Bučno olje

Bučno olje pridobivamo iz buč, ki so prišle v Evropo po odkritju Amerike. Pridobivamo ga iz semena, ki je obdano z lupino. Najboljše olje je iz štajerske buče imenovane tudi Cucurbita pepo var. styrriaca.

Semena vsebujejo veliko rastlinskih beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin. Olje vsebuje skoraj 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin. Največ je linolenske. Kvalitetno olje vsebuje skoraj 60 odstotkov te esencialne maščobne kisline. Bučna olja vsebujejo veliko beljakovin, katerih redka aminokislina kukurbitin ima posebno ugodne učinke, saj preprečuje rast prostatne žleze. Tako bučno olje (poleg konopljinega in lanenega) spada med hranilno najbogatejša olja. Esencialne omega 3 maščobne kisline, ki jih bučno olje vsebuje v visokem deležu, varujejo organizem pred vnetji, krepijo imunski sistem, varujejo srce in ožilje, znižujejo raven trigliceridov in povečujejo raven dobrega holesterola. Bučno olje deluje spodbudno na ves organizem, na kosti, mišice, sklepe in kožo. Kupujmo štajersko ali prekmursko bučno olje ali pa, kar je v današnjem času novost, ekstra deviško bučno olje, ki je prav tako, kot štajersko ali prekmursko plod slovenskega znanja. O njegovi kakovosti pa vse pove cena. Uporabljamo ga kot solatno olje, in pa kot začimbo pri pripravi riža, krompirja, omak, juh in kolačev. Zaradi svoje sestave ne prenese prav visoke temperature, zato ga ne uporabljamo za peko, ampak ga dodajamo toplim jedem, pri koncu.

Skutni namaz z zelišči in bučnim oljem

Potrebujemo: 25 dag skute, čajno žličko bučnega olja, sol, peteršilj, česen, čebulo, luštrek, krešo, sol, sveže mlet poper ter nekaj kapljic limoninega soka.

Skuto pretlačite, dodajte bučno olje, za dve žlici sesekljanih zelišč, solite in popoprajte po okusu, pokapljajte z limoninim sokom ter vse skupaj dobro premešajte.

Kremna cvetačna juha z bučnim oljem

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice masla, 1 manjšo sesekljano čebulo, 50 dag cvetače, 1 žlico moke, 1 l goveje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol in 2 žlici bučnega olja.

V kozici stopite maslo, dodajte sesekljano čebulo in pražite, da porumeni. Dodajte očiščeno in na kocke narezano cvetačo ter jo malo prepražite. Pomokajte, dobro premešajte in zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se cvetača zmehča. S paličnim mešalnikom juho zmiksajte, dodajte sladko smetano in solite po okusu. Tako pripravljeno juho prevrite in postrezite pokapano z bučnim oljem.

Listnata solata s prelivom iz krompirja in bučnega olja

Za 4 osebe potrebujemo: 8 rezin opečene slanine, 2 srednje velika krompirja, 2 dl mesne juhe, 2 žlici balzamičnega kisa, 3 žlice jabolčnega kisa, 4 žlice bučnega olja, 60 dag listnatih solat (motovilca, berivke, radiča, rukole, mlade špinače…), sol in sveže mlet poper.

Slanino z obeh strani popecite na ponvi, da postane povsem hrustljava. Krompir olupite, ga narežite na čisto majhne kockice in ga skuhajte v juhi, ki ste ji dodali balzamični kis. Kuhanega ohladite in ga začinite z jabolčnim kisom, bučnim oljem oljem, soljo in poprom. Preliv dobro premešajte in ga prelijte preko očiščene mešanice solat, potresite z zdrobljeno slanino ter takoj postrezite.

Vanilijev kremni sladoled z bučnim oljem

Potrebujemo: 2 jajci, 5 rumenjakov, 20 dag sladkorja, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 2 lista želatine, 0,5 l sladke smetane in nekaj žlic bučnega olja.

Jajci, rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor stepajte v kotličku nad soparo, dokler zmes dobro ne naraste in se zgosti. Kremo odstavite, primešajte v vodi namočeno želatino in jo na ledu stepajte, dokler se ne ohladi. Primešajte stepeno sladko smetano, nalijte v model in zamrznite. Tako pripravljen sladoled poljubno oblikujte in ga prelijte z bučnim oljem ter takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Lepote Planine pod Golico v fotografiji in besedi

Ob prazniku narcis so pripravili razstavo fotografij in pesmi ter proze o Planini pod Golico.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 17. julij 2018 / 20:00

Neznanec oropal trgovino

Zalog pri Cerkljah – Neznani storilec je v petek popoldne oropal trgovino v Zalogu pri Cerkljah. Okoli 16.35 je vstopil v trgovino, zagrozil z orožjem, nato pa odtujil denar, so sporočili s Policij...

Kronika / torek, 17. julij 2018 / 20:00

Iz vozička ukradla torbico

Kranj – Kranjski policisti iščejo mlajšo žensko, ki je v soboto dopoldne v živilski trgovini v Kranju okradla nepazljivo nakupovalko. Iz njenega nakupovalnega vozička je odtujila torbico, jo skrila...

Rekreacija / torek, 17. julij 2018 / 19:59

Jubilejni zlati čipki za Laro in Andreja

V Športnem društvu Kamikaze Železniki so minulo soboto pripravili že dvajseto rekreativno kolesarsko dirko za zlato čipko.

Kultura / torek, 17. julij 2018 / 19:45

Zgodbe, ki jih skrivata nakit in tetovaža

V Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju je na ogled odlična muzejska razstava z naslovom Nakit ostane – Dediščina, naš najdragocenejši nakit. Na ogled je arheološki nakit iz Beograda, Tolmina, Breži...

Šport / torek, 17. julij 2018 / 19:44

Čestitke in torta za Tino

Plavalki kranjskega Triglava Tini Čelik so ob novi medalji na mladinskem evropskem prvenstvu ob domačem bazenu pripravili prisrčen sprejem, Tina pa je obljubila, da se bo pogumno spopadla tudi s člans...