Jerajev sok z najvišjo oceno
Smlednik – V Pantianiccu blizu Vidma v Italiji je bilo peto mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, sadnih vin in sadnega kisa. Najvišjo oceno med sokovi je prejel sok s kmetije Damjana Jeraja iz Smlednika, polnjen pod blagovno znamko Grajski sad, ki se je takšnega ocenjevanja udeležil prvič. »Seveda sem bil presenečen, še enkrat pa potem naslednji dan, ko sem bil izbran celo za ime tedna na Valu 202. To pomeni, da dobro delamo in da smo na pravi poti,« je povedal Damjan Jeraj in dodal, da na površini štirih hektarjev pridelujejo dvanajst sort jabolk. Zmagovalni sok, ki ga je ocenjevalo dvanajst degustatorjev, je kombinacija vrst jonagold in idared. Zanimivo je, da so vse vzorce soka pred ocenjevanjem analizirali tudi v laboratoriju. Poleg Damjana Jeraja so se med slovenskimi sadjarji izkazali še Edi Geržina iz Brestanice s tretjim najbolje ocenjenim sokom, Igor Bogataj iz Fužin v Poljanski dolini s sedmim in Rajko Štefančič iz Dragatuša z osmim.
Pri Jerajevih letno pridelajo od 15 do 20 tisoč litrov soka, Damjan nam je zaupal tudi recept za dober sok: »Potrebujemo zdrava, nepoškodovana in dovolj zrela jabolka, ki jih operemo, stisnemo, pasteriziramo, ustekleničimo in zalijemo s parafinskim oljem.«