Francu Branislju, ob njem je žena Zofija, sta za devetdesetletnico nazdravila župan Igor Draksler in podžupanja Mirjam Jan Blažič.

Devetdesetletnik med kamni

Nekdanji direktor več škofjeloških podjetij in imetnik ene največjih zasebnih zbirk mineralov daleč naokoli Franc Braniselj je ta teden praznoval 90 let.

Škofja Loka - V torek sta uglednemu občanu prišla voščit škofjeloški župan Igor Draksler in podžupanja Mirjam Jan Blažič, slednja je tudi nekdanja sodelavka Franca Branislja in na mestu direktorja LTH pozneje tudi naslednica. Čeprav je že dolga leta v pokoju, je Franc Braniselj pustil neizbrisen pečat v škofjeloškem gospodarstvu, v Škofjo Loko je pripeljal tlačno livarstvo, sta povedala sodelavca podjetja Unitech, ki sta prav tako prišla čestitat nekdanjemu direktorju za visok jubilej.

Za praznično pogrnjeno mizo pri Branisljevih pa beseda ni tekla toliko o gospodarskih temah, pač pa Francovi najljubši temi, mineralih. Zbira jih od otroštva in se je v 78 letih (med vojno so mu jo sicer požgali Nemci) namnožila na šest tisoč primerkov. Po obsegu in vrednosti je ena največjih zasebnih zbirk mineralov daleč naokoli, Franc jo je dolga leta bogatil z zamenjavami in nakupi. Minerali so razpostavljeni v treh sobah njegove hiše v Škofji Loki, veliko jih ima v kleti, v muzeju na loškem gradu pa je na ogled njegova zbirka radioaktivnih mineralov. Franc gostom pokaže kamnino, v kateri je zapaziti drobcene kroglice in razloži, da gre za najstarejši mineral v našem osončju, star več kot štiri milijarde let. O vsakem od kamnov, ki so jih polne vitrine njegovega doma, sicer pa sistematično evidentirane in podatki o njih shranjeni v računalniku, bi lahko povedal zanimivo zgodbo. Takšna pa je tudi zgodba njegovega življenja. Rojen je leta 1917 v Cerknici, z ženo Zofijo sta že praznovala 65 let skupnega življenja, imata dva sinova in štiri vnuke, med drugo svetovno vojno je bil v partizanih. V Škofji Loki živita od leta 1955, kjer je bil Franc Braniselj najprej komercialist v podjetju Motor (predhodniku poznejšega LTH). Vodil je LTH in Gorenjsko predilnico, nazadnje pa Rudnik urana Žirovski vrh, tedaj še v ustanavljanju. Kot uspešen gospodarstvenik je dobil Kraigherjevo nagrado, sedem let pa je bil tudi zvezni poslanec v skupščino takratne SFRJ za področje gospodarstva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

Računalnik in jaz: Ali časopisi izumirajo?

Lansko leto je bilo izjemno težko za nekatere časopise, pri čemer izstopajo časopisne hiše iz Amerike, padec pa je zaznati tudi drugod po svetu.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 19. januar 2017 / 23:00

Proti virusom se različno »borijo«

Gripa in druga sezonska virusna obolenja so že na pohodu, nekaj naključnih sogovornikov smo zato vprašali, kako skrbijo za svoje zdravje, da se, kolikor se le da, ubranijo pred prehladi, g...

Razvedrilo / četrtek, 19. januar 2017 / 22:49

Zlata poroka zakoncev prestor

Zakonca Prestor z Zgornjega Brnika sta praznovala zlato poroko. Vedno sta se trudila, da bi bila vsem dobra vzornika za vnaprej, za popotnico za življenje. Njuno največje bogastvo je, da sta bila sreč...

Kranj / četrtek, 19. januar 2017 / 22:48

Umetnost ne pozna meja

Na Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj so pretekli četrtek premierno uprizorili gledališko predstavo z naslovom Razstava, ki je nastala kot skupni projekt omenjene šole in Osnovne šole Milivoja Omora...

Rekreacija / četrtek, 19. januar 2017 / 22:48

Iz košarke v gorski tek

Timotej Bečan je eden izmed upov slovenskega gorskega teka. Njegova višina, 191 centimetrov, je malce neobičajna za tekača. Deset let je treniral košarko in igral za člansko ekipo Medvod.

Nasveti / četrtek, 19. januar 2017 / 22:46

Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerim...