Lovske zmote

Globoko sem bila pretresena ob novici, da se je v lovskih krogih spet zgodila "pomota". Lovec blizu osemdesetih let je ustrelil medvedjega mladiča, ker je mislil, da se mu bliža divji prašič. Oprostite, to pa že presega vse meje. Da po pomoti ubiješ neko živo bitje, tu pa ni opravičila.

Nikoli nisem razumela pomena lovcev, potem sem pač spoznala, da je to ene vrste slovenska folklora. Tak človek se drugje v družbi ne more izkazati. Lahko pa se izkaže v gozdu - s puško na rami. Tam je pa močan.

Lovci so nam bili vedno predstavljeni kot veliki ljubitelji živali, za katere skrbijo, jih opazujejoin hranijo. In potem ubijejo.

Ta človek, ki je storil to dejanje, je lomastil po gozdu zvečer. Vsi, ki se čez dan mirno sprehajamo po gozdovih, vemo, da divjih živali ne moremo srečati. Sem pa tja vidimo kakšno srno, ki urno zbeži, ko nas začuti. Žival je pametnejša in se umakne. Nikoli ne bo napadla brez razloga, če pa bo izzvana, bo napadla. Normalno. Veliko hodim po gozdu, pa nikoli ne čutim strahu. Edino takrat me malo stisne, ko srečam možaka v zelenem, oboroženega, in ko vem, da se verjetno vračaiz bližnjeoštarije. Ja, takrat se pa še kar nekaj časa oziram za sabo. In tega moža potem naslednji dan srečam v trgovini in na cesti - vedno v lovski opravi. Vedno pripravljen na akcijo.

Divje živali so vsa tisočletja preživele same, brez pomoči človeka. Ne potrebujejo naše hrane, same se znajdejo. Narava sama naredi selekcijo. So tu, okrog nas, za božjo voljo, pustite jih že enkrat pri miru. Lovijo in hranijo se ponoči, takrat pa normalen človek nima v gozdu kaj iskati.

Zakaj hraniti divje živali, da se prekomerno razmnožijo, potem pa jih streljati? Kdo dovoli starčku imeti orožje, s katerim se zvečer odpravi v gmajno in strelja na vse, kar se v grmovju premika? Sem pa tja pa kakšen pihne tudi svojega lovskega tovariša.

Zelo me zanima, kakšna kazen bo doletela človeka, ki je ubil ubogega medvedka. Ali pa mu bo ta trofeja krasila domačo lovsko sobo?

Blanka Š.

Mengeš

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 22. junij 2021 / 14:13

Jutri začetek Čipkarskih dni

V Železnikih se bodo jutri začeli 59. Čipkarski dnevi, hkrati pa bo potekal tudi mednarodni projekt na temo prostovoljstva in udejstvovanja mladih pri ohranjanju dediščine.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 16. oktober 2014 / 23:08

Brezposelne spodbuja k podjetništvu

V Škofji Loki so odprli prvo pisarno Fundacije Sončni dan, ki bo mlade brezposelne spodbujala k samozaposlitvi ter zagotavljala mentorsko in finančno pomoč malim podjetnikom na začetku njihove poti.

Šport / četrtek, 16. oktober 2014 / 23:08

Smučarska blagajna je prazna

Naši alpski smučarji so večino denarja za novo sezono že porabili, saj naj bi izpad sponzorjev pomenil, da ga bo še manj, kot so ga načrtovali.

Mengeš / četrtek, 16. oktober 2014 / 23:08

Polje so preletavale rakete

Polja na Drnovem so minuli konec tedna zavzeli raketni modelarji iz štirinajstih držav, ki so se pomerili na finalnem tekmovanju svetovnega pokala.

Rekreacija / četrtek, 16. oktober 2014 / 23:08

Tekli po mamutovih poteh

Največ medalj in diplom so osvojili tekači Osnovne šole Bistrica pri Tržiču, drugi so bili tekači OŠ Gorje in tretji OŠ Stražišče.

Razvedrilo / četrtek, 16. oktober 2014 / 23:07

Rezervirano za Mišo Molk

V kranjski kavarni Khislstein 12.56 je druga sreda v mesecu namenjena pogovornim večerom Rezervirano za …, ki jih organizira Zavod za turizem Kranj v sodelovanju z zunanjo sodelavko Darjo Delavec. Tok...