuje zaradi solzam podobne oblike kapljic, ki jih na rastline ob morju razprši veter. V številnih deželah je rožmarin veljal za sveto zelišče. Grki so verjeli, da se bogovi bolj razveselijo rožmarinovega kakor zlatega venca. Rožmarin so posvetili Afroditi, grški boginji ljubezni. Ponekod še dandanes na poročni dan na vrt potaknejo rožmarinovo vejico. Če vzbrsti, je to obet za harmoničen zakon. Ločimo pokončne in plazeče sorte rožmarina z modrimi rožnatimi ali belimi cvetovi, ki pa se po okusu in aromi skorajda ne razlikujejo. Rožmarin je nekoliko grenkega, trpkega in aromatičnega okusa, ki spominja na smolo, vonj pa je izrazit in zelo prijeten. Če ga želimo posaditi na domači vrt, nam bo spomladi ali jeseni najlažje uspelo z 20 do 30 centimetri dolgimi potaknjenci, ali pa spomladi enostavno kupimo sadike. Rožmarin je nezahtevna rastlina, ki dobro prenese tudi poletne suše. Uspešno ga lahko gojimo v cvetličnem lončku na okenski polici v domači kuhinji. Spomladi lonček preselimo na balkon ali na zunanjo stran okna, jeseni pa ga znova preselimo v notranjost. Sveže rožmarinove vejice prodajajo tudi na živilskih tržnicah, v hladilniku ali vtaknjene v kozarec vode jih lahko hranim tudi več kot dva tedna. Na daljši rok pa shranjujemo posušenega, odlično se ohrani v (olivnem) olju, sveže vejice ali vršičke pa lahko tudi zamrznemo. Rožmarin ima močan in prodoren vonj, ki se ne ublaži niti z dolgim kuhanjem, zato ga uporabljajte v majhnih količinah za ribe, svinjino in jagnjetino, v omakah in marinadah, dopolni okus tudi enolončnicam, juham, pečenemu krompirju in rižu. Ponekod dodajajo nekaj lističev v jajčne jedi. Je zelišče za zeliščno maslo, zeliščni kis in olje. Cvetove ponekod potresejo na solate in jih kristalizirajo v sladkorju za okras slaščic. Lističe dodajajo za aromatiziranje vinu, zeliščnim likerjem in digestivom.

Namaz iz polenovke z rožmarinom

Potrebujemo: 30 dag kuhane in očiščene polenovke, 10 dag oljčnega olja, 2 stroka česna, 1 žličko svežega ter nasekljanega rožmarina, sol, sveže mlet poper in malo sladke smetane.

Polenovki odstranite kosti in jo zmeljite v mešalniku ter dodajte na oljčnem olju rahlo popražen česen, rožmarin, sol, poper, in malo sladke smetane, da bo namaz bolj mazav. Vse skupaj dobro premešajte in postrezite s svežim črnim kruhom ali toastom.

Piščančji file s slanino in rožmarinom

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag piščančjega fileja brez kosti, 8 tanjših rezin mesnate slanine, 8 svežih vršičkov rožmarina in sol.

Piščančje fileje narežite na 8 medaljončkov, na vsakega položite en vršiček rožmarina in okrog vsakega posebej ovijte v rezino slanine. Medaljončke specite ne žaru ali v ponvi in takoj postrezite s poljubnim krompirjem in vašo najljubšo solato.

Osličev file v omaki z rožmarinom in česnom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg osličevih filejev, 5 strokov česna, 5 žlic oljčnega olja, sol, 1 žlico svežega ter narezanega rožmarina in 2,5 dl homogenizirane sladke smetane.

Osličeve fileje posolite, potresite z rožmarinom in jih opecite na oljčnem olju ter opečene zlagajte na krožnik. Na preostalem olju rahlo prepražite strt česen in zalijte s smetano. V omako dodajte opečene osličeve fileje, dušite še 10 minut ter postrezite s krompirjevim pirejem ali zelenjavo z žara.

Pomarančni sorbet z rožmarinom

Potrebujemo: 4 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, sveže iztisnjen sok ene limone, 15 dag sladkorja, 1 veliko vejico svežega rožmarina in 1 beljak.

Sladkor skuhajte v enem decilitru vode skupaj z vejico rožmarina in ohladite. Primešajte pomarančni in limonin sok, nalijte v model in zamrznite. Maso občasno premešajte in ko začne kristalizirati, primešajte še sneg iz beljaka. Sorbet je izboljšana granita in je postal obvezna točka klasičnega francoskega menija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 14. januar 2011 / 07:00

Vabilo bodočim skakalkam in skakalcem

Kranj - Pri našem najboljšem kolektivu v smučarskih skokih kranjskem Triglavu so se odločili, da tudi letos v svoje vrste povabijo mlade, ki se želijo učiti tega atraktivnega špo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 27. september 2016 / 07:00

Na Mihaelovem sejmu

Minuli konec tedna je v Mengšu potekal že 24. Mihaelov sejem, ki je obiskovalcem ponudil pestro sejemsko ponudbo in spremljevalni program. Po vtisih in mnenju o sejmu smo povprašali obisko...

Nasveti / torek, 27. september 2016 / 07:00

Nov začetek!

Pisali smo že o večnih maminih sinčkih in očkovih ljubicah – ko otrok zaradi neurejenih razmer med zakoncema začne čustveno skrbeti za enega od staršev (največkrat za starša nasprotnega spola). To...

Razvedrilo / torek, 27. september 2016 / 07:00

Okusno, izbrano in predvsem – olimpijsko

Čeprav se v Kranjski Gori že pripravljajo na Oktober3fest, festival treh dežel, smo pred kratkim na kulinaričnem večeru v restavraciji hotela Ramada Resort v Kranjski Gori okušali tekmovalni meni doma...

Nasveti / torek, 27. september 2016 / 07:00

Jabolčni kolač s skuto

Pri pripravi raznih biskvitov in kolačev zelo rada uporabljam jabolka, saj mi zagotovijo, da bo končni izdelek sočen in sladek. Prav tako za sočnost in svežino poskrbi skuta. Če združimo obe sestav...

Razvedrilo / torek, 27. september 2016 / 07:00

Lepo vreme, dober obisk

Zaradi slabega vremena je tokrat odpadel tradicionalni Kravji bal, tretji Praznik vina in sira pa je bil in ponovno ga je gostila Dvorana Danica. So pa bohinjski sir lahko okušali konec tedna v Mengšu...