Smlednik bo letos na očeh evropskih ocenjevalcev najlepših krajev, zato bo veliko še potrebno urediti, kar se zavedajo tudi Doran Konjar (predsednik TOD), Olga Konjar (tajnica KS in TOD) in Zdravko Debeljak (predsednik KS).

Smlednik se bo predstavil Evropi

Lani se je Smlednik uvrstil v ožji izbor "naj" krajev v Sloveniji, letos pa ga bodo ocenjevali še evropski ocenjevalci.

Smlednik – Smlednik je lani v kategoriji drugi kraji po izboru komisije Turistične zveze Slovenije zasedel 3. mesto in se na podlagi tega letos lahko prijavil na evropsko tekmovanje ocenjevanja najlepših krajev, ki ga poznamo pod imenom Entente Florale Europe. Gre za gibanje, ki deluje že več kot tri desetletja, pred devetimi leti pa je v ugledno druščino 12 evropskih držav vstopila tudi Slovenija. Gibanje si prizadeva ohraniti in izboljšati bivalne pogoje in turistično ponudbo skozi izboljšanje urejenosti okolja in trajnostni razvoj.

K slednjemu stremijo tudi v Smledniku. Po lanskem 3. mestu je Doran Konjar, predsednik TOD Smlednik, izrazil željo, da bi bili radi tudi drugi, pa prvi, sedaj pa so očitno ti dve stopnički preskočili, a Konjar pravi: »To ne pomeni, da letos ne moremo tekmovati tudi na državnem ocenjevanju.« Zagotovo je nominacija za evropsko ocenjevanje pohvala za tamkajšnje turistične delavce, ter seveda za cel kraj. Ocenjevanje bo potekalo 3. avgusta, do takrat pa Smlejce čaka še veliko dela, ki pa ga ne bo moč izpeljati brez pomoči celotne občine. »Potrebno bo pripraviti protokol, ponatisniti in prevesti promocijski material, pripraviti predstavitveni film, ocvetličiti javne površine in hiše, urediti cestno-prometne označbe krajev in znamenitosti, veliko bo dela tudi na komunalnem področju: urediti parkirni prostor pred mrliškimi vežicami, dohodno pot na Kalvarijo, cesto na Stari Grad, izvesti popravila asfaltiranih cest, urediti bankine ob asfaltu,« je povedal Konjar in dodal: »V sodelovanju z ožjo in širšo lokalno skupnostjo smo že v preteklosti izpeljali kar nekaj projektov, slednji pa je nekakšna krona vsega. V prijavi smo izpostavili dva naša projekta, ki ga bodo zagotovo ocenjevali: Kalvarijo s Starim gradom in trg sv. Urha. Omenili smo tudi mokrišče v Hrašah, kamp v Dragočajni, Zbiljsko jezero. Seveda pa to ni le projekt TOD, temveč celotne KS in tudi občine.«

V Smledniku se zavedajo, da je to priložnost, ki je ne dobi vsaka vas: »Upam, da bodo ljudje pritegnili k temu, da bomo vse vasi v KS še bolj uredili, pa ne le zgolj zaradi tega »tekmovanja«, na podlagi katerega pa bodo ljudje zagotovo še bolj poznali Smlednik. Pogovarjali smo se že z županom, saj bo ocenjevanje potegnilo za seboj precejšnja finančna sredstva. Krajane bomo v največji meri o projektu obvestili na očiščevalni akciji, ki se je vsako leto udeleži več kot sto ljudi iz cele KS. Ustanovili bomo tudi poseben odbor. Največ težav pričakujemo na področju komunale,« pravi Zdravko Debeljak, predsednik KS Smlednik. Olga Konjar, tajnica TOD in KS, pa je še dodala: »Ponosni smo, da je bilo opaženo naše delovanje na različnih področjih.« Če bo Smlednik na ocenjevanju uspel, bo delegacija na podelitev potovala v London. Lani sta iz Slovenije nagrado dobila Šenčur (bron) in Križeča vas (srebro).

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 19. maj 2008 / 07:00

Zagovorništvo otrok in mladostnikov

Slovenska pravna zakonodaja ni prijazna do otrok. Otroci, ki imajo probleme, najsi gre za nasilje v družini, zlorabe, zanemarjanje ali drugo, marsikdaj nimajo ustreznega sogovornika in zaupnika.

Objavljeno na isti dan


Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Smlednik se bo predstavil Evropi

Lani se je Smlednik uvrstil v ožji izbor "naj" krajev v Sloveniji, letos pa ga bodo ocenjevali še evropski ocenjevalci.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Prvenstvo v "trkljanju" pirhov

Turistično društvo Pirniče je letos prvič organiziralo velikonočno "trklanje" pirhov.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

"Ferbec mora nekaj koštat"

Peter Škof iz Žlebov se je letos prvič lotil "kuhanja kope". Po osmih dneh so bili znani rezultati.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Ob jubileju prenovili zadružno stavbo

Kmetijska zadruga Medvode je ob koncu marca praznovala 60-letnico obstoja.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Prijateljice pritekle do naslova

Anamarija Lampič iz Valburge, ter Anja in Nina Žavbi Kunaver iz Zbilj, so letošnjo zimo postale državne prvakinje v teku na smučeh. Zmagale so v štafeti med mlajšimi deklicami.