Arašidi

Izvirajo iz Južne Afrike in iz podandskih predelov Bolivije in Brazilije, dandanes pa arašide pridelujejo v celotnem tropskem in subtropskem pasu. Arašidi pravzaprav niso oreški, temveč spadajo med stročnice, ki rastejo pod zemljo in so bližnji sorodniki fižola; med oreške pa jih štejemo zaradi podobnih prehranskih značilnosti. Arašidom pravimo tudi zemeljski oreški, ker po oploditvi začne cvetno steblo rasti proti zemlji in vanjo, kjer se razvijejo in dozorijo stroki z znanimi semeni. Več sto milijonom ljudem po svetu so arašidi pomemben vir beljakovin, še mnogim več pa so eden izmed vzrokov za slabo in počasno prebavo. Razlika je v pripravi; tam, kjer arašidi rastejo, jih ponavadi ne jedo praženih v olju in soljenih kakor »televizijski« prigrizek, hrane ne cvrejo v njihovem vročem olju, niti si ne mašijo organizma z industrijskim arašidovim maslom. Za arašide zato še posebno velja, da so najboljši čim manj predelani. Najbolje je kupiti surova, po možnosti biološko pridelana semena, ki so ponavadi na voljo oluščena, in jih sami pripravimo; če pa že kupimo pražena, so boljši v lupini praženi arašidi kot pa tisti praženi v olju, ki so še soljeni in nadvse težko prebavljivi. Pri arašidih je dobro gledati tudi na biološko poreklo, saj ta vrsta drugače ponavadi sledi bombažu, ki ga zelo izdatno škropijo s pesticidi. Surove arašide hranimo v dobro zaprti posodi najbolje v hladilniku, ker drugače postanejo hitro žarki, lahko pa jih tudi zamrznemo. Surovi arašidi so po okusu podobni surovemu fižolu in jih je pred uporabo zaradi toksinov potrebno skuhati, nakaliti ali spražiti. Surove čez noč namočene v vodi dodajamo najrazličnejšim mesnim in zelenjavnim jedem, spražene pa uporabljamo podobno kot oreške.

Namaz iz piščanca, arašidov in rukole

Potrebujemo: 2,5 dl kurje juhe, 20 dag piščančjih prsi brez kosti, 10 dag kuhanih svežih arašidov, 2 žlici limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 šop rukole, sol in sveže mleti poper.

Kurjo juho zavrite, vložite piščančje prsi, pokrijte in jih na šibkem ognju kuhajte 10 minut. Meso nekoliko ohladite, ga narežite na kockice in ga v mikserju skupaj z arašidi, limoninim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter 4 žlicami juhe spasirajte. Dodajte oprano in drobno sesekljano rukolo, solite in popoprajte po okusu ter dobro premešajte. Postrežete lahko takoj ali pa ga do uporabe shranite v hladilniku.

Ješprenjčkova juha z zelenjavo, gobami in arašidi

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag ješprenjčka, 10 dag korenja, 10 dag pora, 30 dag šitak ali drugih gob, 20 dag svežih arašidov, 1,2 l mesne juhe, sol, sveže mleti poper, 2 strta stroka česna in 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja.

Mesno juho zavrite skupaj z ješprenjčkom in arašidi ter ji dodajte očiščeno in na kocke narezano korenje, por ter šitake. Začinite s soljo, poprom, in česnom ter kuhajte toliko časa, da se ješprenjček zmehča. Nazadnje juho posujte s sesekljanim peteršiljem in postrezite. Juho lahko še dodatno izboljšate z nekaj kapljicami zeliščnega kisa.

Zrezek mečarice s pestom iz čemaža in arašidov

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg zrezkov mečarice, lahko tudi morskega psa, tune ali druge ribe, olje, 15 dag čemaža, 6 žlic olupljenih, suho praženih arašidov, ekstra deviško oljčno olje, 6 žlic parmezana, sol in sveže mleti poper.

Zrezke mečarice solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite arašide in grobo nasekljan čemaž, dodajte nariban parmezan in prilijte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte preko pečenih zrezkov in postrezite s kuhanim krompirjem.

Testeninska solata z marinirano zelenjavo in arašidi

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag testenin (svedrčkov), 50 dag mešane zelenjave (bučk, paprike, čebule, melancanov, gob,…), olje, 20 dag svežih in kuhanih arašidov, 1 šopek drobnjaka, 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 3 žlice jabolčnega kisa, 4 žlice belega vina, 3 žlice vode, sol in sveže mleti poper.

Testenine skuhajte v slanem kropu, jih odcedite, oplaknite s hladno vodo in stresite v posodo za solato. Medtem na nekaj olja prepražite na kocke narezano zelenjavo. Ko zelenjavo prepražite, še vročo začinite z narezanim drobnjakom, oljčnim oljem, jabolčnim kisom, belim vinom, vodo, soljo in poprom. Dodajte še kuhane arašide vse skupaj premešajte in ohladite. Ohlajeno zelenjavo stresite prek testenin in premešajte. Solato lahko ponudite takoj ali pa jo hranite do dva dneva v hladilniku. Obogatite jo lahko z malinovim ali balzamičnim kisom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / sreda, 3. julij 2019 / 08:45

Nagrajenca požlahtnila praznik

V četrtek je bila v prostorih Osnovne šole Naklo svečana akademija ob občinskem prazniku. Letošnja občinska nagrajenca sta Milena Zupan in Konjeniško društvo Naklo.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 20. marec 2007 / 06:00

Šansoni in zimzelene melodije

Po podelitvi priznanj za najboljše športne dosežke v preteklem letu, ki je potekala v soboto zvečer v dvorani kina Železar na Jesenicah, so v čast najboljšim športnikom Slovenije iz gore...

Kranj / torek, 20. marec 2007 / 06:00

Zavezancem delno izpolnjene napovedi

Davčna uprava je ta teden začela pošiljati zavezancem že delno izpolnjene dohodninske napovedi za lansko leto.

Radovljica / torek, 20. marec 2007 / 06:00

Zapore mostu še ne bo

Lancovo - Direkcija za ceste bo čez Savo na Lancovem zgradila nov most, pri tem pa je za čas gradnje predlagala večmesečno polno zaporo ceste, s čimer pa se v Lipniški d...

Kranj / torek, 20. marec 2007 / 06:00

Dimnikarji so predragi

Še ena zgodba o nezadovoljstvu z dimnikarskimi storitvami in cenami.

Radovljica / torek, 20. marec 2007 / 06:00

Vztrajajo pri podvozu

V Lescah vztrajajo pri podvozu pod železniško progo in nasprotujejo gradnji štiripasovne ceste od Lesc do Bleda.