Brstični ohrovt

Brstični ohrovt je nekakšna posebna sorta majhnega zelja, ki zraste na visokih lesnatih steblih. To je prehransko najmočnejša vrsta kapusnic, ki ji ob boku stoji le še kak prav temno zelen ohrovt. Ima izjemne hranilne vrednosti; vsebuje veliko vlaknin, vitaminov, mineralov, kalija, vitamina C in E, železa in beta karotena. Majhne mini zeljnate glave rastejo na steblu, ki doseže v višino kakih 80 do 100 centimetrov. Brstiči imajo lahko v premeru več kot 4 centimetre, njihova velikost pa je odvisna od sorte. Barva brstičev variira od svetlo zelene do temno zelene, lahko pa so tudi rdečkasto obarvani. Brstični ohrovt je tipična jesenska in zimska zelenjava, ki ji malo mraza koristi, saj rahla pozeba naredi aromo brstičev še bolj podobno orehom. To je trpežna zelenjava, ki lahko prestane marsikaj, ampak najboljša je seveda tista, ki je prišla naravnost z vrta ali pa je tam vsaj pred kratkim bila. Takšni brsti so čvrsti, svežega videza in brez temnejših peg ali porumenelih zunanjih listov. Nekaj dni jih lahko hranimo v hladilniku, večje količine ali obilnejši domači pridelek pa zamrznemo. Brstični ohrovt pred uporabo najprej očistimo: vsakemu brstiču odstranimo zunanje liste in steblo, nato brstiče operemo in jih pustimo, da se odcedijo. Kakšen brstič brez strahu zelo na drobno kar surovega narežemo na solate. Navadno ga kuhamo ali oparimo. Odličen je kot glavna jed, kot prilogo pa ga ponudimo k mesnim in krompirjevim jedem. Zelo dobro se obnese v zimskih zelenjavnih juhah, kot pašteta, v narastku, lahko pa ga postrežemo tudi s kuhanim kostanjem.

Marinirani brstični ohrovt s feto

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag brstičnega ohrovta, 2 žlici oljčnega olja, 4 stroke česna, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa, 1 žličko sveže sesekljanega peteršilja, sol, 15 dag feta sira.

Brstični ohrovt očistite in ga skuhajte v slanem kropu ali še bolje nad soparo, če imate možnost. Ekstra deviško olje zmešajte s kisom in segrejte. V mešanici nekaj minut rahlo pražite kuhan brstični ohrovt skupaj s sesekljanim česnom in peteršiljem. Solite in pustite, da se ohladi. Ohlajen brstični ohrovt razdelite na krožnike in ga potresite z razdrobljeno feto ter postrezite.

Terina brstičnega ohrovta

Za 4 osebe potrebujemo: 70 dag brstičnega ohrovta, 3 jajca, 3 žlice pšeničnega zdroba, 1 žlico naribanih mandljev, 3 žlice kisle smetane, 1 žlico naribanega parmezana, sol, sveže mleti poper.

Brstični ohrovt očistite in ga skuhajte v slanem kropu. Kuhanega spasirajte v pire in ohladite. Pire zmešajte z jajci, pšeničnim zdrobom, mandlji, kislo smetano in parmezanom. Malo posolite in popoprajte ter dobro premešajte. Z maso napolnite pomaščen model za terine in pecite v vodni kopeli, v na 180 stopinj Celzija ogreti pečici 40 minut. Pečeno terino ohladite, stresite iz modela, jo narežite na rezine in postrezite z rezinami paradižnika.

Kremna juha iz brstičnega ohrovta

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag brstičnega ohrovta, 5 dag masla, 5 dag škroba (gustina), 1,2 l mesne juhe ali vode, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mleti poper.

Brstični ohrovt očistite in narežite na polovice. Na stopljenem maslu ga prepražite, potresite s škrobom in zalijte z juho. Kuhajte, dokler se brstični ohrovt ne zmehča. S paličnim mešalnikom juho prepasirajte, jo solite in popoprajte po okusu, zalijte s smetano in dobro prevrite. Juho takoj postrezite in dekorirajte z opečenimi kruhovimi kockami.

Lososov file z brstičnim ohrovtom

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag lososovega fileja, 4 žlice oljčnega olja, 1 manjšo sesekljano čebulo, 2 stroka nasekljanega česna, 4 lističe žajblja, 2 olupljena in drobno narezana paradižnika, 40 dag brstičnega ohrovta.

Lososov file solite in ga razdelite na osem delov. V ponvi segrejte oljčno oje, prepražite sesekljano čebulo, česen in žajbelj ter dodajte paradižnik. Pokrijte in dušite nekaj minut, dodajte očiščen in razpolovljen brstični ohrovt ter rezine lososovega fileja, pokrijte in dušite 15 minut. Solite in popoprajte po okusu. Dušen brstični ohrovt zložite na krožnike in nanj naložite rezine lososovega fileja, prelijte z omako, ki je nastala med dušenjem ter takoj postrezite z rižem ali s kuhanim krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 23. november 2021 / 08:07

Cene Prevc do rezultata kariere

Kranj – Smučarski skakalci so 43. sezono svetovnega pokala začeli v Nižnem Tagilu v Rusiji. Na obeh tekmah so se izkazali tudi slovenski orli. V soboto je bil najboljši Anže Lanišek na sedmem mestu...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 21. maj 2024 / 18:34

Skupna akcija Očistimo Gorenjsko invazivk

Kranj – Mestna občina Kranj, občine Kranjska Gora, Bled in Žiri ter Zavod za varstvo narave, OE Kranj, osnovne šole Šenčur, Franceta Prešerna Kranj in Predoslje, Biotehniški center Naklo, KS Kamnik...

Kronika / torek, 21. maj 2024 / 18:33

Policisti preverjali, kako vzorni so vozniki e-skirojev

Kranj – V nedeljo se je končala nacionalna akcija Mikromobilnost, ki je bila namenjena izboljšanju varnosti voznikov koles, e-koles in e-skirojev. V okviru akcije so policisti poostreno nadzirali p...

Rekreacija / torek, 21. maj 2024 / 18:28

Po poteh rokovnjačev

Rokovnjaška pot, II. – Nadaljujemo hojo po Rokovnjaški poti. Zadnji dan nas bo spomnil na še enega velikana slovenskega slovstva, ki je ustvarjal v 19. stoletju, Janka Kersnika.

Šport / torek, 21. maj 2024 / 18:26

Nogometaši Triglava šesti

Kranj – Nogometaši v prvi in drugi slovenski ligi so odigrali zadnje tekme te sezone. V Prvi ligi Telemach so Domžalčani gostovali pri Aluminiju in zmagali z 1 : 3, Kalcer Radomlje pa je gostil Cel...

Medvode / torek, 21. maj 2024 / 18:25

Medvoški kulturni festival

Medvode – Od 23. do 26. maja bo potekal tradicionalni Medvoški kulturni festival, tokrat v sedmi izvedbi in z novo tematiko raziskovanja dediščine, o kateri bodo spregovorili v četrtek ob 10. uri v...