Bolan otrok ne sodi v vrtec

A je realnost pogosto drugačna, so ugotavljali na posvetu o skrbi za zdravje v slovenskih vrtcih na Brdu. Starši so v službah pod velikim pritiskom in tako ne koristijo bolniškega dopusta za nego otroka, v vrtec pa vodijo bolne ali komaj pozdravljene otroke.

Brdo – Minuli teden je na Brdu pri Kranju potekal dvodnevni posvet na temo Skrb za zdravje v slovenskih vrtcih, ki so ga organizirali Zbornica sanitarnih inženirjev Slovenije, Inštitut za sanitarno inženirstvo in Skupnost vrtcev Slovenije. V vrtce je vključenih več kot 60 odstotkov otrok, zato je še toliko bolj pomembno, da zagotavljajo razmere za varno in zdravo otroštvo. Veliko pozornosti je več kot dvesto udeležencev posveta namenilo zdravi prehrani. Kot je pojasnila predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Štefanija Meršnik, pod zdravo prehrano razumejo obroke v primerni količinski, vitaminski, beljakovinski in energetski sestavi. »Poleg tega mora biti hrana pripravljena po postopkih za lahko prebavljivost in mikavno postrežena. Včasih je potrebna tudi motivacija in spodbuda za okušanje hrane, ki je otroci ne poznajo od doma. Tako ovržejo zadržke do nekaterih vrst hrane,« je dejala in dodala, da so otroci na splošno dojemljivi za zdravo prehrano. Večja težava naj bi bili njihovi starši, ki zaradi današnjega hitrega tempa življenja posegajo po hitri hrani, ki ni zdrava in je količinsko premočna. Po njenih besedah problem predstavlja tudi samo uživanje prehrane. »Hitro pripravljena hrana največkrat omogoča kar uživanje iz rok, brez jedilnega pribora in drugih načinov mirnega uživanja prehrane kot prijetnega obroka,« je poudarila Meršnikova.

Na to, da bi morali v vsakdanji naglici jesti bolj kulturno, je opozorila tudi psihologinja Marja Strojin. Dotaknila se je tudi neješčnosti, o kateri se pogosto pritožujejo vzgojiteljice predšolskih otrok. »Mnogi otroci jedo manjše količine hrane, a se vseeno dobro počutijo. Pri manjših otrocih tek pogosto niha – zjutraj in zvečer pogosto ni lačen, pri malici pa bo pojedel normalno količino hrane ali obratno. Raziskave so pokazale, da prihaja do nesporazuma v potrebah po hrani, ko otrok prehaja od tekoče na gostejšo hrano. Vendar se rast upočasni in ker je trda hrana izdatnejša od mleka, posledično enoletni otrok poje manjšo količino hrane kot osemmesečni dojenček,« je dejala in obenem opozorila na dosledno upoštevanje odklanjanja otrok določene hrane. Izpostavila je tudi preješčnost in z njo povezano preveliko telesno težo, ki je čedalje pogostejši problem v vrtcu.

Hiter življenjski tempo se odraža tudi na boleznih. Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., je poudarila, da bolan otrok ne spada v vrtec in da bi ga starši morali negovati doma. A je realnost pogosto drugačna, je dejala, saj v vrtec prihajajo bolni ali pa komaj pozdravljeni otroci. Starši so namreč danes pod velikim pritiskom v službah zaradi bolniške odsotnosti. »Več kot polovica staršev odgovorno do svojega otroka in hkrati do drugih otrok ob bolezni uredi varstvo. V zadnjih letih se močno izraža strah pred delodajalci, ko bi morali starši upravičeno koristiti bolniški dopust za nego bolnega otroka, pa tega ne storijo, saj so pritiski preveliki,« je dejala Meršnikova in dodala, da bi morali zahtevati poseben zakonski nadzor nad takimi ravnanji.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. maj 2007 / 07:00

Predstavili izdelovanje skodel

Na Zgornjem Gorenjskem so v petek začeli s prireditvami v okviru Tedna gozdov. V Bohinju so odprli razstavo likovnih del in predstavili izdelovanje skodel.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 7. julij 2014 / 12:02

Dobre in grenke izkušnje

Mirjana Kavčič je lani jeseni v Kranju odprla socialno samopostrežbo za mlade, v devetih mesecih pa je imela veliko dobrih, pa tudi nekaj slabih izkušenj.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 7. julij 2014 / 11:53

Spet je jezdila Krvavška konjenica

Dvorje - Konjeniško društvo Krvavec Cerklje je organiziralo že sedemnajsto Krvavško konjenico, ki se je je udeležilo 65 konjenikov in pet konjskih vpreg iz Dolenjske, Štajerske in Gorenjske.

Kultura / ponedeljek, 7. julij 2014 / 11:51

Magične podobe Indije

Tržič – V Galeriji Atrij je do 14. julija na ogled razstava mednarodno priznanega fotografa Arneja Hodaliča, ki se tokrat predstavlja z retrospektivno serijo impresivnih fotografij, nastalih na nje...

Preddvor / ponedeljek, 7. julij 2014 / 11:48

Julija in avgusta ustvarjalne delavnice

Preddvor – Da otrokom med počitnicami ne bo dolgčas, so jim v Info centru pripravili počitniške delavnice. Začeli jih bodo v četrtek, 14. julija, z origamijem, japonsko umetnostjo zgibanja papirja....

Šport / ponedeljek, 7. julij 2014 / 11:43

Nogometaši so ogreli igrišče

V torek so se na prvi prijateljski tekmi pomerili z Reko in izgubili z 1 : 4.