Nataša Belingar (levo) in Neva Pajntar (desno)

Zbornica zahteva izračune

Po predlaganem zakonu naj bi poleg katastrskega dohodka v naslednjih sedmih letih letno zajeli v obdavčitev še 44 milijard tolarjev subvencij.

Ljubljana – Novi zakon o dohodnini predvideva obdavčitev katastrskega dohodka (KD), ki vključuje tudi druge dohodke. Na ministrstvu za finance so že pripravili osnutek zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, po katerem bi bil KD seštevek tržnega in subvencijskega dohodka. Kot sta na sredini novinarski konferenci povedali v.d. direktorice kmetijsko gozdarske zbornice Nataša Belingar in vodja oddelka za ekonomiko kmetijstva v zbornici mag. Neva Pajntar, v zbornici niso zadovoljni z vsebino predlaganega zakona niti ne z načinom sprejemanja, saj so jim za oblikovanje pripomb dali le en dan časa. Ministrstvo za finance ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pozvali, da v sodelovanju z republiško geodetsko upravo pripravita izračune in analize, iz katerih bo razvidno, kako bo določitev bonitete zemljišč ter nov način izračuna tržnega in subvencijskega dohodka vplival na višino katastrskega dohodka, posredno pa tudi na višino prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ter na uveljavljanje nekaterih socialnih pravic.

Iz enega v drug zakon

Šele izračuni so lahko osnova za resno javno obravnavo, pravijo v zbornici in dodajajo, da se bo KD kot seštevek tržnega in subvencijskega dohodka bistveno povečal, saj bodo v obdobju 2007 – 2013 v obdavčitev zajeli letno tudi 34,5 milijarde tolarjev neposrednih plačil in 9,7 milijarde tolarjev plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Vključevanje subvencij v katastrski dohodek po mnenju zbornice ne razbremenjuje kmetijstva, ampak problematiko obdavčitve subvencij in državnih pomoči le prenaša iz zakona o dohodnini v predlagani zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka.

Določitev bonitete zemljišč

Kot je znano, novi zakon o evidentiranju nepremičnin razvršča zemljišča le še v kmetijska in gozdna, namesto podatka o katastrski kulturi pa uvaja podatek o boniteti zemljišča, ki bo odražal njegovo proizvodno sposobnost. Projekt določitve bonitete zemljišč ni končan, prav tako še niso narejeni izračuni tržnega dohodka po novi metodologiji, za zbornico pa je sporen tudi predvideni način ugotavljanja subvencijskega dohodka. Po predlaganem zakonu naj bi subvencije pripisovali vsem zemljiščem v zemljiškem katastru, teh pa je bistveno več, kot jih izkazujejo statistični podatki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 22. maj 2019 / 21:34

Dvajset let izdelovanja panjskih končnic

Radovljica – Na svetovni dan čebel so na Osnovni šoli Antona Janše v Radovljici pripravili tradicionalno likovno delavnico izdelovanja panjskih končnic. Letošnja je bila že dvajseta zapored, udelež...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 15. februar 2020 / 12:01

O kaznovanju v šoli – 1. del

Besede kazen ne najdemo več v šolski zakonodaji, četudi je v šoli velikokrat izgovorjena in je med učenci, učitelji in starši še vedno živa.

Gospodarstvo / sobota, 15. februar 2020 / 20:17

Spodbujajo prevzem kmetij

Država spodbuja prevzem kmetij in mladim prevzemnikom finančno pomaga pri zagonu dejavnosti na kmetiji.

Kultura / sobota, 15. februar 2020 / 20:15

Med Ajdovščino in Parizom

V Galeriji Paviljon NOB je na ogled razstava slik, grafik in fotografij Vena Pilona, enega najbolj prepoznanih imen slovenske likovne umetnosti 20. stoletja, katerega 50. obletnico smrti beležimo leto...

Kamnik / sobota, 15. februar 2020 / 20:13

Štirje občinski nagrajenci

Kamnik – Kamniški svetniki so na februarski seji potrdili predlog letošnjih občinskih nagrajencev, ki pa jih je manj kot minula leta. Srebrna priznanja Občine Kamnik bodo prejeli Marta Grkman Repol...

Kranj / sobota, 15. februar 2020 / 17:45

Sevanje je minimalno

Strokovnjaki so v kranjski občini ugotavljali obremenjenost okolja z visokofrekvenčnimi elektromagnetnimi sevanji in ugotovili, da ni razlogov za skrb.