Ješprenj in rovtarski krapi

V okviru projekta Oživljanje dela na kmetiji in prikaz priprave na star način sta nastali dve zloženki z naslovoma Kmečka južina in Kmečki fruštek. Iz njiju povzemamo recepta za pripravo ješprenja in rovtarskih krapov.

Ješprenj

Ješprenj spada med tiste jedi, ki se kuhajo same, v enem loncu in se pojedo z žlico. Gospodinje ga pripravljajo takrat, kadar je pri hiši veliko delavcev, ki morajo jesti dobro, izdatno in zdravo hrano. Pa še dokaj preprost je način priprave ješprenja, le v štedilniku mora zgodaj zagoreti, saj se ječmenovo zrnje kuha polne tri ure.

Za pripravo ješprenja potrebujemo: ječmenovo kašo – ješprenj, posušeno svinjsko meso ali primerno nadomestilo, korenje, krompir, peteršilj, čebulo, česen, poper in sol. Vse sestavine damo v posodo in kuhamo tri ure. Ječmenova kaša mora biti mehka. K ješprenju so gospodinje ponudile krompirjevo solato ali krompirjevo solato s kumarami.

Rovtarski krapi

Zelo primerna hrana so takrat, kadar se na polju opravljajo težka dela in je za mizo veliko lačnih ust hkrati. Gospodinja jih lahko pripravi že dan pred tem. Naslednji dan na razgreto zabelo iz ocvirkov ali zaseke doda tanko narezane krape, da se počasi pogrejejo in prepečejo. Zraven pripravi belo kavo ali pa kuhano kislo zelje. Kadar so krapi pred obrokom sveže pripravljeni, so najboljši, če so narezani, položeni v skledo in politi z vročimi ocvirki ali zaseko.

Za testo za rovtarske krape potrebujemo črno in belo moko, kvas, vodo in sol. Za nadev pa skuto, kašo, čebulo, ocvirke in sol. Oblikujemo jih in skuhamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 19. maj 2017 / 09:56

Naši hokejisti izpadli iz elite

Kranj – S ponedeljkovo tekmo proti ekipi Francije se je za naše hokejiste končalo letošnje svetovno prvenstvo elitne skupine, ki poteka v Parizu in Kölnu.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 9. februar 2012 / 07:00

V društvih čedalje več planincev

Planinska zveza Slovenije je lani povečala svoje članstvo. Med največjimi planinskimi društvi so Kamnik, Radovljica, Kranj in Škofja Loka, zveza pa je z letošnjim letom uvedla centralno evidenco člans...

Prosti čas / četrtek, 9. februar 2012 / 07:00

Gorenjski kovač Janez

Ljubljansko barje, Plečnikova cerkev sv. Mihaela na pilotih, Železnikova harmonika, grof Blagaj in kovač gorenjskega rodu v podkovski muzejski kovačiji. Gradovi kralja Matjaža pa so letos poleg nasedl...

GG Plus / četrtek, 9. februar 2012 / 07:00

Iz leta v leto manj srednješolcev

Za prihodnje šolsko leto so v srednjih šolah razpisali 22.039 vpisnih mest, kar je 2945 mest manj kot lani. Že nekaj let se zmanjšuje tudi število srednješolcev.

Nasveti / četrtek, 9. februar 2012 / 07:00

Maslo na glavi

Naj pojasnim! Zadnjič smo rekli, da nam v primeru kokosovega oreha zdravje pada dobesedno z neba. Danes bomo govorili o kokosovem maslu in če bi nam slednje lahko padlo s palme na glavo, bi imeli masl...

Gospodarstvo / četrtek, 9. februar 2012 / 07:00

Zbornica se zavzema za ostrejši nadzor

Nove "okužbe" živinske krme in mleka bi lahko omajale zaupanje potrošnikov v slovensko hrano.