Rok Petrovič, zgled vztrajnega dela

»Zmaga mi pomeni predvsem potrditev mojega dela in spoštovanja strokovnega dela tistih, ki so mi do uspehov pomagali, šele potem vse ostalo; pa vendar si na progi vedno sam.« Rok Petrovič (1986)

Osemdeseta leta minulega stoletja so slovenskemu alpskemu smučanju prinesla največje mednarodne uspehe, h katerim je veliko prispeval tudi Rok Petrovič, ki je takrat mešal štrene velemojstrom tega športa. Njegova športna kariera je bila sorazmerno kratka, a izjemno uspešna. Nase je prvič resno opozoril leta 1983 v italijanskem Sestrieresu, ko se je okitil z naslovom mladinskega svetovnega prvaka v slalomu in prav na istem prizorišču je dve leti kasneje dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Sezona 1985/1986 je bila zanj sanjska, ko je s petimi zmagami, enim drugim in tretjim mestom prepričljivo kot prvi Slovenec osvojil mali kristalni globus. Poseben dan zanj pa je bil 22. december 1985, kjer ga je v Kranjski Gori pod Vitrancem pozdravila množica trideset tisoč gledalcev in oddolžil se jim je nič manj kot z zmago, ki mu je bila nadvse pri srcu, saj je zmagal na domačem terenu in takrat je bilo smučanje na prvem mestu v Sloveniji. Veliko zmago je v isti sezoni vknjižil tudi na legendarni progi v švicarskem Wengnu, kjer so prav tako pred njim pokleknili vsi, ki so takrat kaj veljali v svetu belega cirkusa.

Ta sezona je bila tudi vrhunec njegove smučarske kariere, nase je opozoril le še naslednjo sezono, ko sta z Bojanom Križajem skupaj osvojila Kranjsko Goro, Rok je bil takrat drugi. Leta 1988 je tekmovalne smuči pospravil in se je posvetil študiju na ljubljanski fakulteti za šport, kjer je veljal za nadpovprečno uspešnega študenta in leta 1991 je diplomiral na temo Kršitev človekovih svoboščin v športu. Kmalu je vpisal še podiplomski študij in jeseni leta 1993 bi moral zagovarjati magistrsko delo na temo Diskretnega simulacijskega modeliranja biomehanskih struktur osnov alpskega smučanja. Žal je to delo ostalo le spomin nanj. Rok je odšel na počitnice v njemu priljubljeno Dalmacijo in med potapljanjem v Veli Luki na otoku Korčula se je končalo sedemindvajsetletno načrtov polno življenje. Potapljanje je bila njegova druga strast. Bil je izkušen potapljač, podvodni fotograf in snemalec.

 

Pri njem je navduševala predvsem odličnost, pridnost in vztrajno delo. Ne le, da je bil vrhunski športnik z izjemnimi predstavami na belih strminah, bil je tudi vesten študent in oboje mu je uspevalo na najvišji ravni. Pred časom sem imel možnost spregovoriti nekaj besed z njegovo sošolko še iz časov, ko je obiskoval gimnazijo. Dejala je, da je tudi po večmesečni šolski odsotnosti zaradi treningov in tekmovalnih obveznosti z zavzetim učenjem brezhibno opravil vse obveznosti v predpisanem šolskem programu. Verjamem, da je zelo težko usklajevati študijske in športne obveznosti, če vsaka stvar od tebe zahteva mnogo znanja, delavnosti in prizadevanja. Že izjemen uspeh predstavlja nadpovprečnost na enem področju, ki ga izvajaš oziroma kjer deluješ. Najboljšim to uspeva z veliko mero vztrajnosti, potrpežljivosti in odločnosti. Seveda pa se je na ta račun potrebno mnogim stvarem odpovedati in disciplina mora biti na prvem mestu.

Vrhunski športnik trenira več ur dnevno in tudi večkrat na dan. Če pa moraš izpolnjevati še dodatne obveznosti, je še toliko težje. Atlet, ki nastopa na srednjih ali dolgih progah, je po zahtevnem treningu, kjer opravi večje število hitrih ponavljalnih tekov pošteno izmučen in še nekaj ur po treningu čuti precejšnjo mero utrujenosti. Poleg tega pa se denimo pripravlja na zahteven študijski izpit. Ti dve nalogi sta že dovolj zahtevni, zato če hoče biti na teh dveh področjih nadpovprečno uspešen, se mora določenim stvarem oziroma dejavnostim odpovedovati ali jih prestaviti na obdobje, ko bo bolj pomembna naloga že dokončana.

Tukaj pa je bil Rok Petrovič velik mojster. Danes je lahko za vzor številnim športnikom, ki morajo poleg tega še pridno študirati.

Z namenom negovanja življenjskih opredelitev in hotenj Roka Petroviča, da se šport udejanji v vsakdanjem delu mladih ljudi, ki so ustvarjalni in predani športu, sta njegova mati in oče ustanovila Fundacijo Roka Petroviča. Te nagrade podeljujejo športnikom oziroma športnicam za nadpovprečne šolske in študijske rezultate ter za uspešne seminarske in raziskovalne naloge. Priznanje pa se podeljuje tudi trenerjem in pedagogom za fair play na področju športa mladih. Ta nagrada nagrajencem pomeni mnogo in lahko so ponosni, da so del uspešnosti, ki jo je začrtal Rok.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Splezali na štiri še neosvojene vrhove

Člani alpinistične odprave Kitajska 2011, ki jo je vodil Kamničan Aleš Holc, so se v petek po dobrem mesecu dni vrnili domov. Opravili so kar osem prvenstvenih smeri na štiri še neosvojene vrhove.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Študentski žur

Na že tradicionalnem vseslovenskem brucovanju se je preteklo sredo na Gospodarskem razstavišču zabavalo šest tisoč mladih iz vseh koncev Slovenije.

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

V Revozu spet nočna izmena

Konec novembra je v novomeškem Revozu z delom znova začela nočna izmena za proizvodnjo clia II. Za povečanje proizvodnje so zaposlili in izobrazili 400 novih delavcev. Nočna izmena bo...

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Žuželka z dvema obrazoma

Test: Nissan Micra C+C 1.4 16V Acenta

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Moč za enakovredno tekmo

Novi Volkswagnov lahki dostavnik crafter, ki nastaja skupaj z novo generacijo mercedes-benza sprinterja, je po daljši zamudi končno zapeljal na slovenske ceste. Novinec sodi v težnostn...

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Nova konfekcija

Španski Seat povečuje svojo modelno družino z novo Alteo XL.