Na kemijski delavnici so učenci med drugim spoznali potek alkoholnega vrenja.

Spoznavali vinsko kulturo

Devetošolci na OŠ Franceta Prešerna so minuli petek izvedeli marsikaj zanimivega o vinu.

Minuli petek, dan pred martinovim, ko se mošt spremeni v vino, so devetošolci na OŠ Franceta Prešerna v Kranju v sklopu gospodinjstva imeli naravoslovni dan o vinu, v okviru katerega so dobili celovito sliko o tej žlahtni pijači. Kot je pojasnila vodja projekta, profesorica gospodinjstva in tehnike, Karmen Podgoršek, je bil njihov namen mladim vcepiti idejo, da vino ni pijača za odžejanje, ampak je dano za uživanje. Profesor za glasbeno vzgojo Silvan Baša, čigar družina se ukvarja z vini, jim je pripravil predavanje o vinu. Pojasnil jim je vinsko kulturo in nato zgodovino vina. Učence, ki so z zanimanjem poslušali, je takoj presenetil s tem, da obstajajo fosilni ostanki delov trte še iz mezozoika in kenozoika, v Mezopotamiji pa so našli stiskalnico grozdja staro osem tisoč let. Vino so še posebej spoštovali v antičnih kulturah, najstarejši ohranjeni zapisi o vinu pa segajo v četrto stoletje pred našim štetjem.

Nadalje jim je predstavil značilnosti vinorodnih dežel in okolišev ter vrste in bolezni vin. Za tem je devetošolce »šokiral« z ugotovitvijo, da vino sestavlja kar dva tisoč sestavin (le ena izmed njih je alkohol), več kot 900 snovi pa oblikuje vinsko aromo. »Tega si pa res nisem predstavljal,« je dejal učenec Aleš Tič in dodal, da se mu zdi degustacija precej zakomplicirana. »Zelo pomembno je, da so vina pravilno ohlajena. Pri penečih vinih mora biti temperatura zelo nizka, od šest do osem stopinj. Če je preveč ohlajen, ga težje okušaš. Toplejše kot je vino, bolj je očitna aroma. Belo vino mora biti ohlajeno na temperaturo od osem do dvanajst stopinj, lahka rdeča med 12 in 15 stopinj, težja rdeča vina pa med 15 in 18 stopinj,« je razložil. Njegov kolega Žan Grubič pa je pojasnil, da je pomemben tudi izbor pravilnih kozarcev: »Bolj težko kot je vino, večji kozarec je treba uporabiti. Kozarec je treba držati za pecelj, saj se v nasprotnem primeru še hitreje segreva,« je svetoval.

Po predavanju so učenci sodelovali v različnih delavnicah o vinu in izdelovali plakate. Pripravili so geografsko, zgodovinsko, gospodinjsko, kemično in biološko delavnico, v sklopu slovenščine pa so poiskali tudi literarna dela in pesmi, ki opevajo vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 14. december 2018 / 11:58

Podoknica generacij

Naklo – V petek, 14. decembra, bo ob 18.30 v dvorani Osnovne šole Naklo potekal tradicionalni koncertni večer Podoknica generacij. Nastopili bodo MPZ Dobrava Naklo, Otroški pevski zbor OŠ Naklo, An...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 6. april 2012 / 07:00

Kronika tedna

Žerjavu ni treba na sodišče Predsedniku Slovenske ljudske stranke Radovanu Žerjavu se na ljubljanskem sodišču ne bo treba zagovarjati zaradi domnevnega obrekovanja, sa...

Kultura / petek, 6. april 2012 / 07:00

Nastopilo več kot petsto pevcev

V Osnovni šoli Preddvor se je v sredo na Območni reviji otroških in mladinskih pevskih zborov predstavilo kar petnajst zborov z območja kranjske območne izpostave JSKD, v katerih je prepevalo več...

Kultura / petek, 6. april 2012 / 07:00

Festival bosanske kulture

V petek, 6. aprila, ob 19. uri se bo z literarnim večerom v avli Mestne občine Kranj začel 2. festival mednarodne bosanske kulture, ki ga pripravljalo v KUD DEM iz Kranja. Gostje na literarnem ve...

Zanimivosti / petek, 6. april 2012 / 07:00

Jutri svetovni dan zdravja

Kranj - V 20. stoletju se je povprečna življenjska doba podajšala za dvajset let, tematika letošnjega svetovnega dne zdravja pa je Staranje in zdravje. Pričakovana življenjska do...

Prosti čas / petek, 6. april 2012 / 07:00

Naša Melita

O naši Meliti bi se morali filmi snemati, ne pa samo članki pisati, je bila prva ugotovitev ene od prijateljic Melite Franko.