Buče

Buče so ena najstarejših vrst plodovk na svetu. Izvirajo iz Srednje in Južne Amerike, kjer so jih Indijanci gojili že pred 8 tisoč leti. Svet buč je res presenetljiv, gojenje je nalezljivo in povzroča resno odvisnost. Zato pristojni resno opozarjajo pred iskanjem in preizkušanjem novih sort, ker je njihovo število neskončno. Še posebej jeseni navdušujejo z barvitim obiljem plodov, ki preseneča in preseneča. T. i. zimske buče so same sebi najboljša shramba in jih lahko v kleti, na podstrešju ali lopi hranimo celo zimo vse do pomladi. Edina težava je pripraviti to raznoliko obilje kot hrano, pogosto se namreč zgodi, da se še tako lepe buče kot zelenjava ne izkažejo najbolje. Za najbolj okusne veljajo sorte z oranžnim mesom, ostale pa so lahko precej brez okusa, predvsem to velja za okrasne buče z zelo trdo lupino. Majhna kraljevska buča, primerna za eno osebo, ima valovito površino, ťbundeva pa lahko tehta 10 kilogramov in več. Banana je dolga in ozka kot sadež, po katerem se imenuje. Kar 2,3 metra pa je dolga kačja buča. Brez dvoma pa je najokusnejša zimska buča maslenka, hruškaste oblike in precej sladka. Okrogli pumpkini imajo valovito rumeno, rjavo ali rdečo površino. Zlasti ameriška kuhinja jih visoko ceni. Zimske buče imajo povsem drugačen okus kot letne (bučke), zato iz njih pripravljamo številne jedi, ki jih z letnimi ne moremo, npr. bučni zavitek. Iz zimskih buč pripravljamo slane in sladke jedi. Dobre so v omakah, juhah, lahko jih pečemo in paniramo, pripravljamo tudi nadeve za pite in zavitke, torte in rogljiče. V ta namen jih pripravljamo podobno kot korenje. Odličen pa je tudi bučni kompot. Večje buče razrežemo, vendar jih moramo potem hitro uporabiti, čeprav se obdržijo v hladilniku več dni. V kosih ali naribane pa se odlično obdržijo tudi v zamrzovalniku. Žal so zimske buče v Sloveniji precej redko v prodaji, kupiti jih je mogoče v sezoni le na ljubljanskem trgu ali pri kakem kmetu.

Bučna juha

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg buče z oranžnim mesom, 20 dag korenja, 20 dag pora, 2 stroka česna, 1 žlico masla, 1 l goveje juhe, 1 dl sladke smetane, sol popečene kruhove kockice in malo popraženih bučnih semen za okrasitev.

Bučo olupite, ji odstranite semena in jo narežite na kose, korenje operite ter narežite na kolobarje, por operite in narežite ter vse skupaj s celimi stroki česna dobro prepražite na stopljenem maslu. Zalijte z juho in sladko smetano, solite ter kuhajte da se zelenjava zmehča. Vse skupaj spasirajte s paličnim mešalnikom, še enkrat zavrite ter postrezite s popečenimi kruhovimi kockami in bučnimi semeni.

Oranžna rižota s slanino

Za 5 oseb potrebujemo: 50 dag buče z oranžnim mesom, 5 rezin mesnate slanine, 3 žlice masla, 40 dag riža arborio, 1 dl suhega belega vina, 7 dl mesne juhe, sol, sveže mlet poper, 10 dag sveže naribanega parmezana.

Bučo olupite, ji odstranite semena in jo narežite na majhne kose. Na stopljenem maslu popražite na trakove narezano slanino in dodajte bučo ter jo dušite 15 minut. Dodajte riž, nekaj minut dušite, prilijte vino in ko ga riž vpije začnite postopoma dodajati juho. Kuhajte in občasno premešajte, dokler riž ne vpije juhe, dodajte novo in ponavljajte, dokler riž ne bo kuhan. Nazadnje solite in popoprajte po okusu, vmešajte parmezan ter postrezite.

Nabodala z bučo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 večje piščančje prsi, 2 svinjski klobasi, 1 rdečo papriko, 30 dag buče, 1 žličko origana, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, sol sveže mlet poper, 2 pesti rukole.

Piščančje prsi in klobasi narežite na 2 cm velike kose. Papriko operite in jo narežite na kvadrate. Bučo olupite, ji odstranite semena in jo narežite na 2 cm velike kose. Vse skupaj stresite v posodo, dodajte origano, oljčno olje, sol in poper ter vse skupaj dobro premešajte in marinirajte vsaj pol ure v hladilniku. Na lesene paličice izmenično nabadajte meso in zelenjavo ter nabodala specite na žaru ali v ponvi. Pečena nabodala naložite na oprano rukolo in takoj postrezite z vašim najljubšim krompirjem in, ali solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 30. junij 2021 / 09:51

Skrb za požarno varnost v planinskih kočah

Ljubljana – Potem ko so v zadnjih letih zgorele kar štiri planinske koče, planinska zveza Slovenije, planinska društva in oskrbniki planinskih koč vedno več pozornosti namenjajo skrbi za požarno va...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 15. junij 2010 / 07:00

Otroci, ritem & jazz

Otroci ritmov in Jazz je kul bend sta dve nekoliko drugačni glasbeni zasedbi Glasbene šole Škofja Loka. Danes, v torek, 15. junija, ob 20. uri bosta v Kristalni dvorani Sokolskega doma nas...

Škofja Loka / torek, 15. junij 2010 / 07:00

Milena Miklavčič predsednica Rdečega križa

Škofja Loka - Nova predsednica območnega združenja Rdečega križa Škofja Loka, ki združuje 17 krajevnih organizacij na območju štirih občin, je Milena Miklavčič iz Žirov. I...

Slovenija / torek, 15. junij 2010 / 07:00

Prešteli še glasove iz tujine

Ljubljana - Včeraj je državna volilna komisija preštela še glasovnice, ki so jih za referendum o arbitražnem sporazumu oddali volivci iz tujine, kar pa izida referenduma ne more...

GG Plus / torek, 15. junij 2010 / 07:00

Prva kombinirana presaditev srca in ledvic

Prvič so v Sloveniji v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani bolniku sočasno presadili srce in ledvico. Dve operaciji v eni je bolnik uspešno prestal.

Šport / torek, 15. junij 2010 / 07:00

Zaslužila sta si aplavz

Mlada tržiška kegljača Anže Bajželj in Blaž Čerin sta se zadovoljna vrnila iz svetovnega prvenstva, Anže pa je ponosno pokazal svojo prvo kolajno iz velikega tekmovanja.