Proti odlagališču

Tri krajevne skupnosti pozivajo Janeza Podobnika, naj opusti načrt gradnje centra za odpadke na Tromeji. Danes ustanovitev Krajevnega odbora Podbrezje in javna tribuna.

Podbrezje – Načrtovana gradnja gorenjskega centra za ravnanje z odpadki že dolgo vznemirja prebivalce v okolici primernih lokacij. Po nasprotovanju večine volivcev v krajevni skupnosti Kovor za umestitev centra na sedanji tržiški deponiji odpadkov so odločen NE za ureditev centra na meji občin Naklo, Radovljica in Tržič (Tromeja) izrekli tudi prebivalci severnega dela vasi Podbrezje. Zaradi ponovnih pogovorov o tej lokaciji so krajani Podbrezij 25. aprila pripravili protestni shod v Naklem. Kljub temu je občinski svet istega dne potrdil lokacijo Tromeja pod pogojem, da bo center zgrajen v skladu z evropskimi standardi, kar bi preprečilo kakršenkoli vpliv na okolje.

S to odločitvijo se ne strinjajo prebivalci krajevnih skupnosti Podbrezje, Ljubno in Kovor. S Krajevnim odborom Podbrezje v ustanavljanju, Gorenjskim ekološkim društvom, Lovsko družino Dobrča, Civilno iniciativo Kovor in društvom E – KOLO Radovljica so poslali apel ministru za okolje in prostor RS. V njem opozarjajo, da nasprotujejo gradnji gorenjskega centra za ravnanje z odpadki na Tromeji. Janeza Podobnika pozivajo, da dokončno odstopi od te lokacije. S tem bo dokazal, da kritično presoja nekatere občinske odločitve, ki postavljajo kratkoročne finančne učinke pred voljo ljudi. Navajajo tudi, da so odločitve sprejeli mimo volje prizadetih prebivalcev, zato se z upoštevanjem apela lahko izogne možnim nevšečnostim v prihodnje.

Prebivalci Bistrice, Podbrezij in Gobovc izpolnjujejo tudi dano pobudo na lanskem zboru za ustanovitev Krajevnega odbora Podbrezje. To se bo zgodilo danes, 18. maja, ob 19.30 v kulturnem domu v Podbrezjah. Po izvolitvi članov in predsednika odbora bodo predstavili razvojno strategijo Podbrezij do leta 2013. Sledila bo javna tribuna o ravnanju z odpadki in asfaltni bazi, na kateri bosta gosta strokovna svetovalka za ravnanje z odpadki dr. Marinka Vovk in Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 17. junij 2009 / 07:00

Vrtec bo v kontejnerju

Hudo prostorsko stisko v loških vrtcih naj bi do jeseni rešili s postavitvijo mobilnega vrtca ob vrtcu Najdihojca. V osmih oddelkih bi bilo prostora za 95 do 112 otrok. Ob letošnjem vpisu pa so jih za...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Skakalci na poletne tekme

Z današnjimi večernimi kvalifikacijami se v Hinterzartnu začenja Poletna velika nagrada v smučarskih skokih, v Nemčiji pa ne bodo manjkali naši orli.

Kultura / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Velika narava dveh

Lancovo - Galerija Brigita na Lancovem nad Radovljico z vmesnim premorom deluje že skoraj 20 let, vsako leto pa njena lastnica, akademska slikarka Brigita Požegar - Mulej v njej...

Kronika / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Ostali brez letalskih vozovnic

Oškodovanki nista poleteli na Tajsko, ker preko spleta plačanih letalskih vozovnic sploh nista prejeli.

Gospodarstvo / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Sibo: v 15 letih dve tovarni

V podjetju Sibo so programe tehničnih komponent in zapiral nadgradili s čisto proizvodnjo za farmacijo in medicino. V letu in pol bodo svoj promet podvojili.

Kranj / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Najprej obup, sedaj veselje

Petčlanska družina Jagodic-Kaštrun, ki je sredi maja po požaru ostala brez svojega doma, se je v torek vselila nazaj v prenovljeno najemniško stanovanje na Planini.