Včeraj so bila dobro vidna štiri okostja v izkopanem grobišču za obzidjem Škofjeloškega gradu, vendar arheolog Draško Josipovič predvideva, da je okostij še več. (Foto: Gorazd Kavčič)

Okostja tudi za obzidjem

Za grajskim zidom Škofjeloškega gradu so arheologi pri sondažnem odkopu našli vsaj štiri okostja, najverjetneje pa je okostij še več.

Škofja Loka – Po sondažnih izkopih na grajskem vrtu je ekipa arheologov in antropologov na čelu z Draškom Josipovičem in dr. Petro Leben Seljak opravila še izkop ob grajskem zidu. Že kmalu pod površino so naleteli na prva okostja. »Zaenkrat so dobro vidna štiri okostja, vendar jih je pod njimi lahko še več. Ne bi rad ugibal, vendar jih je lahko več kot deset,« nam je včeraj povedal arheolog Josipovič, medtem ko Leben Seljakova še ni mogla zagotoviti, ali so tu pokopani civilisti, domobranci ali nemški vojaki. »Po vojni je bilo na gradu zaprtih več tisoč nemških vojakov, zato je težko na pamet govoriti, kdo je tu pokopan,« pravi Janez Pintar, predsednik škofjeloške komisije za urejanje povojnih grobišč. Ob našem obisku razen kosti še niso našli nobenih predmetov, ki bi lahko potrjevali domneve, da so tu pokopani domobranci.

Morišče so našli v skalni vdolbini ob grajskem obzidju, zato bodo z deli nadaljevali ob obzidju. Vse od sobote naprej pa je loška komisija opravljala sondažne izkope na vrtu Škofjeloškega gradu. »Znotraj grajskega kompleksa posmrtnih ostankov nismo našli. Kljub temu pa so izkopavanja pokazala, da so bila med Škoparjevo hišo in plesiščem grobišča, saj je bil tu izkopan jarek nasut z gradbenim materialom. Očitno so bila grobišča pred leti očiščena,« pravi Janez Pintar. Vse najdene posmrtne ostanke bodo forenzično obdelali in skušali določiti svojce, če to ne bo mogoče, pa jih bodo prestavili v mrliško vežico številka 1 na pokopališču Lipica. Na tem pokopališču naj bi v prihodnosti zgradili kostnico za vse žrtve povojnih pobojev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

Gorjanski fantje s plohom odganjali zimo

Gorje – Veseli sprevod se je začel v Krnici. Dvaintrideset gorjanskih fantov je v spremstvu konjenikov in mask ter ob poskočnih zvokih vleklo ploh mimo šole, farne cerkve pred za...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 11. december 2014 / 15:53

Poročena že petdeset let

Zlato poroko sta praznovala Branka in Miha Tominc iz Reteč pri Škofji Loki.

Kranj / četrtek, 11. december 2014 / 15:48

Vse več jih potrebuje pomoč

V Osnovni šoli Jakoba Aljaža je skupina staršev ustanovila fundacijo za pomoč učencem. Zbrana sredstva bodo namenili za plačilo naravoslovnih taborov, ekskurzij in podobno.

Šenčur / četrtek, 11. december 2014 / 15:48

Letošnjo novoletno jelko pripeljali vaščani Luž

Šenčur – Prvi decembrski petek je v Šenčurju že tradicionalno namenjen postavitvi božično-novoletnega drevesa, letos se je to zgodilo že šestnajstič. V središče občine so ga tokrat pripeljali vašča...

Jesenice / četrtek, 11. december 2014 / 15:45

Priznanja medicinskim sestram

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske je podelilo stanovska priznanja. Prejeli so jih Marjana Bratkovič, Katja Vrankar, Helena Dolžan Lindič, Aleksandra Vodopivec in Bla...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 11. december 2014 / 15:43

Občina bi kupila ves RTC Krvavec

V zreškem Uniorju za nakup RTC Krvavec čakajo še kakšnega kupca, za zdaj pa so nezavezujočo ponudbo prejeli le od Občine Cerklje na Gorenjskem.