Na ekološki kmetiji Pr´ Gorjup na Podjelju v Bohinju postrežejo bohinjsko zaseko, sir mohant in druge dobrote. (Foto: T. Jeseničnik, www.slovenia.info/uzivajmo brez meja)

Uživajmo ob dobrih jedeh

V novem prospektu Uživajmo brez meja se z značilnimi jedmi in pijačami predstavlja tudi Gorenjska.

Edith Kerschbaumer, direktorica deželnega združenja turističnih kmetij avstrijske Koroške: »Raziskave kažejo, da se kar 41 odstotkov turistov odloča za izbiro turistične destinacije na podlagi hrane in pijače.«

Zgornji Brnik – Kmetijsko gozdarski zavod Celje je v okviru projekta Uživajmo brez meja izdal prospekt, ki predstavlja najbolj zanimiva gastronomska doživetja od Gorenjske prek avstrijske Koroške do Prekmurja. Kot je na četrtkovi predstavitvi prospekta v Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku dejala vodja projekta Vesna Čuček, želijo s prospektom povečati vlogo značilnih regionalnih jedi v gastronomski ponudbi ter navdušiti turiste za gastronomske izlete, potovanja in počitnice. Prospekt, ki je izšel v nakladi 257 tisoč izvodov, od tega 190 tisoč v nemškem jeziku, spremlja tudi 170 programov gastronomskih doživetij na uradnem slovenskem turističnem informacijskem portalu. Skupaj s predstavniki združenja turističnih kmetij avstrijske Koroške, ki so bili pobudniki projekta, so v predloge za gastronomske užitke vključili 1.100 turističnih kmetij, sadjarjev, vinarjev, oljarn, zeliščnih kmetij, kmetij s peko kruha ali predelavo mleka in drugih ponudnikov.

Kaj lahko h gastronomskim užitkom prispeva Gorenjska? Kot je v prospekt zapisal etnolog prof. dr. Janez Bogataj, je za gorenjsko gastronomsko regijo značilna močna dediščina mlečnih izdelkov, jedi iz ajde, ajdove, prosene in ješprenjeve kaše, zelja in repe ter nekaterih poltrajnih in trajnih izdelkov ob kolinah. Regija tudi ni enovita, ampak jo sestavlja več manjših, s posebnostmi in izjemnostmi vsakdanje in praznične prehrane. Širša Gorenjska je domovina kranjske klobase. V Gornjesavski dolini priporočajo rateške, podkorenške ter kocove krape. V Bohinju so znani po bohinjskem mohantu, bohinjski zaseki in bohinjskih koruznih žgancih. V Tržiču in okolici kuhajo znamenito tržiško bržolo. Na Loškem je doma vrsta značilnih jedi, med njimi loška smojka, loška mešta, visoška pečenka in dražgoški kruhki. Na Veliki planini pripravljajo manjše okrogle sire trniče. Gorenjska posebnost so tudi govnač, masovnik, mavžlji ali maželni, godla, gorenjska prata, gorenjski želodec – in še bi lahko naštevali.

 

Projekt Uživajmo brez meja, ki se bo aprila končal, je vreden 173 tisoč evrov, od tega bo tri četrtine zagotovila Evropska unija v okviru Interregovega programa čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo, ostalo pa slovenska država. Projektni partnerji želijo s projektom nadaljevati, kar bo možno, saj tudi program čezmejnega sodelovanja za obdobje 2007 – 2013 daje velik poudarek turizmu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 24. april 2008 / 07:00

Po poplavah muzej spet odprt

Železniki - Več kot pol leta po ujmi je vrata znova odprl obnovljeni muzej v Železnikih. »V novih vitrinah so predmeti, ki so zdaj še lepši in bolje zaščiteni pred različnimi vpl...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Občina pomaga staršem ob rojstvu otroka

Radovljica - Starši s stalnim prebivališčem v radovljiški občini lahko ob rojstvu otroka uveljavljajo občinsko denarno pomoč, ki od junijske uveljavitve novega pravilnika znaša 1...

GG Plus / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Pogled z motorja

Doživljanje prostora in časa, pa tudi vremena je z motorja čisto nekaj drugega kot z udobnega sedeža v avtomobilu. Je bolj neposredno, daje občutek večje svobode in neodvisnosti, motorist in tudi njeg...

GG Plus / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Sedmica: V šolo po izobrazbo

Za slovensko politično resničnost je simptomatično, da vsaka oblast pusti v izobraževalnem sistemu svoj pečat. Znotraj konteksta je še zlasti na udaru osnovnošolski sistem, v katerem je domal...

Kultura / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Poklon umetniški keramiki

V ateljeju zakoncev Nika in Barbe Štembergar Zupan v Vogljah je potekala 2. mednarodna kolonija umetniške keramike.

Kultura / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Razigrana godala

Glasbo dveh violin, viole in violončela so predstavili Jelena Ždrale, Matjaž Sekne, Klemen Bračko in Klemen Hvala, kot posebna gostja večera pa je v vlogi vokalne solistke nastopila še Neža Trobec Ter...