Na ekološki kmetiji Pr´ Gorjup na Podjelju v Bohinju postrežejo bohinjsko zaseko, sir mohant in druge dobrote. (Foto: T. Jeseničnik, www.slovenia.info/uzivajmo brez meja)

Uživajmo ob dobrih jedeh

V novem prospektu Uživajmo brez meja se z značilnimi jedmi in pijačami predstavlja tudi Gorenjska.

Edith Kerschbaumer, direktorica deželnega združenja turističnih kmetij avstrijske Koroške: »Raziskave kažejo, da se kar 41 odstotkov turistov odloča za izbiro turistične destinacije na podlagi hrane in pijače.«

Zgornji Brnik – Kmetijsko gozdarski zavod Celje je v okviru projekta Uživajmo brez meja izdal prospekt, ki predstavlja najbolj zanimiva gastronomska doživetja od Gorenjske prek avstrijske Koroške do Prekmurja. Kot je na četrtkovi predstavitvi prospekta v Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku dejala vodja projekta Vesna Čuček, želijo s prospektom povečati vlogo značilnih regionalnih jedi v gastronomski ponudbi ter navdušiti turiste za gastronomske izlete, potovanja in počitnice. Prospekt, ki je izšel v nakladi 257 tisoč izvodov, od tega 190 tisoč v nemškem jeziku, spremlja tudi 170 programov gastronomskih doživetij na uradnem slovenskem turističnem informacijskem portalu. Skupaj s predstavniki združenja turističnih kmetij avstrijske Koroške, ki so bili pobudniki projekta, so v predloge za gastronomske užitke vključili 1.100 turističnih kmetij, sadjarjev, vinarjev, oljarn, zeliščnih kmetij, kmetij s peko kruha ali predelavo mleka in drugih ponudnikov.

Kaj lahko h gastronomskim užitkom prispeva Gorenjska? Kot je v prospekt zapisal etnolog prof. dr. Janez Bogataj, je za gorenjsko gastronomsko regijo značilna močna dediščina mlečnih izdelkov, jedi iz ajde, ajdove, prosene in ješprenjeve kaše, zelja in repe ter nekaterih poltrajnih in trajnih izdelkov ob kolinah. Regija tudi ni enovita, ampak jo sestavlja več manjših, s posebnostmi in izjemnostmi vsakdanje in praznične prehrane. Širša Gorenjska je domovina kranjske klobase. V Gornjesavski dolini priporočajo rateške, podkorenške ter kocove krape. V Bohinju so znani po bohinjskem mohantu, bohinjski zaseki in bohinjskih koruznih žgancih. V Tržiču in okolici kuhajo znamenito tržiško bržolo. Na Loškem je doma vrsta značilnih jedi, med njimi loška smojka, loška mešta, visoška pečenka in dražgoški kruhki. Na Veliki planini pripravljajo manjše okrogle sire trniče. Gorenjska posebnost so tudi govnač, masovnik, mavžlji ali maželni, godla, gorenjska prata, gorenjski želodec – in še bi lahko naštevali.

 

Projekt Uživajmo brez meja, ki se bo aprila končal, je vreden 173 tisoč evrov, od tega bo tri četrtine zagotovila Evropska unija v okviru Interregovega programa čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo, ostalo pa slovenska država. Projektni partnerji želijo s projektom nadaljevati, kar bo možno, saj tudi program čezmejnega sodelovanja za obdobje 2007 – 2013 daje velik poudarek turizmu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 11. januar 2020 / 14:07

Otrok sam razstavil svetlobno raketo

Bled – Blejski policisti so končali preiskavo okoliščin poškodovanja otroka s pirotehničnim izdelkom, o čemer smo poročali v torek. Ugotovili so, da je otrok sam razstavil svetlobno raketo in z nje...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

Nekaj najlepšega o Sloveniji

Najboljše fotografije Bogdana Kladnika in najlepše pesmi Shirlie Roden, posvečene Sloveniji, združene v knjigi in zgoščenki z naslovom Preprosto Slovenija - Simply Slovenia.

Zanimivosti / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

Anketa: Raje zvezdnik kot politik

Jutri je še zadnji dan za pustne norčije, še zadnja priložnost, da se našemimo in spremenimo svojo identiteto. V katerega politika ali drugega znanega Slovenca bi vi se preoblekli na pustni dan?

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

IBI le za prekupčevanje

Vse kaže, da nima nihče več resnih namenov z IBI-jem, nekdanjim ponosom kranjske tekstilne industrije. Tkanina Celje ga je nekaj tednov po odkupu prodala.

Kranj / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

Odslej tudi inženirji informatike

V Tehniškem šolskem centru (TŠC) Kranj bodo v prihodnjem študijskem letu začeli izvajati še višješolski strokovni program informatika.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

V Vršajnu že gradijo

Lani je Občina Gorenja vas-Poljane v sodelovanju z lastniki zemljišč začela graditi komunalno infrastrukturo v novem naselju Vršajn, kjer bo prostora za 17 družinskih hiš.