Z vstopnino do nujne obnove

Na blejskem otoku so začeli obnovitvena dela. Če bo vreme lepo, naj bi bila najnujnejša končana že do konca tega meseca.

Bled – »Čeprav smo že ob pregledih vseh streh na otoku vedeli, da je obnova nujno potrebna, pa so gradbeniki to znova potrdili te dni, ko so začeli strehe objektov na otoku odkrivati. Če bo šlo vse po načrtih in bo vreme za delo ugodno, naj bi opeko zamenjali do konca meseca, sicer se lahko dela zavlečejo za teden ali dva. Tudi v tem času bo obisk otoka mogoč, saj je gostov na Bledu vsak dan več. Ob lepih dneh od vstopnine, ki je za odrasle obiskovalce po tri evre, zberemo tudi od 500 do 600 evrov, ves denar pa je namenjen obnovi, ki bo po predračunu stala nekaj več kot sto tisoč evrov. Najdražji je prevoz materiala s helikopterjem, vendar je takšen prevoz najhitrejši in najlažji,« pravi blejski župnik Janez Ambrožič in dodaja, da so za izvajalca del izbrali Gradbeno podjetje Bohinj, ki je pripravilo najugodnejšo ponudbo. Ker so s helikopterjem morali na otok prepeljati tudi material za oder, sedaj razmišljajo, da bi hkrati očistili in prepleskali tudi fasado zvonika, prenoviti pa bo treba tudi vodovod. »V dogovoru z županom Janezom Fajfarjem bomo našo ponudbo na otoku še popestrili, saj bomo to soboto odprli razstavo oblačil naših prednikov v glini. Odprli bomo tudi razgledni stolp, letos pa je tudi izredno zanimanje za poročne slovesnosti na otoku, tako da 7. julija na primer nimamo več niti enega prostega termina,« še pravi Janez Ambrožič, ki se ne more sprijazniti z dejstvom, da postopek denacionalizacije blejskega otoka (kot je znano, ga Cerkev zahteva v naravi) še vedno ni končan, kar pomeni, da ne morejo dobiti denarja za obnovo ne iz državnega proračuna ne iz evropskih skladov. »Treba se je obnašati po evropsko. V Evropi pa ni državnih stvari, tudi spomeniki so v privatnih rokah, država ima le nadzor, da zanje skrbijo. Država je običajno pač slab skrbnik, nam pa ni vseeno, da objekti propadajo,« dodaja blejski župnik Ambrožič.

               

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 29. maj 2021 / 10:05

Gospodarstvo lani poslovalo slabše

V gorenjskem gospodarstvu se je lani zmanjšalo število zaposlenih, prav tako prihodki, neto čisti dobiček in neto dodana vrednost.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 18. december 2014 / 14:11

Glasbena simfonija

Kulturni hram Ignacija Borštnika v Cerkljah je minuli četrtek gostil občinski novoletni koncert, na katerem sta skupaj nastopila Policijski orkester in solistka Eva Černe.

Kronika / četrtek, 18. december 2014 / 14:09

Za izvedenca je zdrav, za odvetnika daleč od tega

Kranjsko sodišče je sojenje nekdanjemu direktorju KGZ Lesce Emilu Peternelu in nepremičninarju Danijelu Smuku preložilo zaradi zdravstvenih težav prvoobtoženega.

Kronika / četrtek, 18. december 2014 / 14:03

Med smuko grdo padel

Vogel – Na smučišču Vogel se je pred dnevi huje poškodoval smučar iz Ljubljane, ki je grdo padel po oplazenju z drugo smučarko. Ponesrečenca so z vojaškim helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Pol...

Gorenjska / četrtek, 18. december 2014 / 14:02

Zgolj služba ali poslanstvo

Na razpis za direktorja javnega zavoda Triglavski narodni park se je prijavilo 13 kandidatov, enega manj so povabili na razgovor na ministrstvo za okolje in prostor.

Šport / četrtek, 18. december 2014 / 13:55

Izzivov še ne bo zmanjkalo

Tako Marcel Rodman kot člani naše hokejske reprezentance, ki je drugo leto zapored postala najboljša slovenska ekipa leta, imajo v tej sezoni nove izzive, največji pa je uspešno nastopanje med svetovn...