Na ekološki kmetiji Pr´ Gorjup na Podjelju v Bohinju postrežejo bohinjsko zaseko, sir mohant in druge dobrote. (Foto: T. Jeseničnik, www.slovenia.info/uzivajmo brez meja)

Uživajmo ob dobrih jedeh

V novem prospektu Uživajmo brez meja se z značilnimi jedmi in pijačami predstavlja tudi Gorenjska.

Edith Kerschbaumer, direktorica deželnega združenja turističnih kmetij avstrijske Koroške: »Raziskave kažejo, da se kar 41 odstotkov turistov odloča za izbiro turistične destinacije na podlagi hrane in pijače.«

Zgornji Brnik – Kmetijsko gozdarski zavod Celje je v okviru projekta Uživajmo brez meja izdal prospekt, ki predstavlja najbolj zanimiva gastronomska doživetja od Gorenjske prek avstrijske Koroške do Prekmurja. Kot je na četrtkovi predstavitvi prospekta v Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku dejala vodja projekta Vesna Čuček, želijo s prospektom povečati vlogo značilnih regionalnih jedi v gastronomski ponudbi ter navdušiti turiste za gastronomske izlete, potovanja in počitnice. Prospekt, ki je izšel v nakladi 257 tisoč izvodov, od tega 190 tisoč v nemškem jeziku, spremlja tudi 170 programov gastronomskih doživetij na uradnem slovenskem turističnem informacijskem portalu. Skupaj s predstavniki združenja turističnih kmetij avstrijske Koroške, ki so bili pobudniki projekta, so v predloge za gastronomske užitke vključili 1.100 turističnih kmetij, sadjarjev, vinarjev, oljarn, zeliščnih kmetij, kmetij s peko kruha ali predelavo mleka in drugih ponudnikov.

Kaj lahko h gastronomskim užitkom prispeva Gorenjska? Kot je v prospekt zapisal etnolog prof. dr. Janez Bogataj, je za gorenjsko gastronomsko regijo značilna močna dediščina mlečnih izdelkov, jedi iz ajde, ajdove, prosene in ješprenjeve kaše, zelja in repe ter nekaterih poltrajnih in trajnih izdelkov ob kolinah. Regija tudi ni enovita, ampak jo sestavlja več manjših, s posebnostmi in izjemnostmi vsakdanje in praznične prehrane. Širša Gorenjska je domovina kranjske klobase. V Gornjesavski dolini priporočajo rateške, podkorenške ter kocove krape. V Bohinju so znani po bohinjskem mohantu, bohinjski zaseki in bohinjskih koruznih žgancih. V Tržiču in okolici kuhajo znamenito tržiško bržolo. Na Loškem je doma vrsta značilnih jedi, med njimi loška smojka, loška mešta, visoška pečenka in dražgoški kruhki. Na Veliki planini pripravljajo manjše okrogle sire trniče. Gorenjska posebnost so tudi govnač, masovnik, mavžlji ali maželni, godla, gorenjska prata, gorenjski želodec – in še bi lahko naštevali.

 

Projekt Uživajmo brez meja, ki se bo aprila končal, je vreden 173 tisoč evrov, od tega bo tri četrtine zagotovila Evropska unija v okviru Interregovega programa čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo, ostalo pa slovenska država. Projektni partnerji želijo s projektom nadaljevati, kar bo možno, saj tudi program čezmejnega sodelovanja za obdobje 2007 – 2013 daje velik poudarek turizmu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Osnovnošolci v evropski vasi

Že enajsto leto zapored tudi gorenjski osnovnošolci sodelujejo v projektu Evropska vas, katerega cilj je spodbujanje medkulturnega razumevanja, tolerance, solidarnosti in spoznavanja drugih narod...

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / četrtek, 16. november 2017 / 19:01

V žirovniški občini dražja komunala

Občani žirovniške občine bodo plačevali več za ravnanje z odpadki in oskrbo s pitno vodo.

Škofja Loka / četrtek, 16. november 2017 / 19:00

Delavnica Naš dom brez odpadkov

Škofja Loka – Razvojna agencija Sora v sodelovanju z Občino Škofja Loka prireja delavnico z naslovom Naš dom brez odpadkov – manj smeti, več prihrankov in časa. Potekala bo v ponedeljek, 20. novemb...

Šenčur / četrtek, 16. november 2017 / 18:59

S krstom naredili iz mošta vino

Šenčur – Peto leto že društvo ljubiteljev slovenskih vin iz Šenčurja na martinovo prireja krst mošta. »Gorenjski kraji niso vinorodni, vina pa je dovolj in tudi pijemo ga radi,« meni predsednik dru...

Gospodarstvo / četrtek, 16. november 2017 / 18:53

Ob priznanjih »odmevajo« dobre zgodbe

Zveza kmetic Slovenije vsako leto ob svetovnem dnevu kmetic izbere in razglasi kmetico leta, Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije spodbujata inovati...

Gospodarstvo / četrtek, 16. november 2017 / 18:14

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 30. oktobrom in 5. novembrom, ko je bilo zaklanih 341...