Mesarji iščejo izhod iz krize.

Živina ven, nazaj pa izdelki

Rejci so lani v druge države prodali 27.820 govedi, del se jih je v obliki mesnih izdelkov vrnil nazaj. Mesarji ob vse večji konkurenci in zniževanju cen iščejo izhod iz krize.

Obseg trgovinske menjave Slovenije z drugimi državami se je pri mesu in mesnih izdelkih v zadnjih letih povečal, vendar pa Slovenija od leta 2004 več uvozi kot izvozi. Lani je izvozila za 117 milijonov evrov, uvozila pa za 145 milijonov.

Kranj – Slovenska mesno predelovalna industrija se je znašla v težavnem položaju. Njeni kakovostni izdelki predvsem zaradi slabe prepoznavnosti Slovenije v Evropski uniji težko najdejo svoje mesto v trgovinah posameznih držav ali v ponudbi hotelskih verig, hkrati pa turistični obisk Slovenije tudi še ni tako velik, da bi bistveno vplival na porabo mesa in mesnih izdelkov, ugotavlja Boris Jež, generalni sekretar Gospodarskega interesnega združenja Meso – izdelki, in poudarja, da slovenska mesna predelava izvozi komaj 14 odstotkov svoje proizvodnje, kar je manj kot v primerljivih evropskih mesno predelovalnih industrijah. »Napočil je trenutek, ko moramo domačim »mesarjem« zagotoviti enakovredno vlogo v zaostrenem tržnem boju. V prihodnje ne bomo dovolili, da bi nas kdorkoli, tudi trgovske verige ne, obravnaval diskriminatorno v primerjavi s tujimi ponudniki,« je dejal Jež in za primer navedel živinorejce, ki so po vstopu Slovenije v Evropsko unijo hitro prilagodili svojo prodajno politiko. Samo lani so prodali 27.820 govedi v druge države, največ v Avstrijo in Italijo, tamkajšnja dobro organizirana mesna predelava pa kakovostno slovensko meso predela v izdelke z višjo dodano vrednostjo, s katerimi potem polnijo tudi slovenske trgovine. Slovenski »mesarji« se ob vse hujši konkurenci in zapiranju cenovnih škarij dobro zavedajo, da je izhod iz krize povezovanje in s tem zmanjševanje poslovnih stroškov, hkrati pa tudi boljše sodelovanje v »verigi« in boljša promocija kakovostnih izdelkov doma in v tujini.

Cene so se realno znižale

Maloprodajne cene mesa in mesnih izdelkov so se po ugotovitvah agrarnega ekonomista Aleša Kuharja od leta 2000 realno znižale za deset odstotkov, največ cene predelanega mesa (za 23 odstotkov) in svežega mesa (za 13 odstotkov). Zanimivi so tudi podatki o razmerju med deleži pridelave, predelave in trgovine v ceni posameznega izdelka. Pri svinjskem stegnu si rejci vzamejo 40,8 odstotka, predelava 22,8 in trgovina 27,5 odstotka, razliko predstavlja davek na dodano vrednost. Pri poltrajni klobasi je delež pridelave 26,5-odstotni, predelave 29,7-odstotni, trgovine 36-odstotni in DDV-ja 7,8-odstotni, pri trajni salami pa si rejci vzamejo 17,1 odstotka, mesarji 31,1, trgovci 43,3 in država 7,8 odstotka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 12. januar 2009 / 07:00

Raje pojejo, kot tekmujejo

V tej sezoni je oddaja Piramida dobila povsem nov trio.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 10. november 2014 / 14:07

Prekuhavanje ni več potrebno

Škofja Loka - Iz Loške komunale so danes sporočili, da uporabnikom javnega loškega vodovoda ni več potrebno prekuhavati vode pred zaužitjem. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je pr...

Zanimivosti / ponedeljek, 10. november 2014 / 13:43

Prisego posneli

Na ustanovni seji novega škofjeloškega občinskega sveta je svečano prisegel tudi v drugem krogu izvoljeni župan Miha Ješe. Njegove besede ob prisegi so očitno naredile močan vtis na zbrane...

Razvedrilo / ponedeljek, 10. november 2014 / 13:42

Oranžna lepotica

Mandarine v dolini Neretve imenujejo tudi 'rumeno neretvansko zlato'. Oranžnih lepotic je več vrst. Ene zorijo prej, druge kasneje. Najbolj okusne so sveže, utrgane naravnost z drevesa. Ker je bil izl...

Zanimivosti / ponedeljek, 10. november 2014 / 13:14

Lastnika pri sladoledarju

Zgornja fotografija je bila posneta v bližini sladoledarskega kioska pri Globusu v Kranju, zato bi lahko sklepali, da sta lastnika med hlajenjem s sladoledom osvežitev privoščila tudi svojima avtom...

Nasveti / ponedeljek, 10. november 2014 / 13:13

Panonska feratica

Ravna gora (660 m) - Kdo bi si mislil, da panonski svet premore kakšno feratico? Ampak jo. Luštno. Na vstopu direktno, strmo. Čelada obvezna. Edinstven pogled na Slovenijo.