Glikemični indeks živil in teža

Če v internetni brskalnik vtipkate hujšanje, dobite 144 tisoč zadetkov. Če vtipkate "overweight" (angleško predebel), število strani, ki ustrezajo ključni besedi, znaša 15 milijonov.

Dieta GI iz prehrane ne izloča celih skupin živil in življenja ne spremni v »preštevalnico« gramov in kalorij . Zdravo prehranjevanje je bolj kot za nekaj odvečnih kilogramov pomembno za najbolj pomembno vrednoto sploh: zdravje.

Pomislite - petnajst milijonov zadetkov za nekaj, o čemer vse pove en stavek: manj jesti in se več gibati. Pa je res tako preprosto? Naša telesa že dolgo niso več samo nekaj, kar nam je dala narava in s čimer bi se kar tako sprijaznili. Nekaj so, v kar je treba vlagati, nekaj, za kar je treba skrbeti, še posebej, če (in ko) je kilogramov preveč. In ker smo po naravi nagnjeni k iskanju lahkih poti, se kaj hitro ujamemo v past globalnega posla, ki ni nič manj škodljiv kot »jej-pa-boš-srečen« industrija hrane: hujšanja.

Dieta, ob kateri nismo lačni

Diet, ki vse po vrsti obljubljajo tisto, za kar pravzaprav ne potrebujemo nobenih navodil, vsaj toliko časa, dokler še nismo pretežki (za kar mora biti naš indeks telesne teže, ki ga izračunamo tako, da kvadrat svoje telesne višine v metrih delimo s številom kilogramov, več kot 25), je kot listja in trave. Pa vendar jih je kar 95 odstotkov neuspešnih. Vzrok je v tem, da se jih preprosto ne moremo držati, ker nas prvič, puščajo ves čas lačne, in drugič, zahtevajo nenehno preštevanje kalorij in gramov. Dieta, ki jo je razvil dr. David Jenkins, je drugačna. Temelji na spoznanjih o vlogi insulina pri uravnavanju količine sladkorja v krvi. Ko prebavljena hrana pride v kri, se v njej poveča količina sladkorja. Trebušna slinavka zato izloča hormon insulin, ki skrbi za to, da je sladkorja v naši krvi ravno prav – torej odstranjuje odvečni sladkor. Velike količine insulina zavirajo porabljanje maščobe, v katero se spremeni odvečna glukoza, in spodbujajo njeno kopičenje v telesu. Majhne količine insulina v krvi imajo nasprotni vpliv: spodbujajo porabljanje maščob in zavirajo občutek lakote. Stvar, ki vpliva na to, koliko insulina bo trebušna slinavka izločala, pa ni odvisna samo od količine hrane, pač pa od njene vrste oziroma njenega glikemičnega indeksa. Glikemični indeks (GI) je enota, s katero merimo hitrost, s katero se hrana v telesu razgradi v krvni sladkor. Njene vrednosti so od 1 do 100. Višje, kot so, hitreje se hrana razgradi, kar pomeni hiter porast sladkorja v krvi in temu primerno večje količine insulina. Dieta GI temelji prav na tem spoznanju: spodbuja uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom in omejuje uživanja živil z visokim glikemičnim indeksom.

 

Prednosti diete GI

Zelo pomembna prednost diete GI je, da spremeni naše prehrambene navade. Ker našega telesa ne sili v skrajnosti, je pri njej razmeroma lahko vztrajati. Nič ni narobe, če se je držimo do konca življenja – pravzaprav velik del tistih, ki se je lotijo, stori prav to, in se obenem nauči zdravega prehranjevanja. Glavna njena pomanjkljivost je, da je včasih težko določiti pravi glikemični indeks živil, sploh, če so pakirana in vsebujejo dodane snovi, na primer sol in maščobe. Dieta GI se izogne številnim pastem drugih diet: iz prehrane ne izloča celih skupin živil, ne predpisuje drastičnih sprememb navad in življenja ne spremeni v »preštevalnico« gramov in kalorij. Ne obremenjuje ledvic in ne zvišuje ravni holesterola v krvi, in ker je bogata z vitamini in minerali, pomaga preprečevati številne bolezni. Splošno počutje se izboljša, energije imamo več, zato se lahko lotimo stvari, za katere prej nismo bili sposobni. Kmalu izgubljanje kilogramov postane samo še stranska posledica spremenjenega načina življenja. Ko se krog izboljšano počutje – veselje do življenja - manj kilogramov sklene, stopimo na pot zdravega prehranjevanja, ki je bolj kot za odvečno maščobo pomemben za najbolj pomembno vrednoto sploh: zdravje.

 

 

Glikemični indeks posameznih živil

Dieta GI živila razvršča v tri kategorije: zeleno, rumeno in rdečo. V zeleni so tista živila, ki imajo nizki glikemični indeks in jih lahko uživamo prosto, v rumeni so tista, ki imajo srednje visok glikemični indeks in ki naj bi jih uživali občasno. V rdeči kategoriji pa so živila z visokim glikemičnim indeksom, ki naj bi jih uživali čim manj. Za dieto GI veljajo vsa pravila zdravega prehranjevanja: jemo petkrat na dan, ob istih urah, hrano uživamo počasi, glavni obrok je zajtrk, med posameznimi obroki pijemo dovolj vode ter na jedilnik »uvedemo« redno telesno vadbo.«

Živila z nizkim glikemičnim indeksom (Vir: GI dieta)

Zelena 35 Mandljevo mleko 20
Grah (sveži) 35 Bambus 20
Sezamovo seme 35 Jajčevci 20
Pomaranče (svež sadež) 35 Limonin sok - nesladkan 20
Slive (svež sadež) 35 Fruktoza, sadni sladkor 20
Sončnična semena 35 Tofu 20
Paradižnikova omaka (brez sladkorja) 35 Artičoke 20
Jogurt 35 Palma areka 20
Jabolko (svež sadež) 35 Kakav v prahu brez sladkorja 20
Rjavi fižol 35 Sojino mleko 20
Fige (svež sadež) 35 Šparglji 15
Sladoled s fruktozo 35 Otrobi (ovseni, pšenični.) 15
Nektarine (svež sadež) 35 Brstični ohrovt 15
Breskve (svež sadež) 35 Zelena 15
Granatno jabolko (svež sadež) 35 Cikorija, endivija 15
Kompot brez sladkorja 35 Bučke 15
Paradižnikov sok 35 Janež 15
Beli fižol 35 Ingver 15
Kvas 35 Por 15
Marelice (svež sadež) 30 Olive 15
Korenje (surovo) 30 Kikiriki 15
Česen 30 Pistacija 15
Džem (brez sladkorja) 30 Kislo zelje 15
Mleko 30 Sladka paprika 15
Mleko v prahu ali sveže 30 Mandlji 15
Paradižnik 30 Črni ribez 15
Leča 30 Brokoli 15
Stročji fižol 30 Zelje 15
Grenivke 30 Cvetača 15
Marmelada brez sladkorja 30 Čili 15
Hruške (svež sadež) 30 Kumare 15
Skuta 30 Kalčki 15
Mandarine, tangerine 30 Lešniki 15
Surova repa 30 Gobe 15
Borovnice 25 Čebula 15
Temna čokolada (več kot 70% kakava) 25 Hren 15
Kosmulje 25 Zelena solata 15
Kikirikijev namaz, pire (nesladkan) 25 Šalotka 15
Rdeče grozdičje 25 Soja 15
Jagode (svež sadež) 25 Špinača 15
Lešnikov namaz (nesladkan) 25 Orehi 15
Robidnice 25 Avokado 10
Češnje 25 Kis 5
Zelena leča 25

Začimbe (peteršilj, bazilika, origano,

cimet, vanilija)

5
Malina (svež sadež) 25 Raki 5
Grah posušen 25
Mandljev namaz (nesladkan) 25

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 18. maj 2021 / 16:00

Kuha za svoje veselje

»Sodelovanje je bila odlična preizkušnja,« po odhodu iz MasterChefa pravi Dušan Šubic.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Anketa: Pazljivi pri zelenjavi

V medijih v zadnjem času vsak dan beremo in poslušamo o žrtvah, ki jih je terjala bakterija E.coli. Ljudi smo povprašali, ali so zdaj bolj pazljivi pri nakupih zelenjave, kje jo kupujejo, se bojijo po...

Kultura / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Zgodovinski gojzarji

Letos 13. maja je minilo 32 let, odkar sta Kranjčana Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj kot prva Slovenca stopila na vrh najvišje gore sveta. Z vrha Mount Everesta, kot goro imenujemo na Zahodu,...

GG Plus / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Vaš razgled

Prosti čas / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Ljubim te - spremeni se!

V okviru Tržiških kulturnih prireditev bo v nedeljo, 12. junija, ob 20. uri v Kulturnem centru Tržič ponovitev muzikala Ljubim te – spremeni se!, v katerem se v igralsko pevski vlogi predstavlja...

GG Plus / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Se razumemo?

Ker so to nedeljo binkošti, obudimo najprej spomin na svetopisemski prizor, v katerem se Sveti Duh na 50. dan po veliki noči spusti na Kristusove apostole. »Ko je prišel binkoštni dan, so bili vs...