Na kemijski delavnici so učenci med drugim spoznali potek alkoholnega vrenja.

Spoznavali vinsko kulturo

Devetošolci na OŠ Franceta Prešerna so minuli petek izvedeli marsikaj zanimivega o vinu.

Minuli petek, dan pred martinovim, ko se mošt spremeni v vino, so devetošolci na OŠ Franceta Prešerna v Kranju v sklopu gospodinjstva imeli naravoslovni dan o vinu, v okviru katerega so dobili celovito sliko o tej žlahtni pijači. Kot je pojasnila vodja projekta, profesorica gospodinjstva in tehnike, Karmen Podgoršek, je bil njihov namen mladim vcepiti idejo, da vino ni pijača za odžejanje, ampak je dano za uživanje. Profesor za glasbeno vzgojo Silvan Baša, čigar družina se ukvarja z vini, jim je pripravil predavanje o vinu. Pojasnil jim je vinsko kulturo in nato zgodovino vina. Učence, ki so z zanimanjem poslušali, je takoj presenetil s tem, da obstajajo fosilni ostanki delov trte še iz mezozoika in kenozoika, v Mezopotamiji pa so našli stiskalnico grozdja staro osem tisoč let. Vino so še posebej spoštovali v antičnih kulturah, najstarejši ohranjeni zapisi o vinu pa segajo v četrto stoletje pred našim štetjem.

Nadalje jim je predstavil značilnosti vinorodnih dežel in okolišev ter vrste in bolezni vin. Za tem je devetošolce »šokiral« z ugotovitvijo, da vino sestavlja kar dva tisoč sestavin (le ena izmed njih je alkohol), več kot 900 snovi pa oblikuje vinsko aromo. »Tega si pa res nisem predstavljal,« je dejal učenec Aleš Tič in dodal, da se mu zdi degustacija precej zakomplicirana. »Zelo pomembno je, da so vina pravilno ohlajena. Pri penečih vinih mora biti temperatura zelo nizka, od šest do osem stopinj. Če je preveč ohlajen, ga težje okušaš. Toplejše kot je vino, bolj je očitna aroma. Belo vino mora biti ohlajeno na temperaturo od osem do dvanajst stopinj, lahka rdeča med 12 in 15 stopinj, težja rdeča vina pa med 15 in 18 stopinj,« je razložil. Njegov kolega Žan Grubič pa je pojasnil, da je pomemben tudi izbor pravilnih kozarcev: »Bolj težko kot je vino, večji kozarec je treba uporabiti. Kozarec je treba držati za pecelj, saj se v nasprotnem primeru še hitreje segreva,« je svetoval.

Po predavanju so učenci sodelovali v različnih delavnicah o vinu in izdelovali plakate. Pripravili so geografsko, zgodovinsko, gospodinjsko, kemično in biološko delavnico, v sklopu slovenščine pa so poiskali tudi literarna dela in pesmi, ki opevajo vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / / 07:00

Brezplačno delili praznične smrečice

Ljubljana - Predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so včeraj na vogalu Nazorjeve in Miklošičeve ulice v Ljubljani brezplačno delili sm...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / / 13:34

Za vse dijake se najde delo

Obvezen del učnega programa dijakov srednjega poklicnega in srednjega strokovnega ter poklicno-tehniškega izobraževanja predstavlja praktično usposabljanje z delom (PUD), ki se izvaja pri delodajalcih...

Razvedrilo / / 13:34

Osmi rojstni dan

Kranjska Dežela nakupov je praznovala že osmi rojstni dan. Vse najboljše ji je zaželelo lepo število obiskovalcev, največja gneča pa je bila ob kolesu sreče. Seveda tudi brez torte ni šlo.

Gospodarstvo / / 13:29

Do združitve brez sprememb

V Savatechu pričakujejo, da se bodo priprave na integracijo v švedski koncern Trelleborg začele konec marca, ko bo potrjena združitev s sedanjim češkim lastnikom.

Škofja Loka / / 13:04

Nevarno na Godešiču

Zaradi velikih hitrosti na cesti skozi Godešič je ogrožena varnost pešcev, zato domačini zahtevajo ukrepe. Samo v dveh mesecih so se tam zgodile tri prometne nesreče.

Škofja Loka / / 13:02

Še vedno jih jezi komunalni prispevek

Reteče – Na zboru krajanov KS Godešič in Reteče - Gorenja vas v začetku novembra je bila znova beseda o komunalnem prispevku, ki ga zaračunava škofjeloška občinska uprava.