Na kemijski delavnici so učenci med drugim spoznali potek alkoholnega vrenja.

Spoznavali vinsko kulturo

Devetošolci na OŠ Franceta Prešerna so minuli petek izvedeli marsikaj zanimivega o vinu.

Minuli petek, dan pred martinovim, ko se mošt spremeni v vino, so devetošolci na OŠ Franceta Prešerna v Kranju v sklopu gospodinjstva imeli naravoslovni dan o vinu, v okviru katerega so dobili celovito sliko o tej žlahtni pijači. Kot je pojasnila vodja projekta, profesorica gospodinjstva in tehnike, Karmen Podgoršek, je bil njihov namen mladim vcepiti idejo, da vino ni pijača za odžejanje, ampak je dano za uživanje. Profesor za glasbeno vzgojo Silvan Baša, čigar družina se ukvarja z vini, jim je pripravil predavanje o vinu. Pojasnil jim je vinsko kulturo in nato zgodovino vina. Učence, ki so z zanimanjem poslušali, je takoj presenetil s tem, da obstajajo fosilni ostanki delov trte še iz mezozoika in kenozoika, v Mezopotamiji pa so našli stiskalnico grozdja staro osem tisoč let. Vino so še posebej spoštovali v antičnih kulturah, najstarejši ohranjeni zapisi o vinu pa segajo v četrto stoletje pred našim štetjem.

Nadalje jim je predstavil značilnosti vinorodnih dežel in okolišev ter vrste in bolezni vin. Za tem je devetošolce »šokiral« z ugotovitvijo, da vino sestavlja kar dva tisoč sestavin (le ena izmed njih je alkohol), več kot 900 snovi pa oblikuje vinsko aromo. »Tega si pa res nisem predstavljal,« je dejal učenec Aleš Tič in dodal, da se mu zdi degustacija precej zakomplicirana. »Zelo pomembno je, da so vina pravilno ohlajena. Pri penečih vinih mora biti temperatura zelo nizka, od šest do osem stopinj. Če je preveč ohlajen, ga težje okušaš. Toplejše kot je vino, bolj je očitna aroma. Belo vino mora biti ohlajeno na temperaturo od osem do dvanajst stopinj, lahka rdeča med 12 in 15 stopinj, težja rdeča vina pa med 15 in 18 stopinj,« je razložil. Njegov kolega Žan Grubič pa je pojasnil, da je pomemben tudi izbor pravilnih kozarcev: »Bolj težko kot je vino, večji kozarec je treba uporabiti. Kozarec je treba držati za pecelj, saj se v nasprotnem primeru še hitreje segreva,« je svetoval.

Po predavanju so učenci sodelovali v različnih delavnicah o vinu in izdelovali plakate. Pripravili so geografsko, zgodovinsko, gospodinjsko, kemično in biološko delavnico, v sklopu slovenščine pa so poiskali tudi literarna dela in pesmi, ki opevajo vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 7. junij 2022 / 13:30

Živina se vrača na planinske pašnike

V večini agrarnih in pašnih skupnostih na Gorenjskem so minuli konec tedna odgnali živino na planinsko pašo. »Oživele« so tudi bohinjske planine, na katerih se bo letos paslo okrog sedemsto glav velik...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / torek, 19. februar 2019 / 23:25

Za predor pogajanja z gradbinci

Dars je ugotovil, da so bile vse ponudbe za gradnjo druge cevi predora Karavanke nedopustne, zato bo zdaj izvajalca iskal v novem postopku, s pogajanji.

Gospodarstvo / torek, 19. februar 2019 / 23:24

Napovedujejo prenovo plačnega sistema

Naklo – V nakelski družbi Merkur trgovina, ki ima v Sloveniji 1500 zaposlenih, napovedujejo prenovo plačnega sistema. Prvi krog pogovorov z reprezentativnim sindikatom bo stekel že ta teden. »Že pe...

Kronika / torek, 19. februar 2019 / 23:23

Pomivalni stroj na gorenjski avtocesti

Naklo – Gorenjski policisti imajo zares pestro delo. Zadnje dni so na primer iskali lastnika pomivalnega stroja, ki so ga v četrtek zvečer našli na avtocesti blizu Naklega. Lastnika pomivalnega str...

Kronika / torek, 19. februar 2019 / 23:20

Na Krvavcu umrl deskar

Krvavec – Na Krvavcu se je v nedeljo popoldan izven urejenega smučišča smrtno ponesrečil deskar iz Hrvaške. Okoli 13.30 mu je na Zvohu proti dolini Kokre čez prepadno steno zdrsnila snežna deska. K...

Nasveti / torek, 19. februar 2019 / 23:19

Drugačni piškoti

Lešnikovi piškoti s kavo in belo čokolado ter ajdovi linški piškoti so dvoje vrste piškotov, ki vsebujejo drugačno kombinacijo sestavin. Nikomur, ki jih poskusi, ne uspe navesti pravilne kombinacij...