Klivija

Priljubljena lončnica naših domov je klivija, ker lepo cveti v zimskih mesecih, ko po vrtovih ni cvetja. Doma je v Afriki in velja za večletno trajnico. Iz sredine rastejo na dve strani široki, temnozeleniin povoščeni listi. Na peclju, ki požene iz sredine, se v kobulu razvijejo oranžni cvetovi. Nekatere rastline, ki so vzgojene v vrtnarijah, cvetijo že ob koncu leta, če jih razmnožujemo sami, pa se cvetenje lahko podaljša tja do spomladanskih mesecev. V poletnem času jo postavimo ven, na kakšno senčnato okno, nič je ne zalivamo, ker rastlina počiva. V jeseni pa jo spet preselimo na toplo in obilno zalivamo. Klivija nima rada presajanja. Včasihmočne vrvaste korenine že na vrhu gledajo iz zemlje, če je posajena v glineno posodo, lahko ta tudi poči, vendar cvetelanam bo le, če jo presadimo vsake tri leta. Če naredi ob matični rastlini mlade poganjke, jih spomladi presadimo. Rada ima zelo svetle prostore, vendar ne na vročem soncu za šipami. Raste v zelo rodovitni zemlji. Ko rastlina preraste lonček, jo lahko presadimo v večjo posodo, ki je poleti lahko postavljena na prosto. In bodo tudi poleti cvetele. Pozimi jih umaknemo v zimska prezimovališča, kjer naj bo temperatura do 10 stopinj Celzija. Če pozimi poženesteblo, zraste dovolj dolgo, v nasprotnem primeru cvetovi ostanejo med listi.

Sedaj pa res prihaja zima, če brez snega, pa vsaj z nižjimi temperaturami in skrajni čas je, da še preverimo vodo vodometihin ribnikih. Vodo zapremo, zračne črpalke izključimo, občutljive rastline zaščitimo z debelo plastjo listja. Na plavajoče rastline položimo stiroporno ploščo, ki jo je treba zasidrati na dno. Izključimo tudi namakalni sistem, pospravimo orodje in seveda do pomladi se domislimo kakšne nove ideje za zasaditev obvodnih rastlin.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 20. junij 2014 / 08:25

Najvišja občinska nagrada gorskim reševalcem

Radovljica – Radovljiški občinski svet je v sredo potrdil letošnje dobitnike občinskih priznanj. Najvišje občinsko priznanje, veliko plaketo, bo prejelo Društvo gorske reševalne službe Radovljica o...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Baltič ni več trener blejskih odbojkarjev

Iz vodstva moštva ACH Volley so danes sporočili, da so prekinili sodelovanje z dosedanjim glavnim trenerjem ekipe Dragutinom Baltičem.

GG Plus / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Po gradu smo se otroci vozili s kolesi

Franc Kersnik z Brda pri Lukovici, najstarejši še živeči vnuk pisatelja Janka Kersnika in lastnik gradu Brdo, jutri praznuje svoj devetdeseti rojstni dan.

GG Plus / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Ni se nam več treba boriti golih rok

Obrambni minister Karl Erjavec te dni v okviru predsedovanja Slovenije Evropski uniji na Brdu gosti kolege ministre evropskih držav.

Splošno / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Vprašanja in pobude

(Iz gradiva za sejo občinskega sveta)

GG Plus / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Tako na Kosovu kot na Koroškem

Zdi se, da si v tem težkem času za Srbe med Slovenci skoraj nihče ne postavlja vprašanja (vsaj na glas ne), ki je več kot na mestu: jim lahko ob izgubi Kosova pomagamo še drugače, kot da jim (s figo v...