Na kemijski delavnici so učenci med drugim spoznali potek alkoholnega vrenja.

Spoznavali vinsko kulturo

Devetošolci na OŠ Franceta Prešerna so minuli petek izvedeli marsikaj zanimivega o vinu.

Minuli petek, dan pred martinovim, ko se mošt spremeni v vino, so devetošolci na OŠ Franceta Prešerna v Kranju v sklopu gospodinjstva imeli naravoslovni dan o vinu, v okviru katerega so dobili celovito sliko o tej žlahtni pijači. Kot je pojasnila vodja projekta, profesorica gospodinjstva in tehnike, Karmen Podgoršek, je bil njihov namen mladim vcepiti idejo, da vino ni pijača za odžejanje, ampak je dano za uživanje. Profesor za glasbeno vzgojo Silvan Baša, čigar družina se ukvarja z vini, jim je pripravil predavanje o vinu. Pojasnil jim je vinsko kulturo in nato zgodovino vina. Učence, ki so z zanimanjem poslušali, je takoj presenetil s tem, da obstajajo fosilni ostanki delov trte še iz mezozoika in kenozoika, v Mezopotamiji pa so našli stiskalnico grozdja staro osem tisoč let. Vino so še posebej spoštovali v antičnih kulturah, najstarejši ohranjeni zapisi o vinu pa segajo v četrto stoletje pred našim štetjem.

Nadalje jim je predstavil značilnosti vinorodnih dežel in okolišev ter vrste in bolezni vin. Za tem je devetošolce »šokiral« z ugotovitvijo, da vino sestavlja kar dva tisoč sestavin (le ena izmed njih je alkohol), več kot 900 snovi pa oblikuje vinsko aromo. »Tega si pa res nisem predstavljal,« je dejal učenec Aleš Tič in dodal, da se mu zdi degustacija precej zakomplicirana. »Zelo pomembno je, da so vina pravilno ohlajena. Pri penečih vinih mora biti temperatura zelo nizka, od šest do osem stopinj. Če je preveč ohlajen, ga težje okušaš. Toplejše kot je vino, bolj je očitna aroma. Belo vino mora biti ohlajeno na temperaturo od osem do dvanajst stopinj, lahka rdeča med 12 in 15 stopinj, težja rdeča vina pa med 15 in 18 stopinj,« je razložil. Njegov kolega Žan Grubič pa je pojasnil, da je pomemben tudi izbor pravilnih kozarcev: »Bolj težko kot je vino, večji kozarec je treba uporabiti. Kozarec je treba držati za pecelj, saj se v nasprotnem primeru še hitreje segreva,« je svetoval.

Po predavanju so učenci sodelovali v različnih delavnicah o vinu in izdelovali plakate. Pripravili so geografsko, zgodovinsko, gospodinjsko, kemično in biološko delavnico, v sklopu slovenščine pa so poiskali tudi literarna dela in pesmi, ki opevajo vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 19. april 2011 / 07:00

Premierno uprizorili komedijo Jeppe s planin

Člani dramske skupine Kulturnega društva Rudi Jedretič iz Ribnega so prvo aprilsko soboto v domači dvorani premierno uprizorili komedijo Jeppe s planin danskega avtorja Ludviga Holberga. Predstav...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 4. november 2009 / 07:00

Nesreče

Motorist zadel v robnik Vodice - V soboto nekaj minut po 22. uri se je v Vodicah hudo ponesrečil 33-letnik iz okolice Ljubljane. Z motornim kolesom se...

Kronika / sreda, 4. november 2009 / 07:00

Zapeljal proti policistu

Kranjski policisti so imeli v soboto zgodaj zjutraj obilico težav, da so ustavili vinjenega voznika.

Škofja Loka / sreda, 4. november 2009 / 07:00

Po pasijonu ne le aplavz

Ko so nadaljevali prekinjeno sejo občinskega sveta, so v Škofji Loki največ pozornosti namenili končnemu poročilu projekta Škofjeloški pasijon 2009.

Zanimivosti / sreda, 4. november 2009 / 07:00

V Bohinju je bilo "strašno"

V "strašnem" kampu Danica so se minuli petek zbrale male in velike čarovnice ter se med drugim pomerile v teku z metlami.

Šport / sreda, 4. november 2009 / 07:00

Balon za medvoške tenisače

Člani teniške sekcije Partizan Medvode so dobili svoje prvo pokrito športno igrišče.