Ko bi le trajale dlje...
... si danes ob misli na zimske počitnice, v katerih so uživali prejšnji teden, želi marsikateri gorenjski šolar.
Vsega lepega je enkrat konec, tudi počitnic. Minuli teden je bilo gorenjskim šolarjem, ki so uživali na zasluženih zimskih počitnicah, vse prej kot dolgčas. Zima jim za razliko od lani ni bila preveč naklonjena in tako niso mogli uživati v zimskih radostih, a jim kljub temu ni bilo dolgčas. »Prav nič ne pogrešam snega. Na razpolago imamo dovolj drugih dejavnosti,« nam je minulo sredo dopoldne zaupala desetletna Maruša Hrobat iz Kranja, ki je pred Kinom Center čakala na prijateljico, s katero sta si ogledali enega izmed filmov, ki so jih med počitnicami pripravili zanje. Vsak film si je med počitnicami v povprečju ogledalo okoli 30 šolarjev, medtem ko so bili v zlatih časih, pred 30 leti, počitniški filmi ponavadi razprodani in so jih pol ure kasneje vrteli še v Storžiču.
Kakorkoli že, očitno imajo šolarji zdaj na razpolago precej drugih dejavnosti. V Mladinskem centru Tržič so zanje pripravili delavnice, v četrtek pa so se podali na ogled brniškega letališča. V Kranju so zopet pripravili plesne in glasbene delavnice, malo šolo vaterpola, računalniške tečaje … V kranjskem Škrlovcu so jih v sredo popeljali v Železniški muzej, v petek pa so počitnice zaokrožili z indijsko delavnico. Vodil jo je prostovoljec, ki je v Indiji opravil tečaj za učitelja joge. Kot je pojasnila strokovna sodelavka Škrlovca Polona Ovsenar, je bil namen delavnice otrokom predstaviti novo kulturo, običaje in navade ter jim pokazati, na kakšen način se lahko umirijo. »Tudi Škrlovec je bil indijsko obarvan; tla smo prekrili z blagom, prostor okrasili s kipci, kadili in svečami, izvajalke smo oblekle sarije ... Na začetku so šli otroci skozi iniciacijo; vsak je na čelo dobil piko oziroma tretje oko, bili so bosi in počasi smo jih pripravili za mediacijo,« je dejala. Potem so skupaj pripravili hrano; sadno kupo iz ananasa, papaje, kokosa, pomela, manga, banan, indijskih oreškov ... Tako so mnogi poskusili sadje, ki ga do tedaj niso poznali. Da je bilo še bolj zanimivo, so jedli z rokami …