Ješprenj in rovtarski krapi

V okviru projekta Oživljanje dela na kmetiji in prikaz priprave na star način sta nastali dve zloženki z naslovoma Kmečka južina in Kmečki fruštek. Iz njiju povzemamo recepta za pripravo ješprenja in rovtarskih krapov.

Ješprenj

Ješprenj spada med tiste jedi, ki se kuhajo same, v enem loncu in se pojedo z žlico. Gospodinje ga pripravljajo takrat, kadar je pri hiši veliko delavcev, ki morajo jesti dobro, izdatno in zdravo hrano. Pa še dokaj preprost je način priprave ješprenja, le v štedilniku mora zgodaj zagoreti, saj se ječmenovo zrnje kuha polne tri ure.

Za pripravo ješprenja potrebujemo: ječmenovo kašo – ješprenj, posušeno svinjsko meso ali primerno nadomestilo, korenje, krompir, peteršilj, čebulo, česen, poper in sol. Vse sestavine damo v posodo in kuhamo tri ure. Ječmenova kaša mora biti mehka. K ješprenju so gospodinje ponudile krompirjevo solato ali krompirjevo solato s kumarami.

Rovtarski krapi

Zelo primerna hrana so takrat, kadar se na polju opravljajo težka dela in je za mizo veliko lačnih ust hkrati. Gospodinja jih lahko pripravi že dan pred tem. Naslednji dan na razgreto zabelo iz ocvirkov ali zaseke doda tanko narezane krape, da se počasi pogrejejo in prepečejo. Zraven pripravi belo kavo ali pa kuhano kislo zelje. Kadar so krapi pred obrokom sveže pripravljeni, so najboljši, če so narezani, položeni v skledo in politi z vročimi ocvirki ali zaseko.

Za testo za rovtarske krape potrebujemo črno in belo moko, kvas, vodo in sol. Za nadev pa skuto, kašo, čebulo, ocvirke in sol. Oblikujemo jih in skuhamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 2. avgust 2019 / 14:53

Dnevnik in Večer združena

Svet Agencije za varstvo konkurence je prižgal zeleno luč združitvi medijskih hiš Dnevnik in Večer. Novo, združeno izdajateljsko podjetje z imenom DV mediji bo obvladovalo štirideset odstotkov trga ti...

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / sreda, 10. april 2019 / 23:18

Užitki za vsa čutila

Madeira je na svoj naziv otok večne pomladi oz. rajski vrt lahko upravičeno ponosna. Vreme je odvisno od izpostavljenosti soncu, vlažnosti in povprečne letne temperature, zato obstajajo precejšnje...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 10. april 2019 / 23:12

Lekarna v novih prostorih

Gorenja vas – Lekarno v Gorenji vasi so pretekli teden iz prvega nadstropja preselili v povsem nove, sodobno urejene prostore v pritličju gorenjevaškega zdravstvenega doma. Vsa potrebna sredstva za...

Razvedrilo / sreda, 10. april 2019 / 23:03

Ne čakaj na maj

V avli Osnovne šole Naklo je potekala tradicionalna Revija pevskih zborov občine Naklo.

Zanimivosti / sreda, 10. april 2019 / 22:56

Utemeljitelj modernega pesništva

Francoski pesnik Charles Baudelaire se je rodil 9. aprila leta 1821. S svojo znamenito zbirko Rože zla velja za enega največjih pesnikov 19. stoletja in za utemeljitelja modernega pesništv...

Razvedrilo / sreda, 10. april 2019 / 22:52

Prizma optimizma v Medvodah

Prizma optimizma, razvedrilna oddaja Radia Slovenija, bo v soboto, 13. aprila, ob 20. uri gostovala v Kulturnem domu Medvode. Ob Big Bandu RTV Slovenija bosta nastopila glasbena gosta Iva Stanič in...