Zlato za Žanovo žganje
Franc Žan iz Pševega je na ocenjevanju izdelkov iz sadja v okviru koroškega združenja Mostbarkeiten prejel zlato in srebrno priznanje.
Pševo – Združenje Mostbarkeiten, ki združuje predelovalce sadja pa tudi gostince, je letos pripravilo šesto mednarodno ocenjevanje izdelkov iz sadja Alpe Adria, na katerem je 180 kmetov in drugih predelovalcev sadja iz Avstrije, Italije, Nemčije in Slovenije sodelovalo s skupno 690 vzorci žganja, likerja, sadnega vina, sadnega soka in kisa. Po oceni komisije je 258 izdelkov prejelo zlato priznanje, 225 srebrno in 112 bronasto. Slovenska udeležba je bila letos slabša kot prejšnja leta, razlog za to naj bi bilo plačilo stroškov, kljub temu pa je bila Slovenija uspešna. Franc Žan iz Pševega je za jabolčno žganje prejel zlato priznanje in z njim postal tudi nacionalni prvak, za borovničev liker pa je dobil srebrnega. Kot je povedal, se z žganjekuho ukvarja že enaintrideset let, pred trinajstimi leti se je za predelavo sadja registriral kot samostojni podjetnik. Ob službi, zaposlen je v Zavarovalnici Triglav, se s to dejavnostjo ukvarja v popoldanskem času. Iz sadja, ki ga kupuje pri sadjarjih, pripravlja jabolčno in tepkovo žganje, sadjevec ter borovničev, medeni in limonin liker. Na Šutni gradi nov objekt za predelavo sadja, žganjekuha bo predvidoma končana jeseni, načrtuje pa tudi sušenje sadja, stiskanje mošta in izdelovanje sadnega kisa. Pri žganjekuhi je zdaj za razliko od preteklosti bolj malo ročnega dela, za kurjavo pa še vedno uporablja drva.