Ješprenj in rovtarski krapi

V okviru projekta Oživljanje dela na kmetiji in prikaz priprave na star način sta nastali dve zloženki z naslovoma Kmečka južina in Kmečki fruštek. Iz njiju povzemamo recepta za pripravo ješprenja in rovtarskih krapov.

Ješprenj

Ješprenj spada med tiste jedi, ki se kuhajo same, v enem loncu in se pojedo z žlico. Gospodinje ga pripravljajo takrat, kadar je pri hiši veliko delavcev, ki morajo jesti dobro, izdatno in zdravo hrano. Pa še dokaj preprost je način priprave ješprenja, le v štedilniku mora zgodaj zagoreti, saj se ječmenovo zrnje kuha polne tri ure.

Za pripravo ješprenja potrebujemo: ječmenovo kašo – ješprenj, posušeno svinjsko meso ali primerno nadomestilo, korenje, krompir, peteršilj, čebulo, česen, poper in sol. Vse sestavine damo v posodo in kuhamo tri ure. Ječmenova kaša mora biti mehka. K ješprenju so gospodinje ponudile krompirjevo solato ali krompirjevo solato s kumarami.

Rovtarski krapi

Zelo primerna hrana so takrat, kadar se na polju opravljajo težka dela in je za mizo veliko lačnih ust hkrati. Gospodinja jih lahko pripravi že dan pred tem. Naslednji dan na razgreto zabelo iz ocvirkov ali zaseke doda tanko narezane krape, da se počasi pogrejejo in prepečejo. Zraven pripravi belo kavo ali pa kuhano kislo zelje. Kadar so krapi pred obrokom sveže pripravljeni, so najboljši, če so narezani, položeni v skledo in politi z vročimi ocvirki ali zaseko.

Za testo za rovtarske krape potrebujemo črno in belo moko, kvas, vodo in sol. Za nadev pa skuto, kašo, čebulo, ocvirke in sol. Oblikujemo jih in skuhamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 16. maj 2018 / 10:57

Dve nesreči motoristov

Kranj – Gorenjski policisti so v zadnjih dneh obravnavali dve nesreči motoristov. V četrtek je v ovinku na cesti Petrovo Brdo–Podrošt zaradi peska na cesti zdrsnil motorist iz Avstrije in trčil v v...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 16. julij 2015 / 15:30

Pomagali s srcem

S sobotnim dobrodelnim piknikom so v Velesovem za otroke iz Hiše zavetja Palčica zbrali okoli 1700 evrov. V programu so sodelovali tudi zmagovalec šova Znan obraz ima svoj glas Klemen Bunderla, kuharj...

Kronika / četrtek, 16. julij 2015 / 15:29

Požar v silosu

Kamnik – V ponedeljek zjutraj se je v Kamniku v podjetju kadilo izpod strehe enega od treh silosov. Delavci so začetni požar v silosu pogasili do prihoda gasilcev, ki so nato pregledali objekt in o...

Medvode / četrtek, 16. julij 2015 / 15:28

Deset ur od Aljaža do Aljaža

Kamničan Miro Kregar, starosta slovenskih triatloncev, je minuli petek v 10 urah in 20 minutah končal ekstremni podvig, v okviru katerega je pretekel 80 kilometrov dolgo pot iz Zavrha pod Šmarno goro,...

Šport / četrtek, 16. julij 2015 / 15:18

Nasprotnike spreminjal v prijatelje

Ob tekmi svetovnega pokala v veslanju, ki je minuli konec tedna potekala v Luzernu, je najvišje priznanje mednarodne veslaške zveze dobil Iztok Čop.

Preddvor / četrtek, 16. julij 2015 / 15:17

Praznovali so na gradu Turn

Na slavnostni akademiji ob prazniku občine Preddvor so v parku ob gradu Turn podelili občinski priznanji.