Granatno jabolko

Jesen in zima sta tista časa v letu, ko se lahko nagledamo in tudi najemo granatnih jabolk, enega najlepših in najbolj zanimivih sadežev. Andaluzijsko mesto Granada se lahko za svoje ime zahvali temu zanimivemu sadežu, ki je ime posodilo tudi granati ter poldragemu kamnu granatu. V Sredozemlju ga gojijo že več tisočletij. Prek Indije so trgovci granatno jabolko ponesli tudi v jugovzhodno Azijo in na Kitajsko, španski misijonarji pa so ga v 18. stoletju odpeljali v dežele novega sveta. Sicer pa je skozi zgodovino granatno jabolko vseskozi veljalo za simbol ljubezni V notranjosti granatnega jabolka so nagnetene smetanasto bele užitne peške; vsako obdaja prosojen mešiček temno rožnatega ali rdečega sadnega mesa, skupaj pa jih držijo grenke neužitne rumene opne, ki segajo navzven do lupine. Lupina je ponavadi rubinaste barve in je zelo trda, zato granatna jabolka zelo dobro prenašajo transport. Granatna jabolka morajo biti obrana zrela, saj sicer sadeži zelo težko dozorijo in njihova vsebina povzroča precej kislo kremženje. Če pa sadeže predolgo pustijo na drevesu, počijo. Ko jih kupujemo, se ne odrecimo nakupu, če lupina ni več povsem gladka. Tudi če je le-ta videti že povsem posušena, bo sadež v svoji notranjosti še vedno sočen. Zrna lahko posušimo ali zamrznemo, najprimernejša oblika za zamrzovanje pa je sveže stisnjen sok, ki ga zamrznemo takoj po stiskanju, sicer se obarva rjavo. Sok najlažje stisnemo tako, da granatno jabolko razpolovimo in ga ožamemo na ožemalniku za limone oziroma pomaranče. Zrna in sok uporabljamo za obogatitev sadnih solat, sladic hladnih predjedi in eksotičnih prilog. So pa tudi priljubljen dodatek omak zelenjavnih prikuh in najrazličnejših prelivov.

Mozzarela z granatnim jabolkom

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag mozzarele, zrna dveh granatnih jabolk, sveže stisnjen sok ene polovice limone in 1 žličko svežega sesekljanega peteršilja.

Granatni jabolki razpolovite in s trkanjem po polovicah izločite zrna. Mozzarelo narežite na tanke rezine, jo stresite v posodo za solato, pokapajte z limoninim sokom in potresite s sesekljanim peteršiljem ter zrni granatnega jabolka. Vse skupaj pretresite in postrezite s kruhom ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Srnini zrezki z granatnim jabolkom in pinjolami

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag srninega stegna ali 4 zrezke, 2 žlici olja, 2 žlici masla, 5 dag pinjol, 1 žlico moke, 1 dl mesne juhe, 1 dl sveže stisnjenega soka iz granatnih jabolk, sol, sveže mlet poper.

Srnine zrezke solite in jih na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite jih na topel krožnik. V ponev dajte maslo in pinjole, jih malo popražite, pomokajte in zalijte z juho. Zrezke stresite nazaj v ponev, dodajte sok iz granatnih jabolk in dušite do mehkega. Po potrebi solite in popoprajte ter postrezite s štruklji ali cmoki.

Frape granatnega jabolka

Za 5 oseb potrebujemo: 5 dl mleka, 2 dag jedilnega škroba (gustina), 3 dl sveže iztisnjenega soka iz granatnih jabolk, 3 žlice sladkorja, 1 dl stepene sladke smetane

4 dl mleka zavrite, preostalo mleko pa zmešajte s škrobom in zakuhajte med mešanjem v vrelo mleko. Odstavite in ohladite. Ohlajeno mlečno osnovo, sok iz granatnih jabolk in sladkor zmešajte v mešalniku, nalijte v visoke kozarce s slamico in okrasite s stepeno sladko smetano.

Strjenka iz granatnih jabolk

Za 4 osebe potrebujemo: 0,5 l sveže stisnjenega soka iz granatnih jabolk, 0,4 l sladke smetane, 10 dag sladkorja, 8 dag jedilnega škroba (gustina), za noževo konico mletega cimeta, 4 žlice kandirane limonine lupine, 3 žlice grobo naribane čokolade.

Sok iz granatnih jabolk zavrite skupaj s sladkorjem in sladko smetano ter ko zavre primešajte jedilni škrob, ki ste ga zmešali s petimi žlicami vode. Med mešanjem dobro prevrite, odstavite, dodajte cimet in pustite, da se ohladi. Dodajte kandirano limonino lupino in naribano čokolado ter vlijte maso v primerno velik model. V hladilniku naj stoji najmanj štiri ure, da se povsem strdi. Zvrnite jo na pladenj, narežite na rezine, zložite na krožnike, okrasite s stepeno sladko smetano in zrni granatnega jabolka ter postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / sobota, 23. december 2023 / 12:04

Prostovoljstvo je zadovoljstvo

V Medgeneracijskem centru Naklo je v sredo potekalo srečanje nakelskih prostovoljk, ki svoj prosti čas namenjajo skupnosti in solidarnosti.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 8. maj 2015 / 18:00

Sto let prve javne hidroelektrarne Završnica

Danes bodo obeležili stoletnico HE Završnica, ki je leta 1915 kot prva javna hidroelektrarna v omrežje poslala prve kilovate električne energije. Danes njeno poslanstvo nadaljuje HE Moste, v Savskih e...

Šenčur / petek, 8. maj 2015 / 17:47

Ustvarjal z mislijo na Josipo

Med razstavljenimi lesenimi izdelki v šenčurskem muzeju je tudi Tris nakita, ki ga je avtor Jože Koželj izdelal z mislijo, da ga bo morda nosila tudi Josipa Lisac.

Zanimivosti / petek, 8. maj 2015 / 12:41

Teden Rdečega križa

Danes se začenja Teden Rdečega križa – tudi na Gorenjskem bo organizacija poskrbela za številne aktivnosti. Je pri nas še prisotno zaupanje v dobrodelne ustanove ter čut solidarnosti in me...

Kranj / petek, 8. maj 2015 / 12:39

Začenja se Teden mladih

Kranj – Festival Teden mladih, edini teden v letu, ki traja devet dni, bo tudi letos poln pestrih družabnih prireditev. Že današnji prvi dan bo postregel s športom in zabavo (Gimnazija Franceta Pre...

Slovenija / petek, 8. maj 2015 / 12:38

Ruska kapelica državni spomenik

Kranj – Vlada je na včerajšnji seji Rusko kapelico pod Vršičem razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Unikatna kapelica je po mnenju vlade s svojo obliko in zgodovinskim pomenom, spomino...