Ko se naveličate mesa
Vegansko-vegetarijansko gostilno Papala v Kranju obiščejo tudi ljudje, ki sicer jedo meso, saj je hrana zelo okusna.
Vegansko-vegetarijanska gostilna Papala v Kranju bo julija praznovala prvo obletnico delovanja. Lastnica družinske gostilnice, Janja Škrjanc, je povedala, da se je, preden je odprla lokal, ukvarjala z uvažanjem namazov IBI podjetja Lebe Gesund. »Kasneje je padla ideja, da bi začeli ponujati vegetarijansko hrano, ker se je povpraševanje po njej povečalo. Na začetku smo imeli nekakšen kiosk s hitro vegetarijansko prehrano, s sendviči in picami. Po treh letih smo dobili možnost, da odkupimo lokal, kjer je bila prej Zlata riba. Začetek je bil težak, saj se, poleg predsodkov o vegetarijanski hrani, tudi imena Zlata riba ni držal ravno dober glas. Sedaj imamo veliko tujih gostov, predvsem Italijanov, nekaj Angležev, Nemcev in Holandcev,« je povedala Janja Škrjanc. »Ponujamo hrano povsem brez mesa, vključujemo pa mleko, sir in smetano. Trudimo se, da bi bile vse sestavine ekološko neoporečne. Osnova pri jedeh je zelenjava, za testo pa uporabljamo ekološko polnovredno črno moko, iz katere pečemo pice, pecivo, štruklje in lepinje, s katerimi delamo burgerje, ki so po Kranju že kar znani. Jedilnik poskušam sestaviti tako, da vsebuje obrok vse sestavine, ki jih človek potrebuje preko dneva. Prilagajamo se tudi ljudem, ki so presnojedci, in tistim, ki so alergični na gluten. Najbolj znani smo po čemaževih štrukljih, ki jih z veseljem pokusijo tudi ljudje, ki sicer jedo meso, in po solati Papala. Vse jedi pripravljamo sproti in je zaradi tega treba včasih malo dlje počakati, a je zato toliko boljše,« je razložila lastnica.
Solata Papala
Sestavine:
- 180 g dimljenega tofuja v kosu
- 70 g gob
- manjša čebula
- zelena solata, radič
- manjši jajčevec
- pest pirine ali ajdove kaše
- sipna začimba
- ibi preliv
Priprava: Kašo skuhamo, odcedimo in ohladimo, damo na krožnik, na katerem bomo solato postregli, in prelijemo z ibi prelivom. Jajčevec zrežemo na približno 3 mm debele rezine in popečemo brez maščobe na teflonski ponvi, posujemo s sipno začimbo. Narežemo 3, približno 5 mm debele rezine tofuja, preostanek zrežemo na kocke, posujemo s sipno začimbo, lahko dodatno začinimo s sojino omako. Čebulo in gobe prav tako zrežemo na rezine. Na kokosovi masti najprej popražimo gobe, nato tofu in na koncu še čebulo. Solato okisamo in jo položimo čez ajdovo kašo. Na solato položimo rezine tofuja, potresemo s koščki tofuja in prelijemo z
ibi prelivom. Rezine jajčevca položimo po robu krožnika in na vsako položimo praženo
čebulo in gobe.
Gratinirani šparglji z rdečo lečo
Sestavine
- 400 g kuhanega krompirja
- 500 g špargljev
- 100 g rdeče leče
- 2 čajni žlici jušne začimbe
- sol
Sestavine za preliv
- 100 ml belega vina
- 300 ml sojinega ali riževega mleka
- 4 žlice moke
- 2 žlici olivnega olja
- 5 čajnih žlic jušne začimbe
- muškatni orešček
Priprava: Krompir olupimo in zrežemo na približno 6 mm debele rezine, šparglje operemo, odrežemo spodnji del in kuhamo približno 8 minut v slanem
kropu, zavremo 250 ml vode in 2 čajni žlici jušne začimbe, dodamo lečo in kuhamo
4 minute, v pekač naložimo krompir, šparglje in lečo, vse sestavine za preliv dobro zmešamo z metlico in prelijemo po pekaču, pečemo približno 20 minut pri 250 stopinjah
Raztrganka
Sestavine za biskvitno testo:
- 200 g moke
- 120 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 3 čajne žličke pecilnega praška
- 6 žlic sončničnega olja
- 1/4 litra gazirane mineralne vode
- lupina neškropljene limone
Sestavine za biskvitno testo zmešamo v gosto tekočo maso. Maso vlijemo v dobro namaščen in z drobtinami dobro posut pekač in pečemo pri 160-170 stopinjah 20-25 minut. Pečen biskvit prevrnemo iz pekača in ohladimo.V okroglo posodo trgamo biskvitno testo in ga polagamo na dno in ob stenah posode, nato prelijemo z pudingom in malo osladkanimi gozdnimi sadeži, nato spet trgamo in polagamo biskvitno testo in zopet vse prelijemo z vanilijevim pudingom in gozdnimi sadeži, tako vse do vrha posode. Napolnjeno posodo postavimo čez noč v hladilnik, da se sestavine spojijo. Pecivo postrežemo ohlajeno z zajemalko v obliki kroglic. Preden serviramo, polijemo z vročimi gozdnimi sadeži in mletimi lešniki.