Orehi

Oreh je kraljevsko drevo, ki ne pusti blizu nobenega drugega, niti lastne vrste. Kjer raste, vlada v vsej svoji mogočnosti in od vseh oreškov uspeva najvišje v hribih, kjer dokaj vztrajno prenaša mraz. Te vsestranske oreške poznamo že več sto let. Mladim zelenim orehom pravimo tudi »mokri«, saj imajo sveža, mlečno-bela jedrca, ki jih jemo presna, najpogosteje pa jih vlagamo v kis ali olje. Posušeni orehi imajo odličen grenko-sladek okus, kupimo jih lahko v lupini, olupljene, sesekljane ali mlete. Pri nakupu oluščenih jedrc je preizkus okusa skoraj nujen, če je to seveda možno, ker so velikokrat žarka. Prav zaradi tega jih je najbolje kupovati v manjših količinah, razen če so v lupini, kjer se ohranijo na suhem in hladnem mestu, vse dokler ne dozorijo novi. Oluščene pa hranimo v dobro zaprti posodi najbolje kar v hladilniku, kjer se ohranijo do dveh mesecev, lahko pa jih tudi zamrznemo, da še podaljšamo njihovo obstojnost. Dodajamo jih na solate, omake, v kruh in pecivo. V vzhodnjaških kuhinjah jih dodajajo k pikantni zelenjavi in dišavnicam, kot so česen, vodna kreša, peteršilj in kapre. V prodaji je tudi orehovo olje, ki je zelo cenjeno pri pripravi solat, lahko pa ga tudi prelijemo preko pečenega mesa kot aromatično omako. Za orehe in njih olje so ugotovili, da še močneje kot oljčno olje znižujejo raven holesterola v krvi in tako zmanjšujejo nevarnost za bolezni srca kar za 50 odstotkov.

Solata iz kislega zelja z orehi

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag kislega zelja, 10 dag orehovih jedrc, poper, rdeča mleta paprika, bučno olje in česen.

Presno kislo zelje naložite na krožnik, potresite s sesekljanimi orehovimi jedrci in rahlo premešajte. Česen olupite in narežite na rezine ter ga potresite po zelju. Popoprajte, dodajte še rdečo papriko in olje (po kapljicah seveda) in postrezite.

Piščančje prsi z orehi

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag piščančjih prsi brez kosti, 3 žlice drobno zmletih orehov, 3 žlice orehovega olja, 2 žlici sojine omake, sveže stisnjen sok pol limone in sol.

Piščančje prsi razdelite na štiri dele, jih nasolite, natrite z orehi in položite v pekač. Prelijte jih z marinado iz orehovega olja in sojine omake in jih v na 180 stopinj ogreti pečici pecite 45 minut in med tem meso po potrebi polivajte z vodo. Pečeno meso naložite na krožnike, prelijte z omako, ki je nastala med peko in postrezite s pečenim krompirjem, ki ga lahko spečete tudi zraven piščanca, kjer bo dobil še posebej dober okus in aromo.

Goveji file z orehi in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag govejega fileja razrezanega na 8 rezin, 2 žlici orehovega olja, 1 žlico grobo sesekljanih orehov, 8 rezin gorgonzole, 5 žlic marsale ali šerija, sol, sveže mlet poper.

Rezine govejega fileja začinite s soljo in poprom ter jih na vročem olju z vsake strani pecite 1 do 2 minuti. Na vsako rezino mesa potresite nekaj orehov in jih pokrijte z rezino gorgonzole. Ponev pokrijte s pokrovom in počakajte, da se gorgonzola stopi. Fileje zložite na krožnike, omako od pečenja zalijte z marsalo in nekaj žlicami vode, jo dobro prevrite ter prelijte prek filejev. Takoj postrezite s poljubnim krompirjem.

Parfait s karameliziranimi orehi

Potrebujemo: 20 dag celih orehovih jedrc, 4 žlice sladkorja, 0,5 l sladke smetane, 4 jajca in 6 žlic sladkorja v prahu.

Orehe pražite na vroči ponvi skupaj s sladkorjem, dokler sladkor ne karamelizira ter jih čim bolj drobno zmeljite. Smetano stepite, jajčne rumenjake skupaj s tremi žlicami sladkorja v prahu stepite v penasto zmes in iz beljakov stepite trd sneg ter mu vmešajte preostale tri žlice sladkorja v prahu. Vse sestavine med sabo narahlo zmešajte, s tem napolnite poljuben podolgovat model in čez noč zamrznite. Preden postrežete, zvrnite iz modela, narežite na rezine in obrizgajte s stepeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 4. maj 2008 / 07:00

Strokovna izpopolnjevanja za večjo skrb bolnikov

Splošna bolnišnica Jesenice je aprila na Bledu organizirala strokovni seminar za medicinske sestre, babice in zdravstvene tehnike z naslovom Dejstvo za kakovost. Poimenovali so ga po Angeli Boški...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / sreda, 26. junij 2019 / 19:35

Pustili so sledi

Tupaliče – Župan Občine Preddvor je ob koncu šolskega leta sprejel učenke in učence, ki so se vsa leta izkazovali kot najboljši. Na Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor so vsa leta odlično izdelov...

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:34

Zeliščni napitki

Kljub deževnemu maju je nastopilo poletje, kar pomeni tudi čas izdelovanja različnih zeliščnih sirupov in napitkov. Kmalu po veliki noči na Primorskem dozori bezeg in najbolj zgodnji lahko izdelajo...

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:34

Sadno ali čokoladno?

Sočno sadno pecivo ali čokoladni mousse s češnjami? Oboje je osvežilno, okusno in enostavno za pripravo.

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:33

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Pogledali bomo pismo bralke te rubrike pod šifro Ribi 72. Izbranih ima sedem kart, ki si jih ne zna popolnoma razložiti. Je na razpotju, se še odloča in jo zanima, kaj jo čaka po tej odločitvi. Kar...

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:31

Tanja odgovarja

Draga Tanja, zopet se obračam nate. Kaj in kako naj se obnašam do sinove punce, ki mi povzroča same težave, naj kaj naredim ali pa jo pustim na miru. Ali bo hči naredila izpit? Kaj pa neča...